kapat

15.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
FİLİZ ÇİÇEK BİL(fcicek@sabah.com.tr )


Kaplumbağa adımları

AB Komisyonu raporuna göre Türkiye'nin tüketicinin korunması konusundaki uyumu 'hayli yavaş' ilerliyor

Dünya Tüketici Hakları Günü'nde Türkiye'nin sergilediği tablo emekleme safhasında olduğumuzu gösteriyor. Tüketicinin AB normlarında belirtilen haklara kavuşması için birçok yasal düzenleme gerekiyor.

Avrupa Komisyona Kasım 1998 tarihinde yayınlanan Türkiye'nin katılımına yönelik gelişme raporunda, Türkiye'de tüketicinin korunmasının daha iyi hale getirilebilmesi ve uyum düzeyinin yükseltilebilmesi için 3 eylem planı öngörmüştü: Sınai ürünler ve gıda maddeleri için erken uyarı sistemlerinin oluşturulması, mevzuat uyumlaştırması için kapsamlı bir plan ve tüketici birliklerinin desteklenmesi.

Komisyonun 1999 raporunda ise şu ifadeler yer alıyor: "Tüketiciyi koruma konusunda Türkiye'nin uyumu hayli yavaş ilerlemektedir ve bu alandaki yönergelerin hiçbiri tam olarak aktarılmış değildir. Piyasa gözetim makamlarının güçlendirilmesi gereklidir. Tüketici koruma örgütleri de etkili olmaları için daha fazla güçlendirilmelidir." 4077 Sayılı Tüketiciyi Koruma Kanunu 1995 yılında çıkarıldığı halde halen bazı ürünlerde tüketicinin sağlık ve güvenliğini doğrudan ilgilendiren etiket bilgileri yok denecek kadar az. Birçok üründe seri üretim numarası yer almıyor. Tüketiciyi Koruma Derneği'nin (TÜKODER) 1996 yılında 5 firmanın ürettiği halojen lambalarla ilgili olarak açtığı dava bunun en güzel örneğini teşkil ediyor. Seri üretimde hata bulan ve tüketicinin can, mal güvenliğinin tehlikede olduğunu kanıtlayan TÜKODER, dava açarak ürünlerin piyasadan toplatılması konusunda mahkeme kararı çıkardı. Fakat lambaların seri numarası olmadığı için karar uygulanamıyor.

AB'ye uyum için hazırlanan tebliğ ve yasa taslakları çıkarılamıyor. Konut amaçlı gayrimenkul ve yazlıkların Tüketici Yasası kapsamına alınmasını içeren tebliğ Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlandı fakat yasalaşmadı. Türkiye'de internet üzerinden alışveriş yaygınlaşmasına rağmen henüz yasal düzenleme yapılmadı. İnternetten yapılan satışlarda tüketiciye 7 günlük vazgeçme hakkı tanıyan tebliğ hazırlandı o da yasalaşamadı.

Tüketiciler Günü kutlu olsun
Bugün tüm dünyada Tüketici Hakları Günü kutlanıyor. 1962 yılında ABD Cumhurbaşkanı John F. Kennedy tarafından ABD Kongresi'nde 15 Mart günü yapılan ve tüketicinin de hakları olduğunu savunan bir konuşmasının ardından bu tarih, tüm dünyada tüketici hakları günü olarak kutlanmaya başladı. Türkiye'de aynı tarihlerde başlayan Tüketici Hakları Günü kutlamaları giderek tüm haftaya yayılan çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır