kapat

15.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Kritik ziyaretler
Genelkurmay Başkanı'nı ziyaret eden Ecevit, Çankaya'ya çıkmadan önce "Erbakan'ı kurtarmak için 3 ayrı yasada değişiklik gerekir" dedi

BAŞBAKAN Bülent Ecevit, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu'nu ziyaret ettikten sonra Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından kabul edildi. Ecevit iki görüşme arasında yaptığı açıklamada, "312. maddenin özüne dokunulamaz, üslubunda değişiklik yapılabilir" dedi. Ecevit, kapatılan RP'nin lideri Necmettin Erbakan'ın ömür boyu siyasi yasak sorununu çözmek için 312. madde dışında 3 yasada değişiklik yapılması gerektiğini ifade etti. Başbakanlık'ta basın mensuplarının Kurban Bayramı'nı kutlayan Ecevit, "Siz 312. maddenin değiştirilebileceğini belirttiniz. 312. maddesinin değiştirilmesiyle ilgili olarak neden Erbakan'ın ceza almasından sonra gündeme getirdiniz?" sorusu üzerine şu açıklamayı yaptı:

* GÜNDEMDE DEĞİL: Benim konuya girmemin nedeni sizin sorularınız. Güncel olarak gündemde değil. Gündemde Cumhurbaşkanlığı seçimi yer alıyor. O konuda söyleyeceklerimi söyledim zaten. Bu konuya henüz koalisyon ortaklarının toplantısında ya da basın toplantısında etraflı biçimde ele alınmış değildir.

* İÇİME SİNMİYOR: Siyasal nedenlerle 312. maddeye göre mahkum olan kimselerin ömür boyu siyasetten yasaklanmasını içime sindiremediğimi bir kez daha söylüyorum.

* 312 İLE ÇÖZÜLMEZ: Bu da doğrudan doğruya 312. maddeyle ilgili değil. Milletvekili seçimleri yasası, mahalli idareler seçimleri yasası ve siyasi partiler yasasıyla ilgilidir. 312. maddeye göre, mahkum olanlara ömür boyu siyasal yasaklar getiriliyor. Yani konu 312'nin değiştirilmesiyle çözülecek değildir.

* 3 YASADA DEĞİŞİKLİK GEREKİR: Bahsettiğim diğer 3 yasada yapılacak değişiklikle sonuca ulaşılabilir. Onu da Bakanlar Kurulu'nda görüşeceğiz. Bu konuda daha fazla bir şey söylemek istemiyorum. Çünkü o zaman Cumhurbaşkanlığıyla ilgili pazarlık ortamına girilmiş gibi görülebilir.

* CUMHURBAŞKANLIĞI İLE İLGİSİ YOK: Kesinlikle bu konuda pazarlık düşüncemiz yoktur. 312. maddeyle Cumhurbaşkanlığı seçimi arasında hiçbir bağlantı, hiçbir ilinti yoktur.

* ÖZÜNE DOKUNULAMAZ: Daha önce de belirtiğim gibi 312. maddeyle ilgili olarak üslupta bazı değişiklikler yapılabilir. Fakat özüne dokunulamaz. Çünkü bir yandan bölücü terör, bir yandan din istismarcı terör örgütleri ve başka birtakım sağlı sollu terör örgütleri Türkiye'de ciddi bir sorun oluşturmaktadır.

* DEVLETİN ÖNLEM ALMASI DOĞAL: Bu gibi eylemlere karşı devletin demokratik hukuk kuralları içinde bazı önlemler alması doğaldır. Birçok Batı ülkesinde de benzer durumlarla, tehlikelerle ilgili benzer hükümler yer almaktadır. Demokrasimize katkıda bulunacak şekilde bir çözüm mutlaka sağlanacaktır.

* TCK DEĞİŞİKLİĞİ GÜNDEMDE: Ecevit "312. maddeyle ilgili açıklamalarınızdan Anayasa değişikliğinin Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra gündeme gelebileceği anlamı mı çıkıyor?" sorusuna şu yanıtı verdi: Türk Ceza Yasası bildiğiniz gibi bizim gündemimizdedir. 312. madde TCK'da yer alıyor. Doğal olarak onun üzerinde durulacak ama nasıl bir sonuca varılacağını şimdiden söylemem mümkün değil.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır