kapat

25.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
IMF'ye karşı Asya Fonu
GüneydoĞu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) ile Çin, Japonya ve Güney Kore'nin maliye bakanları ve merkez bankaları başkanları, ekonomik ve mali kriz zamanlarında bir finansman imkanı olarak kullanılması amacıyla bölgesel para fonu kurulması hususunda anlaştılar.

Halen fazla biçimlenmemiş ve üzerinde çok çalışılması gerektiği belirtilen bu karar, bu 13 ülkenin maliye bakanlarının 6 Mayıs'da Tayland'ın Chiang Mai'de yapacakları, Asya Kalkınma Bankası'nın da toplantısına denk gelen toplantıda tekrar ele alınacak.

Bu arada beş aya yakın süren "IMF başkanı kim olacak" krizinde nokta önceki gün yapılan açıklama ile resmi olarak da noktalandı. Geçen hafta içinde ABD'den Japonya'ya kadar tüm ülkelerin üzerinde mutabık kaldığı ve başkan olacağı kesinleşen Alman aday Horst Köhler önceki gün 182 ülkenin üye olduğu kuruluşun tepe ismi olarak seçildi. Köhler'le birlikte, özellikle 1997-1998 yılındaki global krizde çok fazla eleştiri alan IMF'de radikal reformlara girişilmesi çabalarının ivme kazanması bekleniyor.

Geçen hafta bir açıklama yapan Köhler, ABD Kongresi ile IMF'de reformlar konusunda tartışmaya ve diyaloğa açık olduğunu söylemiş, ana misyonlarından birinin global mali krizlerin patlak vermesini önlemek olacağını ifade etmişti.

"Aşırı güçlü olmak ve gizlilik içinde hareket etmekle" suçlanan IMF'nin kesinlikle bir reform sürecinden geçirilmesi gerektiği belirtiliyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır