kapat

23.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
KISA KISA KISA

Topçu'dan Yalçınbayır'a: Eski Marksist
CUMHURBAŞKANI Süleyman Demirel ile ANAP'lı Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Ertuğrul Yalçınbayır arasındaki söz düellosu, ANAP'ta "Marksist tartışması"na yol açtı. Demirel'i Cumhurbaşkanlığı için aday olmadığını açıklamaya çağıran ve Anayasa değişikliği teklifine imza atan milletvekillerinin özgür olmadığını savunan ANAP'lı Yalçınbayır'a yanıt, Demirel'e yakınlığı ile tanınan ANAP Sinop Milletvekili Yaşar Topçu'dan geldi. Topçu, partili arkadaşını "Marksist" olmakla suçlayarak şunları söyledi:

YALÇINBAYIR'A RAĞMEN...
"Anayasa değişikliği teklifi Anayasa Komisyonu'nda yarın (bugün) çok rahat geçer, üstelik Ertuğrul Yalçınbayır'a rağmen. Niye böyle davranıyor bilmiyorum, herhalde Demirel üzerinden isminin kamuoyunda duyulmasını istiyor. Tabii kendisi eski Marksist. Diyalektik mantıkla hareket ediyor. Efendim, imza atanlar özgür değilmiş. İmza atanlar özgür değil de neden imza atmayanlar özgür? "

Topçu'nun "Marksist" olmakla suçladığı ANAP'lı Yalçınbayır ise "Ben Marksist değilim ama diyelim ki öyle, ne olacak? O zaman benim yeniden milletvekili olmamdaki emeklerini inkar mı ediyorlar? 'Senin parlamentoda olman gerekir, milletvekili olarak kalmalısın' diye beni niye teşvik etti?" diye sordu.

Kutan: 69. madde olmazsa destek yok
FAZİLET Partisi Genel Başkanı Recai Kutan, Başbakan Bülent Ecevit'in "gelme" mesajı üzerine, liderler turundan vazgeçti, ancak pazarlığı kurmaylar aracılığıyla daha alt düzeyde sürdürecek. Kutan, dün de 69. madde değişikliğine değindi. Kutan, "Bu ülkede demokrasi mücadelesi veriyoruz. Bu demokrasi mücadelesinin üzerimize yüklediği sorumluluk, 69. maddenin gerçek anlamda demokratik prensiplere uygun hale getirilmesidir. Eğer o getirilmiyorsa, bizim bu üçlü pakete destek vermemiz kesin olarak söz konusu değil" dedi. FP, 312. maddenin kaldırılması yerine de "ne kadar hapis o kadar siyasi yasak" formülünde uzlaşma arayacak. FP, "temelli kapatılan partinin başka ad altında kurulamayacağı" hükmünü yumuşatmak için bastıracak, ancak sonuç alamazsa önergelerle komisyonu tıkamaya çalışacak. Buna göre FP'li üyeler, komisyonda ele alınacak 69, 86 ve 101. maddelerle ilgili önergeler verecek. FP, özellikle Anayasa'nın 69. maddesinin 6. fıkrasının yanı sıra 7. fıkranın da değiştirilmesi için bastıracak. "Temelli kapatılan bir parti başka ad altında açılamaz" hükmünün yumuşatılması için verilecek önergenin kabul edilmesi halinde diğer önergeler için ısrar edilmeyecek.

Ali Ekber ERTÜRK


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır