kapat

23.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Ankara: Kabul edilemez bir olay, gereği yapılacak
Balıkçılarımıza saldırı Türkiye ile Ukrayna arasında krize yol açtı. Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Sermet Atacanlı, "Saldırı kabul edilemez bir gelişmedir" dedi

ANKARA- Ukrayna'nın 100 mil açıklarında kalkan balığı avlayan Türk balıkçı teknelerine ateş açılması sonucu balıkçılarımızın ölmesi Türkiye ile Ukrayna ilişkilerinde krize neden oldu. Haberin Ankara'da duyulmasının ardından Dışişleri Bakanlığı hemen harekete geçti. Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği'nden resmen bilgi istedi. Bu çerçevede Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi'nin bugün Dışişleri Bakanlığı'na çağırılabileceği öğrenildi.

BAKANLAR GÖRÜŞMÜŞTÜ
Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Sermet Atacanlı, "Olayın mahiyetinin öğrenilmesinin ardından gereği yapılacak. Eğer ölüm vaki olduysa bu kabul edilemez bir gelişmedir. Vahim bir olay" dedi. Dışişleri kaynakları, ölümle sonuçlanan olayla ilgili olarak Türkiye'nin Ukrayna nezdinde protestosu ile birlikte tazminat talebinde bulunabileceğini de belirttiler.

Öte yandan, yaklaşık 2 ay önce de aynı bölgede avlanan Türk balıkçıların Ukraynalı yetkililer tarafından uyarıldığı öğrenildi. Ukraynalı yetkililerin, Kalkan avlama mevsimi olmadığı ve karasularına girildiği gerekçesiyle gözaltına aldıkları Türk balıkçıları, "Bir daha bizim av sahamıza girmeyin. Aksi taktirde teknelerinizi batırırız" diyerek uyardıkları ifade edildi. Ukrayna Dışişleri Bakanı Boris Tarasyuk hafta başında Ankara'yı ziyaret etmişti. Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in resmi davetlisi olarak Türkiye'ye gelen Tarasyuk, Karadeniz'de güven artırıcı önlemleri gündeme getirmişti. Tarasyuk'un bu ziyaretinin hemen ardından iki ülke ilişkilerinde yaşanan balıkçı krizi ilişkileri gerginleştirdi.

TANK İHALESİNE ETKİSİ
Ukrayna Dışişleri Boriz Tarasyuk'un Ankara ziyareti sırasında gündeme getirdiği konulardan biri de Temmuz ayında sonuçlanması beklenen, bin adet ana muharebe tankının Türkiye'de ortak üretilmesi ihalesiydi. Ukrayna 7 milyar dolarlık ihaleye T-84 model tanklarıyla katılmıştı. Tarasyuk, Türkiye ile Ukrayna'nın stratejik işbirliğine gitmesi gerektiğini söylemiş ve tank ihalesinin Ukrayna'ya verilmesini talep etmişti.

Sibel YEŞİLMEN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır