kapat

23.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber Ýndeksi
Yazarlar
Günün Ýçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Ýstanbul
Ýþte Ýnsan
Astroloji
Reklam
Sarý Sayfalar
Arþiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGÝ BASIM YAYINCILIK SANAYÝ VE TÝCARET A.Þ.
CENGÝZ ÇANDAR(ccandar@sabah.com.tr )


312...

Uzun bayram tatili öncesi 312 vardý; bayram sonrasýna yine 312'yle girildi. 312 daha ne kadar tartýþýlacak? Süleyman Demirel'i yeniden seçtirmek için ortaya atýlan 5+5 þeklindeki anayasa deðiþikliðinin akýbeti belli olana kadar sürebilir. Gündemden düþürülmezse, onun ötesine de geçebilir.

ANAP Genel Baþkaný Mesut Yýlmaz, 312'nin deðiþmesinden yana ama bunun Cumhurbaþkaný seçimiyle iliþkilendirilmesine karþý. O, 312'ye iliþkin deðiþikliðin, Terörle Mücadele Yasasý dahil, bir dizi "demokratikleþme" amaçlý yasa deðiþiklikleriyle birlikte ele alýnmasýndan yana.

Koalisyon ortaðý MHP Genel Baþkaný Devlet Bahçeli, beklendiði gibi, 312'ye hiç iliþilmemesinden yana.

Büyük ortak, Baþbakan Bülent Ecevit'e gelince, o bu maddeyi "bir türlü içine sindiremiyor". Türkiye zaten yaklaþýk bir yýldýr Ecevit'in "sindirim bozukluklarý" ile yönetiliyor. Baþbakan, içine sindiremediði hiçbir konuda deðiþiklik saðlayamadý. Buna karþýlýk, hiç kimsenin içine sindiremediði konularda, bir sindirim sýkýntýsý çekmeden yaptýðý zorlamalarla, zaten hayli sorunlu olan siyasi sistemde daha da aðýr týkanýklýklara yol açtý.

Fazilet Partisi doðal olarak 312'ye, en azýndan bu haline karþý. Yargýtay Baþsavcýsý Vural Savaþ, "312'nin dokunulmazlýðý" konusunda aktif lobi faaliyeti içinde. Buna karþýlýk, Yargýtay Baþkaný Dr.Sami Selçuk, 312'nin tümüyle kaldýrýlmasýndan yana.

312'nin Türkiye'nin toprak bütünlüðünü koruduðunu ileri sürenler var. Ýlgisi yok. Ýþte, son zamanlarda 312'den hüküm giyenler: Necmettin Erbakan (eski Baþbakan), Hasan Celal Güzel (eski Milli Eðitim Bakaný, Hükümet Sözcüsü, Baþbakanlýk Müsteþarý), Recep Tayyip Erdoðan (Ýstanbul Belediye Baþkaný)... Bu listeye þimdi bir de "özel sektör" eklendi: Müsiad Genel Baþkaný Ali Bayramoðlu... Bu isimlerin hiçbiri ile toprak bütünlüðüne yönelik tehdit arasýnda bir irtibat kuramazsýnýz. Bir baþka iddia, 312'nin 163'ün kaldýrýlmýþ olmasýnýn yol açtýðý "boþluðu" doldurmaya yaradýðý. Yani, "þeriat özlemcileri"nin bu heveslerini "kursaklarýnda býrakacak" niteliði.

Oysa, yukarýda adý geçen kiþilerin hiçbiri, Türkiye'de bir din devleti kurulmasý yönünde faaliyette bulunduklarý ithamýyla yargýlanarak 312'den mahkžm olmadýlar. Ýþin ironik yaný "gayrýdin”" cümlelerinden ötürü mahkžm edildiler. Dolayýsýyla, 312. madde bir "siyaseten katl" aracý olarak "nalýncý keseri" gibi kullanýlýyor. Söz konusu isimlerin mahkžmiyetleri, Türkiye'de "adaletin siyasallaþtýðý"nýn en çarpýcý göstergesi. Aðzýný açan, ta 6 yýl önce söylediði sözlerden ötürü mahkžm edilebiliyor. Örneðin Erbakan, Baþbakanlýk yapmadan iki yýl önceki sözlerinden ötürü, Baþbakanlýktan ayrýldýktan üç yýl sonra mahkžm edilebiliyor. Demirel'in, hatta Atatürk'ün öyle sözlerini bulabilirsiniz ki, bu maddeden haklarýnda þimdi davâ açýlsa, hüküm giyerler.

312'nin en önemli tarafý, bu maddeden hüküm giyenlerin ömür boyu "siyasi haklarýný yitirmeleri"... "Hukuk devleti" niteliði tartýþýlmayan hiçbir Batý demokrasisi ülkesinin diline 312.maddeyi tercüme dahi edemezsiniz. Bu maddeyi savunaný psikiyatri kliniðine sevkederler. Zaten bu yüzden "Ýslâm köktendinciliði"ne en þiddetle karþý olduðuna kuþku bulunmayan Amerikan The Washington Post gazetesi ile nüfuzlu Ýngiliz The Economist dergisi, Erbakan'ýn mahkžm olmasýndan ötürü, Türkiye'ye yönelik aðýr eleþtiri yazýlarý yayýmladýlar.

312'yi bu durumda ayakta tutmak, eðer Avrupa Birliði ile "boþanma kararý" alýnmazsa mümkün olamaz. Dolayýsýyla, artýk asýl mesele, ne zaman ve ne þekilde kalkacaðý...

Ama bunun için gündemden düþürülmemeli ve Türkiye-AB iliþkileri çerçevesi içine oturtulup, tutulmalýdýr. Bu þart. Zira, son aylarda Türkiye'de her temel mesele Zati Sungur oyunu gibi birden ortadan (gündemden) yok oluyor. Sözgelimi Hizbullah'ý kimin beslediði ve palazlandýrdýðý ortaya çýktý mý? Ya, Batman silahlarý konusu? Meþhur Ýran-Kontra skandalýndan arda kalan yaný olmayan koca Batman skandalý, gazete arþivlerinde kayboldu,

312. madde ortadan kalkmasý ya da deðiþmesi, siyaset sahnesinin dekorunu ister istemez deðiþtirecektir. Fena mý olur?

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGÝ BASIM YAYINCILIK SANAYÝ VE TÝCARET A.Þ. - Tüm haklarý saklýdýr