kapat

23.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Canlanma heyecanı
Ekonomideki daralmanın durduğunu ve büyümenin başladığını belirten İSO Başkanı Hüsamettin Kavi, "Önceki iki yıllık kaybı kapatacağız ve onun üzerine çıkacağız" dedi

İki yıllık kaybı kapatacağız
İstanbul Sanayi Odası Başkanı Hüsamettin Kavi, imalat sanayi üretim endeksinde 1999 Ağustos ayından sonra istikrarlı bir şekilde küçülmenin yavaşladığını, Kasım'da eksi yüzde 2.9'a geldiğini, Aralık'ta yüzde 3.6 ve Ocak'ta ise yüzde 4.6 büyümenin olduğunu hatırlatarak, "Çöküşün durduğu, iyileşme işaretlerinin alındığı ortada'' dedi.

Kavi, ancak 2000 yılı Ocak ayındaki yüzde 4.6'lık rakamın hâlâ 1997 Ocak ayının yüzde 6.7'lik rakamının gerisinde olduğunu ifade etti. Kavi, ''Önceki iki yıllık kaybı kapatacağız ve onun üzerine çıkacağız. Bunu da istikrar, kararlılık ve bilgi ile yapacağız'' diye konuştu.

İSO aylık toplantısında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Hüsamettin Kavi, toplumun eflasyonla mücadeleye kararlılıkla yaklaştığını ve giderek benimsediğini belirterek şunları söyledi:

"Biz Ankara'da 17 Ocak'ta Sayın Başbakan'ı ziyaretimizde önerdik. İlgili tüm taraflardan oluşacak enflasyonla mücadele, takip ve denetleme kurulunu şu ana kadar hayata geçiremedik. Bugün toplum desteği vardır, psikolojik destek vardır. Şimdi sivil taraflar, bizler kendi inisiyatifimizle biryerlere geliyoruz. Ancak koordinasyon şart. İmalat sanayi, bizler bu konuda tartışmasız bir kararlılık içindeyiz. Başarısızlık bizi yok eder.''

Kavi, devletin özel sektör üzerindeki baskısının azalmasıyla vergi ve sosyal yüklerin azalmasıyla sistemin sağlığa kavuşmasının kesin olacağını söyledi.

Enflasyon bazı aylar negatif olacak
Devlet Bakanı Recep Önal, yılın ilk aylarında yüksek çıkan enflasyonun ilk etkilerini kıracaklarını ve bazen negatife de geçerek ekonomik programda hedeflenen enflasyon hedeflerine ulaşacaklarını söyledi.

İstanbul Sanayi Odası'nın aylık toplantısında konuşan Önal, "Enflasyonun ilk günlerde etkisini kırmak daha zordur, ancak bu ilk günlerdeki etkileri kıracağız ve zaman zaman negatife geçerek hedeflere ulaşacağız' dedi. Bu konuda özel sektörün desteklerini beklediklerini yineleyen Önal, "Ancak sizden enflasyonla mücadeleyi desteklemek için zararına satış yapın demiyoruz. Makul kârlarla belirli fiyatların altında satabiliyorsanız programa destek vermiş olursunuz. Geçmiş fiyat artışlarına bakarak değil, geleceğe bakarak fiyatlarınızı ayarlayın" diye konuştu

Programın amacının Türkiye'nin kredibilitesini yükseltmek olduğunu ve siyasi iradenin de programa sahip çıktığını yineleyen Önal, "Meclisin de hükümet ve programa desteği vardır. Bu uzun soluklu mücadele sizlerin de desteğiyle sonuçlanacaktır" dedi.

Kamu bankalarının özelleştirilmesi konusunda da Önal "Hükümetin amacı kamu bankalarını diğer bankaların yasal çerçevesinde oturtmaktır. Bu özerkleştirme ile olacaktır ancak bu bankaların özelleştirilmeyeceği anlamına gelmez" dedi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır