kapat

25.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Su'dan evlilik
Alman Viag ve Fransız Suez firmaları birleşerek, 73 milyar dolarlık Avrupa'nın en büyük elektrik ve su şirketini oluşturmayı planlıyor

Avrupa'da elektrik-su birleşmesi
Alman die Welt gazetesi, Almanya'dan Veba ve Viag ile Fransa'da Suez Lyonnaise Des Eaux'un birleşerek Avrupa'nın 72.46 milyar dolar piyasa değerine sahip en büyük elektrik-su şirketini oluşturmayı planladıkları bildirildi.

Gazetede yer alan haberde halen Viag ile birleşerek Almanya'nın en büyük elektrik-su şirketini oluşturma sürecinde olan Veba'nın Yönetim Kurulu Başkanı Ulrich Hartmann'ın, Suez Lyonnaise Yönetim Kurulu Başkanı Gerard Mestrallet ile görüşmeler yaptığı ve bir "Eşitler Birleşmesi" gerçekleştirmeye çalıştığı belirtildi. Veba ve Viag yetkilileri konuyla ilgili yorum yapmadılar. Birleşmeyle ilgili haber, Avrupa elektrik piyasasında yoğun rekabetin olduğu bir dönemde geldi. Analistler bu sektörde, Telekom'da olduğu gibi bir konsolidasyon yaşanmasını bekliyor. Die Welt gazetesi, planların resmen açıklanmadığını fakat birleşmenin bu yıl gerçekleşebileceğini kaydetti.

Veba'nın Başkanı Hartmann, grubunun Avrupa enerji piyasasında önde gelen bir konumda olmayı istediğini ve sinerji kullanarak yoğun rekabetten ötürü düşen gelirleri telafi etmek ihtiyacında olduğunu söyledi.

Krupp'tan Mannesmann'a 9 milyar $ teklif
Thyssen-Krupp, Mannesmann'ın otomobil ve makina bölümü için 9 milyar dolar önerdi. Vodafone ile birleşmesinin ardından Atecs Mannesmann adıyla faaliyet gösteren şirket, Thyssen-Krupp'un teklifi üzerine borsaya giriş hazırlıklarını erteledi. Vodafone Yönetim Kurulu Başkanı Chris Gent'in yapılan teklife olumlu baktığı belirtiliyor. Thyssen-Krupp ortaklığı yıllık 29.8 milyar dolarlık ciroya sahip.

Kontak lens sektöründe dev evlilik
Küresel düzeyde firmalar arasında yaşanan evlilik rüzgarı kontak lens sektörüne de sıçradı. Dünyanın önde gelen kontak lens firması Bausch and Lomb renkli lens piyasasında etkinliğini artırmak için Wesley Jessen VisionCare'i satın almak istiyor.

Bausch and Lomb firmasından yapılan açıklamada, iki firma arasında görüşmelerin devam ettiği, Wesley Jessen'e 600 milyon dolar önerildiği kaydedildi.

"Devlet artık özel sektörden destek almak zorunda"
"DİJİTAL Devlet" kavramı hakkında sağlıklı bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla düzenlenen panellerin ilkinde, "Dijital Ekonomi" tartışıldı. TÜSİAD Başkanı Erkut Yücaoğlu panelist olarak katıldığı toplantıda, Türkiye'nin 21'inci yüzyılın fırsatlarını yakalayabilmesi açısından elektronik ticaret, ve şirket birleşmeleri gibi konularda öncelikli politikalar oluşturması gerektiğini söyledi.

Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı da yaptığı konuşmada, "Gelişmekte olan birçok ülkede özel sektörün kullandığı iş yapış biçimleri bu kuruluşları uluslararası arenada başarılı kılmak üzere yeniden gözden geçirilmelidir" dedi.

"İŞ YAPIŞ ŞEKLİ DEĞİŞTİ"
Eczacıbaşı, Yeni Ekonomi'yi başlatan ve sürdüren güçlerin, dünya pazarında söz sahibi olabilmeleri için yerel kuruluşların iş yapış biçimlerini de değiştirdiğini söyledi.

Eczacıbaşı, "Devlet bu yoğun bilgi trafiği, dinamizm karşısında sivil toplum ve özel sektör kuruluşlarından destek almak durumunda" dedi. DSP İstanbul Milletvekili ve TBMM Bilgi ve Bilgi Teknolojileri Grup Başkanı Prof.Dr Ziya Aktaş'ın başkanlık ettiği panelin panelistleri arasında, Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı ve DPT Uzmanı Erkan Akdemir, Sabancı Üniversitesi Rektörü Tosun Terzioğlu, Bilkent Üniversitesi'nden Mehmet Baray ve Osman Ulagay da yer aldı.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır