kapat

15.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Mükellefin çilesi!
Devlet, bir yandan vergi gelirlerini artırmaya çalışırken, vergisini ödeyecek mükellefi de defalarca vergi dairelerine çağırarak bürokrasiyle yıldırıyor

Yıllardır katlanarak büyüyen bütçe açığını vergi gelirlerini artırarak kapatmaya çalışan devlet, yükümlülüğünü yerine getirmeye hazır mükellefini de bürokrasiye boğuyor. Kayıtdışını kontrol altına alamayan devlet, gelir topladığı kayıtlı kesimi de parasıyla rezil ediyor. Mükellefler bir ay içinde o kadar çok vergi dairesine gitmek zorunda kalıyor ki, iş kaybı da yaratılıyor.

Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, vergi ve sigorta mükelleflerinin bir yıllık çilesini ilginç verilerle ortaya koydu.

Bu takvime göre, yürürlükteki tüm vergileri ödemek zorunda kalan birisi yılda 125 kez vergi dairesine taşınmak zorunda kalacak. 240 işgününün yarısını vergi dairelerinde geçirecek. Bir başka deyişle günaşırı para ödemek için devlek kapısını aşındıracak.

Şahsi otomobili ve dairesi bulunan, ticaret odasına kayıtlı, Bağkur üyesi bir galeri sahibini ele alalım. Tanıtım için ilan veren, otomobil alımları için her ay düzenli olarak fabrikaya banka havalesi gönderen bu kişi bir yıl içinde tam 70 vergi, sigorta ve aidat formalitesini tamamlamak zorunda kalıyor.

Ya da atölyesi olan, ticaret odasına kayıtlı ve Bağkur'lu bir mükellefi ele alalım. Bu kişinin; yanında 10'dan fazla eleman çalıştırdığını, otomobil sahibi olduğunu ve bankadan kredi kullandığını varsayalım. Bu mükellef bütün bunlar için şu vergi ve sigorta işlemlerini yapacak: Gelir Vergisi, KDV ve Çevre, Motorlu Taşıtlar ve Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi, Veraset ve İntikal Vergisi, işçilerin Gelir Vergisi muhtasarı ve sigorta primleri, oda aidatı, Bağkur primi, BSMV. Bu mükellef 58 kez vergi ve sigorta işlemi yapacak. Hele bir de geçen yıl babasını kaybedip, kalan miras için Veraset ve İntikal Vergisi ödemek zorunda kalırsa devleti ziyaret sayısı 61'e yükselecek.

Bir başka örnek daha ele alalım: Mülkü kendine ait market işleten, otomobili bulunan, Bağkur'lu, esnaf odası üyesi bir mükellef tam 40 işlem yapacak. Bu kişinin ödeyeceği vergiler ise şunlar: Basit Usulde Gelir Vergisi, KDV, Çevre, Emlak ve Ek Emlak, Motorlu Taşıtlar ve Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi, Bağkur primi, oda aidatı.

BARİ BASİTLEŞTİRİN
Türkiye yüksek enflasyona neden olan kamu açıklarını daraltmak zorunda. En önemli yolu vergi. Vergi gelirlerini artırmanın en geçerli yolu kaçakları azaltmak. Bu da kısa zamanda sonuç verebilecek bir yöntem değil. Buna karşılık devlet gelirlerini acilen artırmak zorunda. Yani vergicilerin deyimiyle "kümesteki kazları yolmaktan" başka bir çözüm yolu yok. O halde devlet hiç olmazsa işlemleri basitleştirip kümesteki kazları biraz rahatlatmalı. Örneğin, ödeme yapmak için devlet kapısına gidiş sayısı azaltılabilir. Bunun için kredi kartıyla, internet kanalıyla ya da telefonla ödeme sistemleri getirilebilir.

Okan MÜDERRİSOĞLU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır