kapat

23.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Evlenen evlenene
Küreselleşen dünyada ayakta kalmak ve rekabet koşullarına uyum sağlamak isteyen şirketlerin evliliği ve satın almalar sürüyor. Son olarak, Daimler Chrysler, uzun süredir peşinde olduğu Mitsubishi'nin çoğunluk hissesini ele geçirdi

1. DaimlerChrysler sonunda Mitsubishi'nin % 33.4'ünü aldı
Alman otomotiv devi DaimlerChyrsler'ın Japon Mitsubishi firmasının almak üzere yürüttüğü görüşmelerin sonuçlanmak üzere olduğu bildirildi. Japonya'da süren görüşmelerde, DaimlerChrysler'a Mitsubishi'nin yüzde 33.4'ünü ve yönetimde veto hakkı veren anlaşmaya varılmak üzere olduğu kaydediliyor. Anlaşma gerçekleştiği takdirde DaimlerChrysler'ın yıllık motorlu araç üretim kapasitesinin 6.5 milyon birime yükseleceği ve şirketin ABD'nin General Motors ve Ford şirketlerinin ardından sektörde dünya üçüncülüğüne yükseleceği belirtiliyor.

Ortaklıkla Mitsubishi geçen Eylül itibarıyle 16.4 milyar dolara ulaşan ağır borç yükünden kurtulurken, DaimlerChrysler da, daha önce Japon otomotiv firmalarıyla ortaklıklara giden rakipleri Renault ve General Motors karşısında zayıf kaldığı Asya pazarında sağlam bir üs elde etmiş olacak. DaimlerChrysler bu anlaşma ile birlikte genel cirosu içerisinde yüzde 4'lük bir paya sahip olan Uzakdoğu satışlarını orta vadede yüzde 25'e yükseltmeyi hedefliyor.

OTOMOTİV DEVİ
Ürünleri ikiyüzden fazla ülkede satılan DaimlerChrysler'in 34 ülkede fabrikası bulunuyor. Mercedes-Benz, Chrysler, Plymouth, Jeep, Dodge ve Smart, şirketin diğer markaları.

2. Avrupa uzayda Astrium ile atağa kalkıyor
DaimlerChrysler Aerospace (DASA) ve İngiliz-Fransız ortaklığı MATRA (MMS) Avrupa'nın en büyük uzay şirketini kurmak üzereler. Astrium adını alacak yeni şirket, 2000 yılının ilk yarısında faaliyete geçecek. Yıllık toplam iki milyar dolarlık ciroya sahip olacak kuruluşta, toplam 7500 kişi çalışacak. Birleşme sonucu Astrium, bu alanda Avrupa'nın en büyüğü olurken, dünyada ABD ve Rusya'nın ardından üçüncü duruma gelecek. Astrium, kısaca "Hopper" diye adlandırılan insansız ve tekrar kullanılabilen uzay taşıyıcı araçlarının geliştirilmesi konularında faaliyet gösterecek.

3.Kimyada dev birleşme: BASF- Cyanamid
Alman BASF, 3.8 milyar dolar karşılığında Amerikan Home Products'ın tarımsal ilaçlama bölümü, Cyanamid'i satın aldı. Anlaşma Temmuz 2000'den itibaren yürürlüğe girecek. BASF, 2006 yılına kadar ortak araştırma projesi çerçevesinde toplam 15 yeni ürün geliştirecek. Geliştirilecek ürünlerin 2 milyar dolarlık bir pazar potansiyeline sahip olduğu belirtiliyor. BASF'ın tarımsal ilaçlama bölümü 1999 yılında toplam 1.9 milyar dolar ciro yaptı. Şirket Cyanamid'i satın aldıktan sonra bu alandaki cirosunu 3.6 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.

4.Nestle ve Danone online pazar kuruyor
İsviçre'li gıda üreticisi Nestle ve Fransız gıda üreticisi Danone, internette birlikte faaliyet göstermeye karar verdiler. İki şirket CPGmarket adında ortak online pazar kuracaklar. Nestle'den yapılan açıklamaya göre yeni sanal pazar önümüzdeki temmuz ayında satışa başlayacak. Açıklamanın devamında yeni pazarın katılmak isteyen diğer kuruluşlara da açık olduğu belirtiliyor. Yeni projenin fiyatları düşüreceği ve sektörel yeniliklere ulaşmayı hızlandıracağı belirtildi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır