kapat

25.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Birleşmeye ihtiyacımız yok
İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, rekabetin yoğun olduğu piyasalarda büyüklüğün önemli olduğunu, Türkiye'de henüz bu şartın oluşmadığını söyledi

İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Türkiye'nin gündeminde şu anda birleşmeler olduğuna inanmadığını belirterek, "Rekabetin yoğun olduğu piyasada "büyük" gereklidir. Henüz bu konuda şartların geliştiğini sanmıyorum" dedi.

Bir süredir konuşulan İş Bankası'nın Akbank ya da Garanti Bankası'yla birleşme ihtimaline atıfta da bulunan Özince, gerek Sabancı gerekse de Doğuş Grubu ile zaten yürüyen ortaklıkları olduğunu söyledi.

Özince, "Bırakınız birleşmeyi, ben mevcut kapasitemi kullanamıyorum" derken birleşmeye karşıda olmadığını ve belki ilerde bu görüşlerinin Türkiye şartları doğrultusunda değişebileceğini de vurguladı.

Özince, "Üç banka birleşti. Peki sonra ne olacak. Nereyi fethedeceğiz? Bunun planları yapılmalı. Uluslararası ticarette Galatasaray gibi deplasmanda maç kazanmak zorundayız" diye konuştu.

Tüm dünyadaki birleşme ve satın almaların ölçek ekonomisinin gereklerini yerine getirmek için yapıldığını, Türkiye'deki koşulların ise henüz bu konuda bir zorunluluk yaratmadığını vurguladı.

Yabancı yatırımcıların da Türkiye bankacılık sektörüne ilgi göstereceklerini ifade eden Özince, "Türkiye'yi finansta yöresinde en etkin güç durumuna getirecek olan politikalar geliştirmeliyiz" dedi.

İŞTİRAKÇİLİK MİSYONUMUZ
Dün İstanbul'da bir basın toplantısın düzenleyen Ersin Özince, İş Bankası'nın sadece bir banka olmadığını, 80 iştiraki ile hem üretici hem de tacir olarak pek çok sektörde yer aldığını söyledi.

Öznice, bilançoya bakıldığında sektörde özel sermayeli ve büyük ölçekli bankalar arasında büyümeye en açık bankanın, İş Bankası olduğunun açıkça görüleceğini de vurguladı.İştirakçilik misyonundan vazgeçmelerinin mümkün olmadığının altını çizen Özince, "Ekonominin yapısal değişimlerine kısa zamanda ayak uydurabilecek esnek ve sağlam bir mali bünyeye sahip olmanın sağladığı güç, hem korkmadan borçlanmamızı hem de koşullar oluştukça yeni yatırımlara girmemizi sağlayacaktır" dedi.

İştirakleri halka açmaya da devam edeceklerini belirten Özince, iştirakçi politikalarının asla tekelci bir konum almayacağını da söyledi. 1999'da faaliyetlerinin büyük bölümünü kamunun borçlanma ihtiyacının karşılanmasına ayıran bankacılık sistemi içinde, aktiflerinin en büyük kısmını kredilere ayırmaya devam ettiklerini vurgulayan Özince, "Üstelik 80 civarında iştirakimiz olmasına karşın, gerek 1998 gerekse 1999'da kredilerimizin yüzde 93'ünü grubumuz dışına kulandırarak ekonominin kredi ihtiyacını karşılamaya büyük gayret sarfediyoruz" dedi.

AÇILIŞ 26 AĞUSTOS'TA
Özince, İstanbul'da inşa edilen bankanın yeni kompleksinin açılışının, bu yıl, bankanın kuruluş yıldönümü olan 26 Ağustos'ta yapılacağını açıkladı.

Özince, İstanbul'un, son 10 yıllık dönemde dünya üzerinde önemli finansal merkezlerden biri olma yolunda çok önemli gelişmeler kaydettiğine dikkat çekerek, genel müdürlüğün birçok birimini geçen yıl İstanbul'a taşımakla bu gelişmeye katkıda bulunduklarını düşündüklerini söyledi. Yeni kompleksin, biri 50, ikisi 37'şer katlı üç kule, oditoryum, şube, çarşı ve müstakil otoparktan oluştuğunu dile getiren Özince, 224 bin 357 metrekarelik inşaat alanıyla da Avrupa'da inşaat alanı açısından en büyük bina olduğunu anlattı.

Akbank'ın sermayesi 500 trilyona çıkıyor
Akbank'In 'ın 250 trilyon lira olan ödenmiş sermayesinin yüzde 100 artırılarak, 500 trilyon liraya yükseltilmesi kararlaştırıldı. Artırılan sermayenin yüzde 88'i ortaklara kâr payı yerine bedelsiz hisse senedi dağıtımı yoluyla, yüzde 12'si ise yeniden değerlendirme ev ihtiyatlardan karşılanacak. 1999 yılını net 318 trilyon lira karla kapatan Akbank, ortaklarına ayrıca yüzde 15 oranında nakit temettü dağıtacak. Akbank Genel Müdürü Özen Göksel, Akbank'ın vergi, munzam ve disponibilite yükümlülüklerinin tümünü yasaların ön gördüğü şekilde tam olarak ayırdığını söyledi. Göksel, önümüzdeki günlerde oluşturulması beklenen Bankacılık Denetleme Kurulu'nun faaliyete geçmesi ile sektörde maruz kalınan haksız rekabetin de sona ereceğine inanmakta olduklarını ifade etti. 1999 yılının değerlendirmesini yapan Özen Göksel, ekonomik durgunluk, deprem felaketi ve belirsizliklere rağmen başarılı bir yılı daha geride bıraktıklarını belirtti.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır