kapat

23.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Cüzdan ültimatomu
Yargıtay Başkanı Selçuk, Başbakan Yardımcısı Özkan'ı telefonla arayıp Yargıtay Genel Kurulu'nun kararlarını ve tepkisini bildirdi. Selçuk Hükümet'e maaşlar için yasa taslağı da sundu

ANKARA- Hükümet'in yargı mensuplarına ödenecek temsil tazminatı miktarını düşük tutması üzerine Yargıtay'da başlayan "cüzdan" isyanı, Yargıtay Başkanı Sami Selçuk tarafından dün Hükümet'e iletildi. Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'ı telefonla arayan Yargıtay Başkanı Selçuk, Yargıtay üyelerinin düzenlemeden duyduğu rahatsızlığı aktardı ve yargı mensuplarının maaş ve özlük haklarının Anayasa'da belirtildiği gibi özel yasayla düzenlenmesi talebini yineledi. Selçuk, nezaket kuralları çerçevesinde gerçekleşen görüşmede, yargının talebinin yerine getirilmemesi halinde, "hukuk sınırları içinde" eylemler başlayabileceğini de iletti.

HUKUK SINIRLARI İÇİNDE EYLEM
Yargıtay'da önceki gün yapılan olağanüstü toplantıda alınan kararlarla ilgili basına herhangi bir açıklama yapılmadığını da belirten Selçuk, toplantının içeriğinin medyaya sızmasından duyduğu rahatsızlığı da dile getirdi. Selçuk görüşmede, yargı mensuplarının maaş ve özlük haklarıyla ilgili olarak Yargıtay Başkanlığı tarafından hazırlanarak Adalet Bakanlığı'na gönderilen yasa taslağının Bakanlar Kurulu'nda görüşülerek tartışılmasını da istedi.

Selçuk-Özkan görüşmesinde, yargının talebinin yerine getirilmemesi halinde eylem başlatılıp başlatılmayacağı konusu da gündeme geldi. Yargıtay'da önceki gün yapılan toplantıda radikal eylem türlerinin konuşulduğunu doğrulayan Selçuk, bu fikirlerin gergin atmosfer içinde heyacanlı Yargıtay üyeleri tarafından dile getirildiğini, gerçekleşebilecek olası eylemlerde, hukuk ve demokrasi sınırları içinde kalınacağını belirtti.

ECEVİT DEVREDE
Yargının talebini Başbakan Bülent Ecevit'e aktaracağını belirten Başbakan Yardımcısı Özkan da, taslağın Bakanlar Kurulu'nda görüşülmesi konusunda gereken ilgiyi göstereceğini söyledi. Özkan'ın, Selçuk'la yaptığı telefon görüşmesinin ardından gelişmeleri Başbakan Bülent Ecevit'e aktardığı, Ecevit'in de konuyu Bakanlar Kurulu'na götürme kararı aldığı öğrenildi.

OTOMATİĞE BAĞLANSIN
Yargıtay Başkanlığı tarafından hazırlanarak Hükümet'e sunulmak üzere Adalet Bakanlığı'na gönderilen ve SABAH tarafından ele geçirilen yasa taslağı, yargı mensuplarının maaşlarının, en yüksek devlet memuru maaşı olan Başbakanlık Müsteşarı'nın maaşına endekslenerek otomatiğe bağlanmasını öngörüyor.

Hakimler ve Savcılar Kanunu'nda değişiklik yapılarak yaşama geçirilmesi planlanan taslak kabul edilirse, Başbakanlık Müsteşarı'nın maaşı yükseldikçe hakim ve savcıların maaşları da aynı oranda artacak.

Taslaktaki düzenlemeye göre, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay Başkanları ile Yargıtay ve Danıştay Cumhuriyet Başsavcıları, en yüksek devlet memuru olan Başbakanlık müsteşarıyla aynı maaşı alacaklar. Bu durumda ellerine yaklaşık 1 milyar 100 milyon lira geçecek.

Kutan'dan Selçuk'a zİyaret
Anayasa değişiklik teklifi ve 312. madde pazarlıklarının yaşandığı bir sırada, FP lideri Recai Kutan, Yargıtay Başkanı Sami Selçuk'a sürpriz ziyarette bulundu. Kutan, ziyaretinin bir dost ziyareti olduğunu söyledi ve "Sayın Selçuk ile görüşlerimiz örtüşüyor" dedi.

Ersin BAL


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır