kapat

15.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Kurul'da güç savaşı
Siyasetten uzak tutulacak denilen Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu'na gölge düştü. Her parti kendi adamını Kurul'a gönderme uğraşında

Mali sektörün kaderini yakından ilgilendiren Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) için geri sayım başladı. Siyasi nitelik kazanmaması ve teknik yapıda oluşmasına büyük önem verilen BDDK, siyasi partiler arasında bir güç savaşına sahne oluyor. DSP, MHP ve ANAP, Kurul'a kendilerine yakın isimleri gönderme konusunda çaba sarfederken, bankacılık sisteminin büyükleri de Kurul'u yakın markajda tutuyor.

Bankacılık sektöründe siyasi müdahaleyi ortadan kaldırması amaçlanan BDDK'nın kuruluş aşamasındaki siyasi tercihler "Acaba yeni bir RTÜK mü doğuyor?" kaygılarına yolaçtı.

BDDK Başkanlığı'na gelmesine kesin gözüyle bakılan Maliye eski Bakanı Zekeriya Temizel DSP'nin, Kurul Başkanvekili olması beklenen Biltekin Özdemir ANAP'ın, Prof. Kemal Çevik MHP'nin adayları olarak ön plana çıkıyor. Temizel ile Özdemir, kendilerini klasik anlamda siyasetçi olarak tanımlamamaya büyük özen gösteriyorlar. Her iki isim de "Bizim, devletteki 30 yıllık hizmetimiz ve mali piyasalara yönelik bilgilerimiz gözardı edilemez. Biz, TBMM'de görev yaparken teknisyen gibi çalıştık. Siyasi tercihleri ve teklifleri değil, liyakati ve işin gereğini göz önünde tuttuk" tezini işliyorlar.

Partiler ve İsimler
BDDK Başkanlığı'na gelmesine kesin gözüyle bakılan Maliye eski Bakanı Zekeriya Temizel DSP'nin, Kurul Başkanvekili olması beklenen Biltekin Özdemir ANAP'ın, Prof. Kemal Çevik MHP'nin adayları olarak ön plana çıkıyor.

İş Bankası, kendi mensubu bir ismin mutlaka Kurul'da bulunmasını istiyor. İş Bankası'nın adayı olarak Yenal Cevherioğlu üzerinde duruluyor. Merkez Bankası, bankaların bankası olma özelliğini kullanarak Kurul'da temsil edilmeye böyük önem veriyor. Adayı ise Bediz Demiray. Bankalar Yeminli Murakıbı kökenli Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı Recep Önal, Kurul'da mutlaka bir murakıp olması gerektiğini düşünüyor. Murakıp ünvanı nedeniyle SPK eski Başkan Yardımcısı Mehmet Çekinmez'in şansı artıyor. Kanundaki hüküm gereği Kurul'da en az 3 bankacı kökenli isim bulunması zorunlu. Halen Denizbank'ta olan Hazine Yabancı Sermaye eski Genel Müdürü Enver Güney de bu açıdan Kurul adayları arasında görülüyor. 7. isminin ise DSP Azınlık Hükümeti'nin bağımsız bakanı Hasan Basri Aktan veya DTM eski Müsteşarı Yavuz Ege arasından seçilmesi bekleniyor.

KURUL'UN ÖNEMİ
IMF'ye verilen Niyet Mektubu'nun 53. maddesinde, "Kurul üyeleri 2000 yılı Mart ayı sonuna kadar belirlenecek olup (yapısal performans kriteri) Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun 2000 Ağustos'u sonuna kadar tümüyle faaliyete geçmesi beklenmektedir. (yapısal performans kriteri)" ifadesine yerverildi. Ayrıca Dünya Bankası, 750 milyon dolarlık mali sektör yapısal uyum kredisinin ilk dilmi olan 375 milyon doların kullanımı da BDDK'nın kurulması ön şartına bağlandı. BDDK üyeleri bu ay sonunda atanmalarını takiben Ağustos 2000'e kadar teşkilatını kuracak. Kurul, bankalara kuruluş izni verilmesinden bankaların kapatılmalarına, banka birleşmelerinden devralmalara, banka mali bünyelerinin güçlendirilmesine yönelik önlemlerden Mevduat Sigorta Fonu'nun yönetimine, mevduata verilecek güvenceden murakıplar eliyle yapılacak denetimlere kadar çok geniş yetkileri kullanacak. Böylece, mali sektörde siyasi otoritenin yetki kullanım dönemi sona erecek.

Okan MÜDERRİSOĞLU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır