kapat

23.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Ezan sesi kurtuluş oldu
Bursa'da dağa çakılan Tepe Havacılık'a ait Beechcraft-90 uçağından çıkan Tümay Kalaycıoğlu ezan sesine doğru yürüyerek hem kendini hem de diğer kazazedeleri kurtardı. Uçak enkazından 3 kişi sağ çıkarken Nuray Birol öldü

BURSA yakınlarında düşen Tepe Havacılık'a ait Beechcraft-90 tipi uçak, kazadan hafif yaralarla kurtulan Tümay Kalaycıoğlu'nun sabaha karşı duyduğu ezan sesine doğru yürümesi sayesinde bulundu. Karlı ormanda 1 saatlik bir yürüyüşten sonra bir dağ evine ulaşarak kazayı haber veren Kalaycıoğlu, enkazda sıkışıp kalan diğer kazazedelerin kurtulmasını sağladı. Uçağın enkazından ikisi pilot 3 kişi sağ çıkarılırken, Tepe Market'in Planlama Müdürü Nuray Birol'un kan kaybından öldüğü anlaşıldı.

Tepe Havacılık Genel Müdürü Behiç Özek ve Tepe Market'in yöneticilerinden Tümay Kalaycıoğlu ile Nuray Birol, Bursalı işadamı Galip Sakder ile iş görüşmesi yapmak üzere önceki akşam saat 21.20'de şirkete ait Beachcraft C90 tipi TC LMK kuyruk numaralı uçakla Esenboğa Havalimanı'ndan havalandılar. Saat 22.40'da kaptan pilotlar Mahmut Sevimli ve İbrahim Doğan, Bursa Havaalanı'na inişe geçti, ancak kötü hava koşulları nedeniyle ilk denemeyi pas geçmek zorunda kaldılar. Pistin ışıklarının yetersiz olduğunu söyleyen pilotlar kuleye İstanbul istikametinde tur atacaklarını bildirdiler. Ancak saat 22.45'te kuleyle uçak arasındaki bağlantı koptu.

CEPTEN ARADILAR
Bu andan itibaren Bursa Havaalanı'nda korkulu bir bekleyiş başladı. Ancak saat 23.15 sıralarında pilot Mahmut Sevimli işadamı Galip Sakder'i cep telefonundan aradı. Uçağın düştüğü bölge hakkında kesin bilgiler veremeyen Sevimli, "Hepimiz yaşıyoruz, ancak bir ağır yaralımız var. Uçağın kapıları sıkıştı, dışarı çıkamıyoruz" dedi.

Bursa Valisi Ali Fuat Güven başkanlığında Bursa Havaalanı'nda oluşturulan kriz masası uçağın çakıldığı yeri belirleyebilmek için hummalı bir çalışma başlattı. Ancak gelen bilgiler çelişkiliydi. Fransa'daki bir havacılık merkezi uçaktan aldığı sinyallerin Narlı-Kapaklı-Armutlu mevkiini gösterdiğini bildirirken; Turkcell yetkilileri pilotun telefon sinyalinin Uludağ yamaçlarındaki Kaplıkaya bölgesinden geldiğini iddia ediyordu. Aramaya Armutlu yakınlarında başlandı.

Sabah saat 06.00'da Uludağ yamaçlarındaki Kireç Ocakları mevkiinden enkazın burada olduğuna dair kesin bilgi geldi. Sabaha kadar yardım bekleyen Tepe Grubu Yapım Koordinatörü Tümay Kalaycıoğlu karda bir saat süren zorlu yürüyüşün ardından yaklaşık 1.5 kilometre uzaklıktaki dağ yamacındaki bir eve ulaşmayı başarmış ve yardım istemişti. Kurtarma ekipleri uçakta bulunanlardan Tepe Market Planlama Müdürü Nuray Birol'un hayatını kaybettiğini gördüler. Tepe Havacılık Genel Müdürü Behiç Özek ile pilotlar Mahmut Sevimli ve İbrahim Doğan ise sağ kurtarıldı.

Yavuz ÖZGÜNAY - İbrahim ÖGE- Ali Özlüer- Bülent AYDOĞDU- Gülkan KESKİN - Hakan KARABAY - Hakan GÜLER (SHA)

100 kişi seferber oldu
BURSA Valisi Ali Fuat Güven, uçağın düştüğü haberini aldıktan sonra teyakkuza geçtiklerini, enkazın yerinin tespit edilmesinden sonra kısa sürede olay yerine ulaşıldığını belirtti. Güven, arama kurtarma çalışmalarına AKUT, polis ve jandarmanın yanı sıra yöre halkından oluşan 100'ün üzerinde kişinin katıldığını bildirdi. Düşen uçaktan yaralı olarak kurtulan Tümay Kalaycıoğlu'nun bir saatlik yürüyüşten sonra sığındığı evin sahibi Yücel Özata da şu bilgiyi verdi:

DONMAK ÜZEREYDİ
"Akşam televizyonda Ankara'dan Bursa'ya gelen bir uçağın düştüğü haberini duydum. Sabaha karşı çalan kapıyı açınca yüzü yaralı ve bitkin halde Tümay beyle karşılaştık. Uçaklarının düştüğünü ve yaralı arkadaşları olduğunu söyleyerek yardım istiyordu. İçeri aldık ve hemen polisi arayarak uçağın yerini bildirdik. Tümay beyin el ve ayakları donmak üzereydi. Sıcak su hazırladık, süt verdik. Kardeşim Tümay beyle ilgilenirken ben patikadan enkaza gittim."

NEDEN DÜŞTÜ?
Kendilerine gelen ilk bilgi doğrultusunda, yanlış pas geçmeden dolayı uçağın dağa çarpmış olabileceğini belirten havacılık uzmanları şu yorumu yaptı:

"Uçak pas geçdikten sonra sola dönmesi gerekiyordu. Ama dağların bize verdiği bilgilere bakılırsa uçak sağa dönmüş. Yani hatalı pas geçilme olasılığı oldukça fazla. Ancak bu pas geçme teknik bir arızadan da kaynaklanmış olabilir."

"Hayatımın en uzun yoluydu"
ULUDAĞ'A çakılan uçaktan çıkmayı başaran ve ölümü göze alıp karlar arasında 1 saat yürüyerek 3 arkadaşının hayatını kurtaran evli ve iki çocuk babası Tümay Kalaycıoğlu, yaşadığı dehşet dolu saatleri anlattı. Bursa Havaalanı'na inemeyince Genel Müdür Behiç Özek'in, "İstanbul'a gidelim" dediğini belirten Kalaycıoğlu, "Emniyet kemerlerimizi bağladıktan çok kısa bir süre sonra büyük bir gürültü oldu. Sonra arkadaşlarımın iniltileriyle uyandım" dedi. Kalaycıoğlu şöyle devam etti:

KORKUNÇ GECE
"Arkadaşlarımın da yaşadığını görmek büyük moral oldu. Hemen cep telefonumdan eşime uçağımızın düştüğünü bildirdim. Arka bölümde oturan Nuray Birol'dan ses gelmiyordu. Her şeye rağmen hayatta kalmak için sürekli kendime telkinde bulundum. Sonra uçaktan çıktım ve yerimizi bulabilmeleri için ateş yaktım. Arkadaşlarımı da çıkarmaya çalıştım ama başaramadım. Ateşin sönmemesi için sabaha kadar ne bulduysam yaktım. Uçağın koltuklarını bile yaktım. Sabah uzaklardan gelen ezan sesini duyunca yakında bir yerleşim yeri olduğunu anladım. Hemen yola koyuldum. Hayatımın en uzun yürüyüşüydü. Yolda 3 köylüyle karşılaştım. İkisi beni terörist zannederek kaçtı. Yaşlı olanı yardımıma koştu. Ne olduğunu sorarken kollarına yığılmışım. Beni evine götürdü, ayaklarımı suyla ovdu. Kendime gelince hemen arkadaşlarım için yardım istedim. Başımızdan geçenlerin kitabını yazacağım."

Yunus GÜLER

Onno Tunç'u hatırlattı
TEPE Havacılık'a ait uçak Bursa yakınlarında düşünce, aynı yöredeki bir başka uçak kazasının hafızalardaki izleri canlandı.

14 Ocak 1996'da, ünlü müzisyen Onno Tunç ve arkadaşı Hasan Kanık, Bursa'dan özel uçaklarıyla havalanmıştı. Rotaları İstanbul'du. Tıpkı, önceki gün, içindeki 5 yolcuyla birlikte havalanan Tepe Havacılık'ın uçağı gibi... Uçak modelleri de aynıydı; Beachcraft.

ÖLÜM GECESİ
Kazadan sonra pilotun cep telefonuyla verdiği ilk bilgide Tepe Havacılık'ın Planlama Müdürü olan eşi Nuray Birol'un sadece yaralı olduğunu öğrenen Himmet Birol korkunç gerçeği kaza yerine ulaştığında anladı. 29 yaşındaki Nuray Birol sabaha kadar sıkışıp kaldığı uçak enkazının arasında kan kaybından hayatını kaybetmişti. Birol'un cesedi önce hastane morguna kaldırıldı sonra Ankara'ya gönderildi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır