kapat

26.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Tropik restoran
Çoğu ABD'de olmak üzere dünyanın çeşitli şehirlerinde 40 restorana ulaşan ciro rekortmeni Rainforest Cafe'ler Türkiye'ye geliyor.

ABD'de ciro rekorları kıran, bir yılda 20 milyon kişiyi ağırlayan ve 1999'u 280 milyon dolar ciroyla kapatan Rainforest Cafe, Türkiye'ye geliyor. İkisi ABD'li biri Türk üç ortağın 1994 yılında oluşturduğu konsept, kısa sürede büyük hayran kitlesine ulaştı. ABD'de 30 restorana ulaşan Rainforest'lar, Avrupa'da da açılmaya başladı.

Rainforest Cafe'yi kısa sürede bu kadar ünlü kılan, farklı ve doğa ile iç içe hissi veren konsepti. En az 1000 metrekare alanda kurulan Rainforest Cafe'ler, bar, restoran ve alışveriş biriminden oluşuyor. Cafe'nin içinde dev suni filler, timsahlar ve tropikal iklim; ortama uygun müziklerle destekleniyor. Restoranın arka bölümündeki bilgisayar, gece boyunca süren şovu yönetiyor. Yarım saatte bir ortalık kararıyor, gök gürüldemeye başlıyor ve birden yağmur sesi geniş alanı kaplıyor. Sonra ortalığı sis basıyor. Geniş bir mönüye sahip restoran, hizmet verdiği her ülkede listesine yerel yemekleri de alıyor.

Rainforest'ı Türkiye'ye getirecek olan Ercüment Uçan, biri Akmerkez'de, iki yer ile ilgileniyor. Yer seçimi yapıldıktan sonra restoranın tefrişi ve personelin eğitimi için 6 ay gerekiyor. Uçan "En geç 2000 yılı sonunda İstanbul Rainforest'ı açarız" diyor.

Üç ortak var
Rainforest Cafe'nin öyküsü ilginç. ABD'de 20 yıldır dericilik yapan Ercüment Uçan, deri işi kötüye gidince ABD'li ortakları Lyle Berman ve Steven Schussler ile kafa kafaya verip yeni bir iş yapmanın peşine düşmüş. O güne kadar dünya yemekleriyle de ilgilenen Ercümen Uçan, bunu işe dönüştürmeye karar verince ortaklarından da destek görmüş. Farklı bir mekan yaratma kaygısıyla bugünkü konsepti oluşturmak aylar almış. Ve 1994 yılında ABD Minnesota'da açılan ilk Rainforest büyük ilgi toplamış. Bu ilginin verdiği cesaretle bugün 40 restoranlık bir zincire ulaşılmış. Türkiye'de 2.5 milyon dolarlık bir yatırımla kurulacak Rainforest Cafe'nin en büyük iddiası, her gelir düzeyi ve zevke hitap etmesi.

Esen PİŞİRİCİ


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır