kapat

25.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Clinton'ı 77 uçak korudu
' 51 savaş uçağı gezi boyunca bin 200 sorti yaptı' 'Güney Asya gezisi 50 milyon dolara mal oldu'

BAŞKAN Bill Clinton'ın Hindistan, Bangladeş ve Pakistan'ı kapsayan Güney Asya gezisi Amerika tarihinde bir Başkan'ın yaptığı en pahalı dış gezi oldu. Clinton'ın tarihi gezisi, ortalama olarak 50 milyon dolara (yaklaşık 30 trilyon lira) mal olacak.

Dış gezilerin masrafının yüzde 90 gibi en önemli bölümünü Başkan'ı koruyan uçakların giderleri oluşturuyor. Bir Başkan geziye çıktığında yalnızca kendisine tahsis edilen başkanlık uçağı Air Force One kullanılmıyor. Bu özel başkanlık uçağına, Başkan ve heyetinin eşyalarını taşımak üzere kargo uçakları, güvenliklerini sağlamak için de Hava Kuvvetleri'nin savaş uçakları eşlik ediyor.

Clinton'ın Güney Asya gezisinde de Amerikan Hava Kuvvetleri'nden tam 77 uçak kullanıldı. Bunların 26'sı C-5 ve C-17 tipi kargo uçaklarıydı.

Kargo uçakları dışında, güvenlikten sorumlu diğer savaş uçakları, gezi boyunca Başkan'ı ve beraberindekileri korumak için bin 200 sorti yaptı. F-16 uçaklarının da dahil olduğu filo, gezi boyunca bin 200 kez iniş-kalkış yaptı. Bir karşılaştırma yapmak gerekirse, NATO'nun geçen yılki Kosova operasyonu sırasında uçaklar, günde yaklaşık 300 sorti yapıyordu.

Uçak filosunun yanı sıra, dünyanın en tehlikeli yerleri olarak adlandırılan bölgede, Başkan Clinton'ı bine yakın Gizli Servis ajanı korudu. Hillary Clinton, senatör adayı olduğu New York'ta seçim kampanyalarını yürüttüğü için eşinin yanında olamadı. Clinton'a kızı Chelsea ve kayınvalidesi Dorothy Rodham eşlik etti.

Jamuna nehrine parfüm döküldü
HİNDİSTAN'IN dünyaca ünlü Tac Mahal'ini de ziyaret eden Clinton için güvenlik önlemlerinin yanı sıra ilginç tedbirler de alındı. Öncelikle normal günlerde ziyaretçi akınına uğrayan Tac Mahal, Clinton ve kızı için boşaltıldı. Daha sonra da Hintli yetkililer, Amerika Başkanı'na mahcup olmamak için Tac Mahal'ı çevreleyen Jamuna nehrini parfümledi. Nehrin keskin kokusu litrelerce parfümle giderilmeye çalışıldı.

KOKU TESTİ YAPILDI
Hintli yetkililerin devlet sırrı gibi sakladığı parfüm markasını öğrenmek için Armani, Christian Dior, Gucci, Chanel, Calvin Klein gibi büyük firmaların, sanayi atıkların karıştığı nehir suyundan örnekler alarak koku testine bile gönderdiği de gelen haberler arasında.

Dilenciler parayla kentten çıkarıldı
BaŞkan Bill Clinton'ın Hindistan gezisindeki duraklardan biri de Haydarabad kentiydi. Clinton için hararetli bir çalışmaya giren yöneticiler, bütün dilencileri şehir dışına çıkardı. Yetkililer, dilencileri, kent merkezine 80 kilometre uzaklıktaki Vishakapatnam bölgesine para karşılığında götürebildiler. İnsan Hakları savunucuları, devlet başkanı ve üst düzey yetkilileri ağırlamak için yapılan bu hareketi protesto etmedi.

KAPLANLARI GÖRDÜ
Öte yandan Başkan Clinton'ın nesli tükenmekte olan bir Bengal kaplanı görme isteği de yerine geldi. Başkan, Nayla kasabasında karşılama töreninde bir kadınla geleneksel danslarını yaparken, bir Bengal kaplanının, bir ceylana saldırarak yediğine tanık oldu.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır