kapat

25.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
10 milyara giden diyalog
Milletvekilleri son dakika önergesiyle Anayasa'yı değiştirip maaşlarını 6 milyar liraya çıkartmaya çalışırken Anayasa Komisyonu'nda ilginç tartışmalar yaşandı

Anayasa Komisyonu dün tarihe geçecek ilginç konuşmalara sahne oldu. DSP'li Edip Özgenç ile DYP'li Ayvaz Gökdemir'in hazırladıkları önergeyle, milletvekilleri Anayasa'nın 86'ıncı maddesini değiştirip maaşlarını 6 milyar liraya çıkartmaya çalıştılar.

Sonunda "ayıplı" önerge kabul edildi ama daha 15 dakika geçmeden yapılan işin ağırlığı yüreklere çökmüş olmalı ki büyük bir pişmanlık içinde tekrir-i müzakere yoluna gidildi. Rekor maaştan da geri dönüldü.

Tutanaklarda ise "tarihi fiyaskoyu" anlatan şu cümleler kaldı:

* Yaşar Topçu (ANAP) : Milletvekillerine iyi maaş vermezseniz, sadece zenginler milletvekilliği yapar.

* Yasin Hatipoğlu (FP) : Ben hapse girdiğimde çocuklarım ödünç altın ve döviz toplayarak 9 ay boyunca yaşamaya çalıştılar. Milletvekillerinin masrafları çok fazla...

* Mehmet Özcan (DSP) : Milletvekili maaşlarının bu şekilde gündeme getirilip değiştirilmeye çalışılmasını siyasi etik açısından doğru bulmuyorum...

* Ayvaz Gökdemir : ... Milletvekillerine ödenen aylık tutar, en yüksek kamu görevlisine ödenen ücretten, yolluk da bunun yarısından az olamaz.

* Ahmet İyimaya (DYP) : Bu önerge uygundur... Hemen oylayalım...

* Yalçınbayır: Kabul edenler, etmeyenler, kabul edilmiştir

***

(Yaklaşık 15 dakika sonra.. )

* Yalçınbayır (Başkan) : Arkadaşlar, az önce kabul ettiğimiz Anayasa'nın 86'ıncı maddesiyle ilgili bir tekrir-i müzakere talebi bulunmaktadır. Önerge sahipleri adına konuşmak isteyen var mı? Buyrun Sayın Çelebi...

* Işın Çelebi (ANAP) : İyi niyetle bir önerge verildi ve kabul edildi. Ama milletvekili maaşlarıyla ilgili kamuoyunda büyük hassasiyet var. Bu konunun daha etraflı şekilde düşünülüp kanunla düzenlenmesinde yarar görüyorum. 86'ıncı madde değişikliği, Meclis Başkanlığı'na ilk geldiği şekilde benimsensin... Özlük haklarını sonra kanunla düzenleyelim...

* Mehmet Ali Şahin (FP) : Millet için bugün ne yaptık arkadaşlar? Sürekli kendimiz için birşeyler yapmak beni rahatsız ediyor. Bu maddeye hiç olmazsa 'asgari ücret vergi dışıdır' diye bir ibare ekleyelim...

* Şevket Bülent Yahnici (MHP) : Parlamento'ya yönelik eleştirileri artıracaktır. Bir yanlışlık yapılmıştır. Bunu dışarıda anlatmakta zorlanırız..

* Ayvaz Gökdemir (DYP) : Biz bu önergeyi Edip Özgenç'le birlikte hazırladık. Aslında Komisyon üyelerinin genel kanaatini yazılı metin haline getirdik. Bana düşen katiplikten başka bir şey değildi. Bunu korktuğum, çekindiğim için söylemiyorum. Sanki suç işlemişiz gibi, fakir fukarının hakkını alıyormuşuz gibi bir izlenim vermenin manası yok. Utanılacak, ayıplı bir iş yapmadık..

* Mehmet Ali Şahin (FP) : Milletvekili müessesesi yıpratılıyor diye şikayet ediyoruz ama bunu biraz da kendimiz yapıyoruz...

KARŞI ÇIKAN ÖZCAN: Etik açıdan doğru bulmuyorum
SON seçimde DSP'den Meclis'e giren Mehmet Özcan, değişik bir portre çiziyor.

Özcan, 86'ıncı maddeyle ilgili değişiklik yapılmasına karşı çıktı. Milletvekili maaşlarının 6 milyar liraya yükselmesini sağlayacak değişiklik önergesi kabul edilince de hemen tekrir-i müzakere önergesi hazırladı ve başkanlığa vererek hatadan dönülmesini sağladı. DSP'den Zeki Sezer ve Tayfun İçli de kıyak önergeye ret oyu verdiler.

Özcan, suç işlediği iddia edilen milletvekillerinin fezlekeleri
Meclis Anayasa-Adalet Karma Komisyonu'nda görüşülürken de diğer arkadaşlarından farklı bir tutum ortaya koydu, fezlekesi gelen tüm milletvekillerinin haklarındaki suç iddiası ne
olursa olsun dokunulmazlıklarının kaldırılmasını istedi ve
"Meclis suçluların sığınağı
olamaz" dedi.

LOBİ YAPAN ÇELİKER Kıyak emeklilik de onun eseri
Anayasa Komisyonu'nda önceki gün ele alınan ve milletvekili maaşlarının astronomik şekilde artmasını amaçlayan önergenin altından da, Türk Parlamenterler Birliği Başkanı Zeki Çeliker çıktı.

Çeliker, "kıyak emeklilik" kanununun da mimarı olarak biliniyor. Çeliker, bu kanun teklifini hazırlayarak, TBMM Başkanlığı'na verdirmiş ve teklifin kanunlaşması için yoğun bir kulis faaliyetinde bulunmuştu. Çeliker, Meclis'te yaşanan üzücü bir olayın da kahramanı . Özal döneminde Meclis kulisinde ANAP Siirt milletvekilleri Zeki Çeliker ile İdris Arıkan parti teşkilatıyla ilgili bir sorun yüzünden tartışırlarken Arıkan silahını çekip Çeliker'e yöneltmişti.
Bu sırada araya onları ayırmak için giren Meclis'in en genç milletvekillerinden MDP'li Abdurrezzak Ceylan, patlayan silahtan çıkan kurşunla yere düşmüş ve Meclis kulisinde yaşamını yitirmişti.

ÖNERGEYİ VEREN ÖZGENÇ Günah keçisi ben oldum
DYP'Lİ Ayvaz Gökdemir ile birlikte "kıyak maaş" önergesini veren DSP İçel Milletvekili Edip Özgenç, vatandaşlardan ve partililerden gelen yoğun tepki karşısında sıkıntıya düştü.

SABAH'ta dün yayınlanan "Bu iki adama dikkat" haberinin ardından özellikle seçim bölgesinden yoğun tepki alan Özgenç, "Büyük tepkiler geliyor. Günah keçisi ben oldum.
Herkes beni arayarak
üzüntüsünü bildiriyor, neden böyle bir önergeye imza attığımı
soruyor. Bütün gün telefonum susmadı. Oysa bu önerge Türk Parlamenterler Birliği tarafından hazırlanmıştı. Biz önergenin Komisyonun gündemine girip tartışılması için imza verdik.
Ama işin faturası bize çıkarıldı,
biz hedef gösterildik, tepkiyi biz topladık. Bu durumdan da son derece üzgün ve rahatsızım" dedi.

Nuri KAYIŞ

GÖKDEMİR DİRENİYOR
Aynı önergeyi Genel Kurul'da yine veririm

ANKARA- Anayasa değişiklik paketinde yer alan 86. maddenin değiştirilip, milletvekili maaşlarının belirlenmesinde en yüksek devlet memuru yerine, "en yüksek kamu görevlisinin maaşının" kıstas alınması yönünde önerge veren DYP'li Ayvaz Gökdemir eleştirilere sert tepki gösterdi. Gökdemir, "Önerge birlikte hazırlandı, ama iş bizim üzerimize kaldı. Sanki 13 oyu ben mi verdim?" diye sordu. Gökdemir, olay yaratan önergenin hikayesini SABAH'a şöyle anlattı: "Komisyonda toplantı sürerken, 86. maddeyle ilgili düzenlemenin yetersiz olduğu görüşü dile getirildi. Her 6 ayda bir milletvekili maaşlarının tartışma konusu yapıldığı, bunun için Anayasa'ya bir kıstas korunması gerektiği vurgulandı. İttifakla toplantıya ara verilip, bu maddenin yeniden düzenlenmesi kararlaştırıldı. Aklınıza kim gelirse, o toplantıya katılan hemen herkes bizimle beraber çalıştı. Ben yazıcılık yaptım. Herkes birşey önerdi. En yüksek kamu görevlisi ifadesi de bu şekilde ortaya çıktı. Birlikte hazırlanan bir önergeye sadece o anda kalem benim elimde, yanımda da Edip olduğu için ikimiz imza atmakla yetindik. Herkes de metni onayladı ve yeniden toplantıya geçildi."

"PANİK ÇIKTI"
Gökdemir, önergenin kabul edilmesinden sonra toplantıda havanın birden değiştiğini ve destek veren milletvekillerinin tavır değiştirdiğini söyledi. Gökdemir şunları söyledi: "Ortada bir hata var ise, bu maksadı aşan kamu görevlisi ifadesindendir. Yaptığımız düzenlemenin doğruluğunu hala savunuyorum. Ama onlarca kişinin görüşbirliğiyle hazırlanan bir önergenin sorumluluğu Edip ile benim üzerime kaldı. Panik çıkınca herkes kaçtı." Yanlış birşey yaptığına inanmadığını ve tavrını koruduğunu söyleyen Gökdemir, tavır değiştiren arkadaşlarına gönderme yaparak, "Eğer caymayacak, beni ortada bırakmayacak arkadaşlar bulursam, Genel Kurul'da da önerge vermeyi düşünürüm" dedi.

Şebnem HOŞGÖR


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır