kapat

23.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Cerrah robotla kalp ameliyatı
Artık kalp ameliyatlarında bile robotlar kullanılıyor. Bu yöntem sayesinde, ameliyatlar çok daha az riskli ve kolay hale gelecek; başarı oranı artacak

CERRAH ile robotun işbirliği o kadar ilerledi ki artık kalp ameliyatı bile yapılabiliyor. Artık hastanın kalbi ameliyat sırasında durdurulmayacak. Böylece birçok komplikasyon ortadan kalkıyor. Bu yöntem ilk olarak Penn State Üniversitesi'ndeki Hershey Tıp Merkezi'nde uygulandı. Kanadalı Cerrah Douglas Boyd hastanın göğsünde dört küçük delik açarak dünyada ilk kez göğsü açmadan bir by-pass ameliyatı gerçekleştirdi. Bu deliklerin birinden içeri mini bir kamera sokuldu. Kameranın sağladığı üç boyutlu görüntüler sayesinde de operasyon başarıyla yapıldı.

ZEUS İŞBAŞINDA
Bu amaçla kullanılan robotlara üretici firma olan Computer Motion tarafından Zeus adı verildi. Sıradan bir kişisel bilgisayarla bağlantılı olarak kullanılan sistem sayesinde en küçük hareketler bile risk almadan yapılabiliyor. Böylece hata yapma oranı neredeyse sıfıra iniyor. Sistem cerrahın elinin hareketlerini izleyerek üzerinde gerekli ayarları yaptıktan sonra hastanın üzerinde uygulanabiliyor.

Hüseyin ŞENOL


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır