kapat

15.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
BP Castrol'u satın aldı
Burmah Castrol'ü yaklaşık 4.7 milyar dolara satın almaya karar veren BP Arnoco, Castrol markasının da isim hakkına sahip olacak

İngiliz petrol devi BP Amoco, Burmah Castrol'ü yaklaşık 4.7 milyar dolar nakit karşılığında satın almaya karar verdi. Şirket Castrol markasının da isim hakkına sahip olacak. Castrol'ü satın alan BP, böylece dünyanın en büyük iki yağ üreticisinden birini bünyesine kattı. Diğer büyük motor yağı üreticisi ise Mobil.

BP ile Mobil yaklaşık 2 yıl önce bir evlilik gerçekleştirdi. Şirket birleşmelerinin yeni yeni ortaya çıktığı yaklaşık iki yıl önce imzalanan anlaşma sonucunda tüm Mobil benzin istasyonları BP oldu. Mobil sadece motor yağı üretimine kendi markası altında devam etti. BP benzin istasyonlarında da Mobil yağlarının satışına başlandı.

BP dün yaptığı anlaşma ile Castrol'ü kendi bünyesine katarak yağ üretimi konusundaki açığını kapatmış oldu.

Yapılan yorumlara göre bu anlaşmanın hem BP Amaco, hem de Burmah Castrol için iyi olduğu, bu birleşmenin BP Amaco'yu lider yağ üreticisi konumuna getireceği söyleniyor.

Birleşme sonrasında yapılan açıklamalarda 2003 yılına kadar her yıl 260 milyon dolar tasarruf yapılacağı, ancak toplam 1.700 kişinin işten çıkarılacağı da belirtiliyor.

Fiat'ın kalan %80'i GM'ye satılabilecek
FİAT ile GM arasında imzalanan anlaşmada Fiat'ın ileride GM'ye satılabileceği belirtildi. GM'nin, Fiat'ın yüzde 20'sine (yaklaşık 2 milyar 522 milyon dolar), Fiat'ın ise GM'nin yüzde 5.1 (yaklaşık 2 milyar 522 milyon dolar) sermayesine sahip olduğu açıklanan anlaşmada, Fiat'ın kalan yüzde 80 hissesinin GM'ye satılması işleminin 2009'a kadar sürebileceği bildirildi. Ancak Fiat Onursal Başkanı Giovanni Agnelli, "Eğer işler bu şekilde iyi giderse, Fiat'ı satmayacağız" dedi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır