kapat

23.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Çeçenler'e PKK hançeri
Rus istihbaratı, PKK teröristlerini Güney Kıbrıs'ta eğitip Çeçenistan'a gönderdi. Köstebek PKK'lılar, Çeçenler'in saklandığı yerleri aylarca Rus ajanlara ihbar etti

PKK ile Rus istihbaratı, Çeçenler'i içeriden yıkmak için işbirliği yaptı. Ve büyük ölçüde de başarılı oldu. Güney Kıbrıs'ta faaliyet gösteren İngiliz dış istihbarat servisi MI6 yetkililerinin ortaya attığı iddiaya göre, Ruslar, PKK'lıları Güney Kıbrıs'ta eğitip Çeçen direnişçilerin içine casus olarak sızdırmayı başardı. MI6'ya yakın çevreler, Rus askeri istihbarat ajanlarının, geçen yıl Güney Kıbrıs'ta gizlenen PKK militanları arasından eleme yaparak 20 teröristi seçtiklerini belirtti. Bu PKK'lılar eğitilerek, Çeçenlerin arasına sokuldu.

BİR AYLIK EĞİTİM
Ruslarla önce bir kontrat imzalayan bu PKK'lılar, 1999 yılı Ekim ayında Güney Kıbrıs'ta askeri kökenli bir Rus işadamına ait evde, yaklaşık bir ay eğitim aldıktan sonra Çeçenistan'a gönderildiler. Ocak başında Ermenistan'dan Dağıstan'a geçen ve oradan da Çeçen direnişçiler arasına sızan PKK'lılar, verilen çok özel cihazlarla gerilla savaşı veren Çeçen milislerin saklandığı yerleri Ruslar'a bildirdiler. İki buçuk ay Çeçenlerin arasında kalan PKK'lı teröristler Ruslar'a sürekli bilgi akıttılar.

Çeçen direnişçiler, Rusya ile PKK arasındaki bu işbirliğini, yaklaşık iki hafta önce Çeçenistan Başkanı Aslan Mashadov ve komutan Şamil Bashayev'in saklandığı kasabaya düzenlenen saldırı sonrasında anladılar. Mashadov'un Rus baskınından kıl payı kurtulduğu biliniyor. Oyuna geldiklerini anlayan Çeçenler, üç PKK'lıyı kurşuna dizdiler. Diğer PKK ajanları ise kayıplara karıştı.

"Putin ilk turda kazanamaz"
RUS hükümeti, devlet başkanlığı seçimlerine günler kala Çeçenistan'daki durum hakkında açıklama yapmaktan kaçınıyor. Rusya, oy yüzdelerini olumsuz yönde etkilemesinden korktukları için ne Çeçen ne de Rus tarafının kayıpları hakkında bilgi vermiyor. Seçim kurulu başkanı Alexander Veshnyakov, Pazar günü düzenlenecek seçimlerin ikinci tura kalacağını söyledi. Halen Devlet Başkan Vekili görevini yürüten ve seçimlerin en kuvvetli adayı olan Vladimir Putin'in oy oranının, ilk tur için yeterli olmadığını belirtti. Veshnyakov, "Seçimlerin ikinci tura gitmesi ihtimali çok yüksek. Çünkü Putin'in oy oranı, ilk turun kazanılması için gereken yüzde 50'nin altında"dedi


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır