kapat

23.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Karadeniz'de dehşet
Ukrayna sahil güvenlik botları, kalkan avına çıkan Türk balıkçı teknelerine ateş açtı. Ukrayna sahillerinin 100 mil açığında gercekleşen saldırıda 3 balıkçı yaşamını yitirdi

Kalkan balığı avlamak için Karadeniz'e açılan Türk balıkçı teknelerine Ukrayna kıyılarının 100 mil açığında ateş açıldı. Ukrayna sahil güvenlik botlarının gerçekleştirdiği saldırıda 3 balıkçı yaşamını yitirirken yaralı sayısı konusunda ise, net bir bilgi alınamadı. 2 teknenin battığı saldırı sonrasında Ukrayna askerleri, teknelerdeki balıkçılar da gözaltına aldı.

İstanbul Sarıyer Balıkçılar Derneği'ne bağlı balıkçı tekneleri kalkan balığı avlamak amacıyla bayramın ikinci günü Karadeniz'e açıldılar. Dün saat 09.00 sıralarında Ukrayna'nın 100 mil açıklarında ağlarını denize atmaya hazırlanan balıkçı teknelerine önce sayıları tam olarak tespit edilemeyen sahil muhafaza botları ağır silahlarla ateş açtı. Saldırı sonucu, Şerif Çınar ve Yavrum Ahmet isimli balıkçı teknelerinin battı.

BALIKÇILAR GÖZALTINDA
Şerif Çınar isimli balıkçı teknesinden saldırı sırasında, "Kaptanımız Durmuş Çınar'ı (27) kaybettik" şeklinde bir telsiz anonsu yapıldığı, Yavrum Ahmet teknesinden de ismi belirlenemeyen iki kişinin daha öldüğü bildirildi. Dört yıllık evli ve bir çocuk babası Durmuş Çınar'ın bayramın ikinci günü trolle kalkan avlamak için babasına ait Şerif Çınar isimli tekneyle denize açıldığı öğrenildi. Konuyla ilgili kesin bir açıklama yapılmazken Ukrayna'nın teknelere el koyarak içlerinde bulunan balıkçıları da gözaltına aldığı belirtildi.

Sahil Güvenlik Marmara Boğazlar Bölge Komutanlığı yetkilileri de, Karadeniz'de avlanan Türk balıkçı teknelerine Ukrayna Sahil Güvenlik botlarınca ateş açıldığını Türk balıkçıların telsiz konuşmalarından duyduklarını bildirdiler. Yetkililer, bu bilgilerin, bölgede avlanan diğer Türk balıkçı tekneleri arasındaki telsiz haberleşmesinden sağlandığını, resmi yollardan olayla ilgili bilgi edinmeye çalıştıklarını bildirdiler.

"SÜREKLİ TACİZ VAR"
Saldırıyı duyan Türk balıkçılar kalkan avını hep aynı yerde yaptıklarını ve bir çok kez Ukrayna'nın uyarıları ve tacizleri ile karşılaştıklarını, ancak silahlı saldırının ilk defa gerçekleştiğini söyledi. Ayrıca Türk Sahil Güvenlik yetkilileri tarafından da balıkçı kahvehanelerinde 9-10 Mart tarihlerinde verilen brifinglerde balıkçılarımızın Ukrayna'nın ekonomik bölgesinde avlanmamaları gerektiğinin anlatıldığı ve konuyu detaylı olarak açıklayan haritaların da dağıtıldığı bildirildi.

Sarıyerli balıkçı Sinan Şahin de olayı telsizden duyduklarını belirterek, Ukraynalıların tekneyi uyarmadığını, batırma amacıyla ateş açtığını ileri sürdü. Aynı balıkçı "Bize ulaşan bilgilere göre olay sırasında balıkçı teknelerimize uyarı ateşi açılmamış. Teknenin yaşam bölgesine ateş açılmış" diye konuştu.

Bekir BATU- Erhan DOĞAN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır