kapat

15.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber Ýndeksi
Yazarlar
Günün Ýçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Ýstanbul
Ýþte Ýnsan
Astroloji
Reklam
Sarý Sayfalar
Arþiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGÝ BASIM YAYINCILIK SANAYÝ VE TÝCARET A.Þ.
Hükümet cephesinde 312
Baþbakan Ecevit'in TCK'nýn 312'nci maddesinin deðiþtirilmesine iliþkin görüþüne, koalisyon ortaðý MHP ve ANAP temkinli yaklaþýyor

DSP lideri ve Baþbakan Bülent Ecevit'in TCK'nýn 312'nci maddesinin deðiþtirilmesine iliþkin görüþüne, koalisyon ortaðý MHP ve ANAP temkinli yaklaþýyor. Görüþlerini açýklayan MHP'li bakan ve parti yöneticileri, ilgili maddenin tümden kaldýrýlmasýna karþý çýkarak "ülkenin bölünmez bütünlüðü" konusundaki hassasiyetin korunmasý kaydýyla deðiþiklik yapýlabileceðini belirttiler. ANAP Genel Baþkanvekili Mustafa Taþar, da maddenin deðiþtirilmesine karþý çýkmadý, ancak "demokrasiyi truva atý gibi kullanmak isteyenlere karþý önlem alýnmasý gerekir" dedi.

AYDIN: MAKYAJ YAPILABÝLÝR
Bayýndýrlýk Bakaný Koray Aydýn, kapatýlan RP Genel Baþkaný Necmettin Erbakan ve Ýstanbul Büyükþehir Belediyesi eski Baþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn cezalandýrýldýðý TCK'nýn 312'nci maddesinin Cumhurbaþkanlýðý seçimleri öncesinde pazarlýk konusu yapýlmasýnýn doðru olmadýðýný söyledi. Aydýn, "Maddenin kaldýrýlmasý zor. Ancak, maddeyle ilgili makyaj yapýlabilir" dedi.

ÇAY: 312 KALDIRILAMAZ
MHP'li Devlet Bakaný Abdülhaluk Çay, TCK'nýn 312'inci maddesinin tümden kaldýrýlmasýna karþý olduklarýný söyledi. Çay, "Erbakan'ýn konuþmasý ayrý, 312'yle ilgili mesele ayrý. Erbakan'ýn konuþmasý, oy alabilmek için siyasi kürtçülüðe zemin hazýrlayan bir konuþma. Kanun ne derse o yapýlacak" dedi.

ÇETÝN: BÖLÜNMEZ BÜTÜNLÜK
MHP Genel Baþkan Yardýmcýsý Þefkat Çetin de, 312'nci maddede devletin üniter yapýsýnýn korunmasýný bozacak nitelikte düzenleme yapýlamayacaðýný belirterek, þöyle konuþtu: "312 deðiþtirilecekse, hükümet ortaklarý görüþmeli, 5 siyasi partinin uzlaþtýðý metin, bölünmez bütünlüðü sarsmayacak þekilde deðiþtirilmelidir." Çetin, Erbakan ve Erdoðan'ýn 312'inci maddeden hüküm giymesini deðerlendirirken "Yaptýklarý konuþma maksadýný aþtýðý için ceza aldýlar" dedi.

GÖNEN: TEKLÝF DAHÝ EDÝLEMEZ
MHP Genel Sekreter Yardýmcýsý Sait Gönen, Anayasa'nýn deðiþtirilmesi teklif dahi edilemez maddelerine karþý iþlenen suçlarýn, TCK içinde muhafaza edilmesi gerektiðini söyledi. "Uygulamada, yorumlamadan kaynaklanan yanlýþlýklar varsa, o da yargý içinde bir sorun" diyen Gönen, çözümün, 312. maddenin kaldýrýlmasý olmadýðýný kaydetti.

TAÞAR'DAN TRUVA ATI UYARISI
ANAP Genel Baþkanvekili Mustafa Taþar ise SABAH'a þöyle dedi: "Türkiye'ye yakýþmayan bir yasa maddesi. Türkiye'de demokratikleþmenin önünün açýlmasý gerekir. Ancak demokrasiyi truva atý olarak kullanmak isteyenlere karþý da cumhuriyet çocuklarý olarak önlem almamýz gerekir."

312. madde ne diyor?
Madde 312- (Deðiþik: 7/11981-2370/13 md.)

KANUNUN cürüm saydýðý bir fiili açýkça öven veya iyi gördüðünü söyleyen veya halký kanuna itaatsizliðe tahrik eden kimse 6 aydan 2 yýla kadar hapis ve iki bin liradan on bin liraya kadar aðýr para cezasýna mahkžm olur. Halký; sýnýf, ýrk, din, mezhep veya bölge farklýlýðý gözeterek kin ve düþmanlýða açýkça tahrik eden kimse bir yýldan 3 yýla kadar hapis ve üç bin liradan on iki bin liraya kadar aðýr para cezasýyla cezalandýrýlýr. Bu tahrik umumun emniyeti için tehlikeli olabilecek bir þekilde yapýldýðý takdirde faile verilecek ceza üçte birden yarýya kadar artýrýlýr...

Kaldýrýlsýn mý, deðiþtirilsin mi?
YargItay Cumhuriyet Baþsavcýsý Vural Savaþ: Baþsavcý 312. madde konusundaki görüþünü Ocak ayýnda katýldýðý Hukuk Kurultayýnda dile getirmiþti. Savaþ þöyle demiþti: "Ýrtica ve bölücülük ülkemizde, açýk ve somut tehlike olmaktan çýkmýþ, bugün yaþanan tehlike halini almýþtýr. Þu anda Türkiye Cumhuriyeti bu tehlikelere karþý savunma halindedir. Böyle bir ortamda 312. madde laik Cumhuriyet'in güvencesidir."

FP Ýstanbul Milletvekili Ali Coþkun: 312. madde mutlaka deðiþtirilmelidir. Bu herkes için geçerlidir.

MÜSÝAD Genel Baþkaný Ali Bayramoðlu: Türkiye'de acilen bir hukuk reformu yapýlmalý. 312. madde ya kaldýrýlmalý ya deðiþtirilmeli.

CHP Genel Sekreteri Tarhan Erdem: Yargý kararlarýnýn yasayla kaldýrýlmasý kabul edilemez. Meclis rahatsýz ise Erbakan için özel af kanunu çýkarsýn.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGÝ BASIM YAYINCILIK SANAYÝ VE TÝCARET A.Þ. - Tüm haklarý saklýdýr