kapat

15.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Zenginler Ligi'ni değiştiren adam
"En Zengin Türkler" zirvesine bu yıl, Koç ve Sabancı'yı ardına alan Çukurova Grubu'nun sahibi Mehmet Emin Karamehmet oturdu. Bu başarı öyküsünü YENİ BİNYİL Gazetesi ortaya çıkardı.

Koç ve Sabancı. Türk iş dünyasına damgasını vuran iki dev grup. Her iki grubun ağır sanayiden finansa, turizmden ticarete kadar hemen hemen her alanda yatırımları var. Rahmi Koç ve Sakıp Sabancı halen bu iki devin yönetim kurulu başkanlıklarını yürütüyor. Türk halkı onları Türkiye'nin en zengin insanları olarak görmeyi kanıksamıştı. Nitekim Para Dergisi'nin geleneksel "En Zengin Türkler" araştırmasında ilk iki sırayı hep Rahmi Koç ve Sakıp Sabancı paylaşıyordu. Hiç kimse de bu sıralamanın bir gün değişeceğini aklının ucundan bile geçirmiyordu.

Ama değişti. Para'nın bu yılki araştırmasında zirveye Çukurova Grubu'nun sahibi Mehmet Emin Karamehmet oturdu. Çukurova Grubu 5 yıl içinde Türkiye'nin en büyük şirketi haline gelen Turkcell'in yüzde 49.5 hissesine sahip. Yabancı yatırım bankalarının Turkcell'e biçtikleri değer 15 ila 26 milyor dolar arasında değişiyor. Karamehmet'i Zenginler Ligi'nin zirvesine çıkartan Çukurova'nın Turkcell'deki payı. Yaz aylarında gerçekleşmesi beklenen Turkcell'in halka arzından sonra şirketin değeri de, Karamehmet'in unvanı da tescillenecek.

ZİRVEYE ÇIKIŞ
Karamehmet'in zirveye çıkış öyküsünün en ilginç yanını da, yine Sabah Grubu bünyesinde yayınlanan Yeni Binyıl Gazetesi ortaya çıkarttı. Aslında Turkcell fikrini ortaya atan Karamehmet değil, Turgut Özal dönemindeki ihracat furyasında yıldızı parlayan işadamı Murat Vargı'ydı. Yeni Binyıl'ın dünkü manşetinde bu olayın perde arkası anlatıldı. Haberin geniş bir özeti şöyle:

1990'lı yılların başında gelişmiş ülkelerdeki mobil telefon çılgınlığını gören Murat Vargı, Turkcell projesini geliştirmeye başladı. Ancak böyle bir GSM şebekesi için çok büyük yatırım gerekiyordu. Vargı'nın ise böyle bir yatırımın altından kalkacak gücü yoktu. Ortakları Muzaffer Akpınar ve David Yazıcıoğlu ile birlikte kurduğu bornoz fabrikası 1994 başında patlak veren krizde çok büyük bir yara almıştı.

Vargı artık iyice olgunlaşan Turkcell projesini Türkiye'nin devlerine yani Koç ve Sabancı'ya götürmeye karar verdi. Ancak her ikisinden de olumlu yanıt alamadı. Krizin sarstığı dev gruplar böyle bir riskin altına girmek istemiyordu.

ŞANSINI DENEDİ
Vargı, projesini son olarak Mehmet Emin Karamehmet'in sahibi olduğu Çukurova Grubu'na götürmeye karar verdi. O sıralarda finans ağırlıklı her grup gibi Çukurova da sıkıntılı günler geçiriyordu. Gruba ait Pamukbank'taki sorunlar herkes tarafından biliniyordu. Ağırlıklı olarak kurumsal bankacılık yapan İnterbank da krizden derin yaralar almıştı. (Nitekim İnterbank daha sonra Cavit Çağlar'a satıldı. Çağlar döneminde devlet İnterbank'a el koydu.) Grubun amiral gemisi Yapı Kredi'nin de krizden yara almadığını söylemek mümkün değildi. Dolayısıyla, Koç ve Sabancı'nın reddettiği projenin Karamehmet tarafından kabul edilmesini beklemek "büyük bir hayal" gibi görünüyordu. Vargı buna rağmen şansını denemeye karar verdi. Ancak, Mehmet Emin Karamehmet medyada görünmekten, ortaya çıkmaktan pek hoşlanmayan bir insandı. Vargı Çukurova'nın patronuna ulaşmakta zorluk çekiyordu. O dönemde Yapı Kredi"nin Genel Müdürlüğü'nü yürüten yakın arkadaşı Burhan Karaçam'ın kapısını çaldı. (Karaçam şu anda Koçbank'ın Yönetim Kurulu Başkanı.) Karaçam, görüşmeyi ayarladı. Beklenenin aksine Karamehmet projeden etkilenmiş ve bu işe girmeye karar vermişti.

Üstelik de, çalışma arkadaşlarının muhalefetine rağmen. Çukurova kurmayları arasında Karamehmet'e destek veren tek isim Osman Berkmen oldu. (Turkcell projesi hayata geçirilirken Yapı Kredi de şirkete yüzde 10'dan fazla payla ortak oldu. Ağır yatırım gereksinimi nedeniyle Turkcell'in nakit akışı ekside seyderken dönemin Yapı Kredi Genel Müdürü Burhan Karaçam'ın bankanın bu işten çıkması konusunda ısrarlı olduğu ve Karamehmet'le düştüğü görüş ayrılığı sonucu Yapı Kredi'den istifa ettiği finans piyasalarında sıkça konuşulan bir konudur.)

... VE BAŞARI
Mehmet Emin Karamehmet'in ne kadar akıllı bir yatırım yaptığı zamanla ortaya çıktı. Turkcell bugün Türkiye'nin en büyük şirketi. 6 milyonu aşkın abonesi bulunuyor. Batı'da cep telefonu şirketlerine abone başına 5 bin dolardan değer biçiliyor. Bu hesaba göre şirketin değeri 30 milyon dolar. Türkiye riski dikkate alınarak yapılan hesaplamalara göre Turkcell'e biçilen değer 15 ila 26 milyar dolar arasında değişiyor. Karamehmet'in yüzde 49.5 hissesinin değeri de 7.5 ile 13 milyar dolar arasında değişiyor.

Projenin mimarı olan Murat Vargı'nın şirketteki yüzde 7 hissesinin değeri ise 1.5 milyar dolar civarında. İşte Zenginler Ligi'ndeki sıralama değişikliğinin ve bir fikriyle yaklaşık 20 milyar dolarlık servet yaratan Murat Vargı'nın öyküsü.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır