kapat

25.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Mevzuat delik deşik
Maliye'nin yaptığı çalışmada, off shore hesapların vergiden, yasal yükümlülükten ve sınırlamalardan kaçınmak için kullanıldı ortaya çıkarıldı

Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları, off-shore hesaplarında yaptığı inceleme sonucunda bankaları, bu bölgelerde açılan bazı hesapları mevzuattaki yükümlülüklerden kaçmak için kullandıklarını ortaya çıkardı. Yaklaşık iki yıl önce başlayan ve tek tek hesapların incelendiği çalışmada, bankaların ilgili düzenlemelere aykırı uygulamaları bir rapora döküldü. Maliye Bakanlığı da bu çerçevede, Hazine'den off-shore hesapların yakından ve daha dikkatli izlenmesini istedi. Hesap uzmanları, daha sonra bankaların yurtdışında açtıkları şubeler ile off-shore hesaplara ilişkin araştırmalarını sürdürdü. Bu incelemeler sonucunda, tek tek banka bazında çeşitli sonuçlara ulaşıldı. Bu çerçevede bazı bankaların off-shore hesaplar yoluyla vergi avantajı sağladıkları saptandı. Hesap uzmanları incelemelerinde, bazı ünlü işadamları ile tanınmış sanatçılar adına da off-shore hesaplar açıldığı belirlendi. Maliyeciler, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilen bankalara yönelik inceleme sırasında da, KKTC'de gözüken off-shore hesaplarının hiç birinin bulunamadığını belirttiler. Hesap uzmanları, bankaların off-shore hesaplarına yönelik araştırmalara devam ediyor. Yetkililer, diğer bankalara yönelik tetkiklerin de sürdüğünü bildirdiler.

SORUN KANUN DEĞİL
Bu arada Hesap Uzmanlarının inceleme raporları, off-shore hesaplara ilişkin yaşanan sorunun, kanunlardan kaynaklanmadığını da ortaya koydu. Uzmanlara göre, bu alanda yaşanan aksaklıkların giderilmesi için, Hazine'nin çok daha etkin bir şekilde müdahalede bulunması gerekiyor.

Off-shore'un nimetleri!
* Hesap uzmanlarının tespitlerine göre, off-shore hesaplar Türkiye'de fiktif hesap özelliği taşıyor.

* Bankalar, kağıt üzerinde off-shore hesap açıldı gösteriyor.

* Mevduat sahibine üzerinde vade tarihi de yer alan bir havale makbuzu veriliyor. Bu havalelerle yurtdışına çok büyük tutarlarda Türk Lirası çıkarıldığı izlenimi veriliyor. Ancak para yurtdışına çıkmayıp, yurt içinde işletiliyor.

* Bu yolla hem stopaj hem de banka ve sigorta muameleleri vergisi ödenmiyor.

* Bankalar, off-shore hesaplar sayesinde Bankalar Kanunu'nda yer alan yasal yükümlülüklerden kurtuluyor.

*Aynı şekilde bankaların, kendi holdingleri, kuruluşları bünyesindeki şirketlere kredi açmada getirilen sınırlamalar, off-shore hesaplar kanalıyla deliniyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır