kapat

25.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Aliyev'den 1 milyar dolarlık kıyak
Bakü-Ceyhan hattının başlamasını geciktiren teknik pürüz, Azerbaycan'ın Gürcistan'a 1 milyar dolarlık hediyesiyle çözümlendi

Azerbaycan Devlet Başkanı Haydar Aliyev, Bakü-Ceyhan hattının yapımına başlanması için son kalan teknik pürüzü halletti.

Aliyev, Kafkaslardaki bu komşusuna projenin aksamaması için 1 milyar dolar vermeyi kabul etti. Gürcistan'ın başkenti Tiblis'te bir araya gelen Aliyev ve Gürcü meslektaşı Edvard Şevardnadze, Azerbaycan'ın hat üzerinden alacağı transit tarife miktarının 1 milyar dolarını Gürcistan'a vermesi ile çözümlendi.

"SORUMLU BENİM"
Haydar Aliyev yaptığı açıklamada, "Azerbaycan, alacağı tarife ücretinin bir kısmından Gürcistan yararına vazgeçti. Konu kapanmıştır" dedi. Aliyev önümüzdeki 40 yıl için varılan anlaşmada çok büyük bir riske girdiğini belirtti ancak tüm sorumluluğu üzerine aldığını da sözlerine ekledi.

Azeri yetkililere göre, Gürcistan, boru hattı işlemeye başladıktan sonraki ilk 5 yılda varil başına 12 cent alacak. Bu miktar sonraki 11 yıl için 14 cent'e, sonraki 24 yıl için de 17 cent'e çıkacak. Türkiye de aynı şekilde aynı zaman periyodu içinde varil başına 20, 30, 37 cent alacak.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır