kapat

15.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Paris'te Sabancı rüzgarı
Fransa'nın dünyaca ünlü Louvre Müzesi'nde 29 Mayıs'a kadar sürecek olan Sakıp Sabancı özel hat koleksiyonu sergisinin açılışına ünlü politikacı ve sanatçılar katıldı

Daha önce New York, Los Angeles ve Boston'da sergilenen Sakıp Sabancı Hat Koleksiyonu, şimdi de Paris'teki ünlü Louvre Müzesi'nde ziyaretçi bekliyor. 15-20. yüzyıllara ait hat, ferman ve Kur'an-ı Kerim'lerden oluşan sergi 2 "ilk"e imzasını attı. Sabancı Koleksiyonu, bugüne kadar Louvre Müzesi'nde sergilenen ilk özel koleksiyon, aynı zamanda ilk Türk eserleri sergisi. Koleksiyonun önemli parçaları arasında Şeyh Hamdullah, Ahmet Karahisari, Hafız Osman gibi dünyaca ünlü hat ustalarının Kur'an-ı Kerim'leri ile Yavuz Sultan Selim'den Abdülhamid'e kadar birçok padişaha ait önemli fermanlar bulunuyor.

FERMAN HEDİYE EDECEK
Sergide ayrıca Abdülmecid Efendi'nin "Cami Kapısı", Osman Hamdi Bey'in "Kur'an Tilaveti" ve Şevket Dağ'ın Ayasofya'yı resmeden "Cami İçi" adlı tablolar da yer alıyor. "Altın Harfler: Sakıp Sabancı Koleksiyonu'nda Osmanlı Hat Sanatı" adını taşıyan sergi, 29 Mayıs'a kadar ziyaret edilebilecek. Sabancı Louvre'da açılan sergi karşılığında yurtdışındaki müzayedelerden müzenin seçeceği bir fermanı hediye edecek. Louvre'da sergilenecek bu fermanın yanına "Sabancı Bağışıdır" tabelası koyulacak.

"TANRIYA ŞÜKÜRLER OLSUN"
Günde 20 bin kişinin ziyaret ettiği Louvre'un Richelieu adlı kuzey kanadı, tümüyle bu sergiye ayrıldı. Aynı günlerde Louvre'un Sully kanadında ise Edmond de Rothschild'in Rembrandt Koleksiyonu sergilenecek. 1789 Fransız ihtilalinden sonra müzeye çevrilen Louvre'da görücüye çıkacak Sabancı Hat Koleksiyonu dün sabah düzenlenen bir organizasyonla basına tanıtıldı. Sabancı, yaptığı konuşmada "İşçi bir babanın oğlu olarak Fransa'nın en önemli şirketleri BNP, Danone ve Courfour'la ortaklık yaptım. Dünyanın en önemli müzesinde Sabancı Koleksiyonu'nu sergilemek de kısmet oldu. Tanrıya şükürler olsun" dedi.

DAVET DAVET ÜSTÜNE
Akşam saatlerinde ise Paris VIP'si için ayrı bir organizasyon gerçekleştirildi. Holding başkanları, politikacılar, sanatçılar ve basının davetli olduğu, 600 kişilik resepsiyona Aga Han, Bernard Arnault, Claude Bebear, Philippe Bourgignon, Martin Bouygues, Serge Dassault, François Pinault, Rotschild'ler, Serge Tchuruk, Jean-Paul Gauthier, Christian Lacroix, Lindsay Owen-Jones, ünlü gazeteciler, bakanlıklar, başbakanlık ve cumhurbaşkanlığından üst düzey temsilciler, Fransız ve Türk Kültür Bakanları davetliydi.

EN ZARİF EV SAHİBİ
Öte yandan serginin Türkiye'ye kazandıracağı büyük prestije teşekkür amacıyla Paris Büyükelçisi Sönmez Köksal da önceki akşam elçilik rezidansında büyük bir resepsiyon verdi. Harap durumda olduğu için restore edilen rezidansın mutfağı bu nedenle kapalı olduğu için davete katılan 300 kişiye ikram edilecek yemeklerin tümü dışarıdan getirtildi. Ayyıldızlı tabaklarla servis yapılan gecede Filiz Akın zarafetiyle konuklarını büyüledi.

Elçilik davetinde ünlüler geçidi
FRANSA Büyükelçimiz Mümtaz Soysal ve eşi Filiz Akın'ın verdiği özel davete çok sayıda ünlü isim katıldı: Türkan-Sakıp Sabancı, Güler-Sevil Dilek-Özcan ve Ömer Sabancı, İstemihan Talay, M. Güngör Sipahioğlu, Rafi Portakal, Ender Mermerci, İbrahim Kefeli, Güher Süher Pekinel, Z. Abidin Erdem, Bilger Duruman, Ali Talip Özdemir, Mehmet Gazioğlu, Kemal Gülman, İhsan Doğramacı, Metin-Zeynep Fadıllıoğlu, Mustafa Taviloğlu, Peker Sandallı, Yılmaz Ulusoy, Hale Tan, Gülden Burget, Dilek Yalçınkaya, Rulo Happal, Hüseyin Yalçınkaya, Aysel Madra, Osmanlı Hanedanı'ndan Bülent Osman ve eşi, Kenize Murad, Gülsin Onay, Ertan Özerman, Metin Toker, Melike Hasefe, İsrail Büyükelçisi Ben Elissar, Pierre Cardin.

Türk mutfağı da Paris'e taşındı
PARİS'TE Sabancı sergisiyle birlikte bir Türk etkinliği daha gerçekleşecek. Zeynep ve Metin Fadıllıoğlu, bir hafta boyunca Paris'in en eski ve ünlü saray otellerinden Ritz'in lokantası Ritz Club'da Türk mutfağını tanıtacak. Club 29'un başaşçısı Selim Akkaya'dan Türk yemeklerini öğrenen Ritz'in aşçıları, hazırlıklarını tamamladı. Ritz Otel'de sunulacak Türk mönüsünde yer alan yemek ve tatlılar şöyle: fava, çerkez tavuğu, zeytinyağlı enginar, pastırma, balık yumurtası, balıklı köfte, mücver, çöp şiş, sosisli börek, menemen, paça çorbası, kağıtta barbunya, levrek buğulama, kalkan tava, yoğurtlu kebap, acılı kebap, köfte 29, islim kebabı, külbastı, ballı kuzu fırında, ayva tatlısı, baklava, sütlaç, kabak tatlısı, irmik helvası. Yemekler Çankaya Kavaklıdere, Yakut Kavalıdere ve Lâl Kavaklıdere şaraplarıyla birlikte ikram edilecek.

Nurdan BERNARD/Olay TAN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır