kapat

25.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yılmaz: Oyum Demirel'e
ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz kesin konuştu: 5+5 Meclis Genel Kurulu'ndan geçer. Ben de "Evet" oyu vereceğim. Cumhurbaşkanlığı seçiminde oyumu Sayın Süleyman Demirel'e vereceğim

Anavatan Partisi Genel Başkanı Mesut Yılmaz, 5+5 formülünün Meclis'ten geçmesi durumunda Cumhurbaşkanlığı seçiminde oyunu Demirel'in yeniden seçilmesi için kullanacağını açıkladı. Yılmaz "5+5'e olumlu oy vereceğim. Partiye hiç baskı yapmadım, hiçbir telkinde bulunmadım, 65 imza çıktı. Sanıyorum bizdeki evet oyu sayısı 65'in altına düşmez. 5+5 geçer.

- Demirel yeniden seçilir mi?

- Süleyman Bey'in karşısına güçlü aday çıkmaz. Seçilir.

- İçinize siniyor mu?

- İçine sinmeyenler var, ama benim içime siniyor. Oyumu Demirel'e vereceğim.

Yılmaz şöyle devam etti: "Türkiye'nin en önemli sorunu Cumhurbaşkanlığı seçimi değil. En önemli sorun istikrarı sağlayan hükümetin devamı. Sayın Demirel de hükümetle uyum içinde çalışıyor. Süleyman Bey'in yeniden seçilmesinin ardından, hükümet Cumhurbaşkanlığı seçiminin gündemi ipotek altına alması nedeniyle ertelenen sorunlara daha rahat yoğunlaşacak."

EKONOMİ VE DEMOKRASİ
ANAP lideri, hükümetin Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından gündemine alacağı sorunların başında, yerel yönetimler yasası, tarım destekleme politikası ve RTÜK yasasının bulunduğunu söyledi. Mesut Yılmaz, Türkiye'nin gelişmişlik ölçülerini yakalamak için de bir dizi adım atması gerektiğini vurguladı: "Gelişmişliğin üç gerçek ölçüsü var: Temel özgürlüklerin genişletilmesi, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi ve ekonominin serbestleştirilmesi. Temel özgürlükler denilince, sadece 312 ya da 69 anlaşılmamalı. Daha sistematik değişiklikler gerekiyor. Meclis uyum komisyonunda yapılan çalışmalar var."

- Değişiklikler neden yapılamıyor? Örneğin, 12 Eylül uygulamalarına dokunulmazlık sağlayan Geçici 15'inci maddenin değiştirilmesine bütün partiler olumlu bakıyor, ama değiştirilemiyor. Neden?

- 15'inci madde büyük bir ayıp. Herkes üzerinde anlaşıyor. Ama sanki gizli, güçlü bir direnç var, değişiklik yapılamıyor. Biz sadece yumurta kapıya dayanınca harekete geçiyor ve sadece o sorunla uğraşıyoruz. Bunları aşmamız lazım.

- Yerel yönetimlere fazla yetki verilmesinin sakıncalı olduğu eleştirilerine ne diyorsunuz?

- Yerel yönetimlere büyük haksızlık yapıyoruz. Düşünsenize, personel maaşlarını bile biz belirliyoruz, ama maaşı ödemek için kaynak vermiyoruz. Adam araç için, personel için bize geliyor. Yapılması gereken, yerel yönetimlerin yetkisini güçlendirmek, sonra sağlam kriterlerle denetim getirmek. Ama bu denetimin bile icrayı etkilememesi gerekiyor.

HÜKÜMETİN SORUNU EKONOMİ
Yılmaz, hükümetin önündeki en önemli sorunu ise "ekonomide taahhütlerin yerine getirilmesi" olarak tanımladı. ANAP lideri hükümetin tarım alanında gösterdiği kararlılıktan geri adım atmaması ve enflasyonla mücadeleninse öncelikli hedefler olduğunu söyledi:

"Ülkede güçlü bir enflasyon lobisi var. Sırf rantiye kesimi değil. Maalesef sanayi de bir süredir rantla geçiniyor. Daha çok üretime yönelmek lazım.

AF: HAYRETLE İZLİYORUM
Yılmaz, Başbakan Ecevit'in "af yasasının seçim sonrası gündeme geleceği" sözleri üzerine de şunları söyledi:

"Açıklamaları hayretle izliyorum. Bize hiçbir şey söylenmedi. Daha önce nerede tıkandığı belli. O tutumda değişiklik varsa, üzerinde yeniden konuşulur. Yoksa bir gelişme olmaz."

Maaş krizini liderler önledi
ANAP lideri Mesut Yılmaz, Meclis Anayasa Komisyonu'nda DYP'li Ayvaz Gökdemir ve DSP'li Edip Özgenç'in önergesiyle milletvekili maaşlarının en yüksek kamu görevlisi düzeyine çekilme girişimini koalisyon liderlerinin önlediğini açıkladı. Perşembe akşamı 15 dakika içinde çözülen krizin perde arkası şöyle: Anayasa Komisyonu'ndaki girişimin krize dönüşeceğinin ortaya çıkması üzerine durum Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'a yansıtıldı.

Ecevit'in onayıyla bir yandan DSP milletvekilleriyle temas kuran Özkan, saat 20.00 sıralarında ANAP lideri Yılmaz'ı telefonla aradı. Özkan Yılmaz'a "Bunu önlemeliyiz. Kamuoyu bizi tefe koyar" mesajını verdi. Hemen harekete geçen Yılmaz ANAP milletvekillerine ulaşarak girişimin düzeltilmesini istedi. Hüsamettin Özkan bunun ardından o sırada Türk Kurultayı'na katılmak için Samsun'a doğru karayoluyla seyahat eden MHP lideri ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli'ye telefonla ulaştı.

Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli'nin de MHP milletvekillerine düzeltme yolunda talimat vermesiyle, Anayasa Komisyonu, milletvekili maaş ve ödenekleriyle ilgili Anayasa'nın 86'ncı maddesini yeniden oylayarak, Komisyon'a geldiği şekliyle kabul etti. Böylece kamuoyunda tepki toplayacağından endişe edilen girişim bizzat koalisyon liderlerinin 15 dakika süren müdahalesiyle önlenmiş oldu.

Ecevit: Sorun çıkmaz
Başbakan Ecevit, Meclis Anayasa Komisyonu'nun üçlü Anayasa değişikliği paketini aynen kabul etmesini memnuniyetle karşıladığını söyledi. Ecevit şöyle konuştu: "Olumlu bir gelişme. Bu gelişme ardından Anayasa değişikliğinin Meclis Genel Kurulu'ndan da sorunsuz geçeceğini ve Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde sorun çıkmayacağını umuyorum."


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır