kapat

23.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
ŞELALE KADAK(skadak@sabah.com.tr )

Başkanını seçemeyen delege kızgın

Türkiye'nin en güçlü sivil toplum kuruluşu olan TOBB'un Mayıs'ta yapacağı seçimler, iş dünyasında Cumhurbaşkanlığı seçimleri kadar tartışılacağa benziyor.

27 trilyonluk bir bütçeden ve 1 milyon üyeden bahsedince TOBB'da başkanlık makamının önemi daha da iyi anlaşılıyor. Ancak kulislerde bu önemli koltuğa geliş şekli ciddi şekilde eleştiriliyor ve anti-demokratik bulunuyor. Çünkü başkan delege oyuyla değil, konsey tarafından seçiliyor. Oysa konseyde odalar yeterince temsil edilemiyor. Örneğin 170 odası olan ticaret ve sanayi odaları grubu konseyde 30 üyeyle temsil edilirken 2 odalı deniz ticaret odası grubunun 15 konsey üyesi bulunuyor. Bu da temsilde adaletsizlik olarak yorumlanıyor.

Birliğe üye toplam 343 oda var. Bunların 11'i sanayi, 62'si ticaret, 97'si ticaret borsası, 171'i ticaret ve sanayi, 2'si de deniz ticaret odası. Sanayi odalarının toplam 75, ticaret odalarının 211, ticaret borsalarının 361, ticaret ve sanayi odalarının 322 ve deniz ticaret odalarının da 27 delegesi bulunuyor. Her grubun bir konseyi var. Sadece deniz ticaret odalarının konseyi 15 üyeli. Diğer odaların konsey üyesi sayısı ise 30 kişiden oluşuyor. Kısaca özetlersek, önce oda grupları konsey üyelerini seçiyor. Sonra 5 konseyin üyesi yönetimi ve başkanı seçiyor. Doğrudan başkanını seçemeyen delege de bu seçim sistemine tepki gösteriyor.

Gelelim TOBB Başkan adaylarına. Mecut Başkan Miras ve İTO Başkanı Yıldırım'ın başkanlık için yarışması bekleniyor. Ancak, "Ben adayım" diye ortalara çıkmasa da, ASO Başkanı Zafer Çağlayan'ın da bir aşamada olayın içine sürükleneceğinden bahsediliyor. Bir de Ege Bölgesi'nin aday çıkarması bekleniyor.

Sema Cıngıllıoğlu'nun 26 erkek çocuğu!
İstanbul'da sokağa terkedilmiş olan çocukların sizce kaçı güvence altında? Rakamı duyunca inanamayacaksınız. Sadece 1000'i. Hal böyle olunca, Sema Cıngıllıoğlu'nun kanatları altına kimsesiz 26 erkek çocuğu almasının önemini daha iyi anlayabilirsiniz.

Sadettin Tantan'ın Fatih Belediye Başkanı olduğu günlerde çocuklar için bir vakıf kurulması fikri gündeme gelmiş ve Sema Cıngıllıoğlu da, 1998'de Fatih Geleceğimizin Çocukları Vakfı'nı kurmuş. Belediye, Fatih sınırları içinde Sarmaşık Tekkesi adındaki tarihi yapıyı bu vakfa tahsis etmiş. Vakıf, bu eski binayı restore ederek, belediyeden kiralamış ve 26 çocuğun yaşayabileceği bir eve dönüştürmüş. Sema Hanım, şimdilerde mesaisinin büyük bir kısmını bu işe harcıyor. Aynı zamanda Demir Hayat Yönetim Kurulu Başkanı da olan Sema Hanım, şimdi kız çocukları, yaşlılar ve dayak yiyen kadınlar için de ev kurmak için uygun eski tarihi binalar arıyor. Böylece bozulan, eskimeye yüz tutmuş tarihi binaları da yeniden topluma kazandırmayı amaçlıyor. Sema Hanım, Fatih'teki Vakıf evi için "Orası bir İsviçre" diyor.

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır