kapat

23.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'Yola geliyorlar'
SPK Başkanı Muhsin Mengütürk, Kurul'un izni olmadan para toplayan her kuruluşu "muhtemel dolandırıcı" olarak gördüklerini ifade etti

SPK Başkanı Muhsin Mengütürk, Kurul'un izni olmadan para toplayan her kuruluşun, Kurul nezdinde "muhtemel dolandırıcı" olduğunu söyledi. Adana'da yatırımcıları bilgilendiren SPK Başkanı Muhsin Mengütürk, Kombassan Holding'in de halktan para topladığının ve şimdi halka açılma yolunda reklam verdiğinin hatırlatılması üzerine, şöyle konuştu:

ÖNEMLİ UYARI
'Kombassan konusunda daha önce yargıya başvuruda bulunduk. O kuruluş, yanlış yoldan çıkıp doğru yola girme eğilimine girerse, mevzuatımıza uygun hareket ederse, biz de özel bir muamele yapmayacağız. Kombassan zamanında mevzuat usulsüzlükleri yapmış, yatırımcıları büyük oranlarda aldatmıştır. Ancak şu anda mevzuata uyum sağlamaya çalışıyor ve biz onlara her türlü şansı veriyoruz. Tüm faaliyetleri gibi, halka açılma konusunda yaptıkları reklamların da bizim mevzuatımıza göre bir suç unsuru doğurup doğurmayacağını araştırıyoruz."

Son zamanlarda, bazı kuruluşların duygu ve inanç sömürüsü yaparak para topladığını da kaydeden Mengütürk, şöyle konuştu:

'SPK izni olmadan ve yasal prosedüre uymadan para toplayan her kuruluş, bizim için muhtemel bir dolandırıcıdır. Yeni yasa ile bu tür kuruluşlara izin vermeyeceğiz.'

ZARAR İNCELEMESİ
Muhsin Mengütürk, Çukurova Elektrik'in 18 trilyon lira zarar açıklaması ile ilgili bir soru üzerine de, 'Şu anda inceleme aşamasında. Bu aşamada birşey söylememiz İMKB'de işlem gören bir şirket için yanlış beklentiler yaratabilir' dedi.

SPK Daire Başkan Yardımcısı Ender Çolak da, yatırım fonlarının, yatırımcılar açısından avantajları hakkında bilgi verdi.

Özellikle yılbaşından sonra yatırım fonlarına olan talebin arttığına dikkat çeken Çolak, yılbaşında 2.5 milyar dolar olan yatırım fon portföyünün Şubat ayı sonunda 4 milyar dolar ulaştığını kaydetti.

'Yüksek getiri yüksek risktir'
Adana'da düzenlenen "Yatırımcıları Bilgilendirme Toplantısı''nda konuşan Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Mengütürk, sermaye piyasasının bilgiye dayandığını belirterek, eksik bilgi ya da yanlış yönlendirmeler durumunda risk unsurunun artacağını ve yatırımcıların zararlı çıkacağını söyledi. Mengütürk, sermaye piyasası konusunda yeterince bilgisi olmayanların, en azından menkul kıymetlerin sağladığı hakları öğrenmesi, işlemlerini mutlaka yazılı yapması, SPK'ya kayıtlı hisse senetlerini alması ve 'fazla getirinin fazla risk' olduğunu bilmeleri gerektiğini söyledi.

Mengütürk, sermaye piyasası ile ilgili bilgi sahibi kurumlarla çalışılmasını da önerdi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır