kapat

15.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Felçli hastalara yeniden yürüme şansı
Avrupalı bilimadamlarının geliştirdiği sistemle, kasları güçlü olan felçli hastaların sinirleri uyarılıyor; hasta ayağa kalkıyor

AVRUPALI bilimadamları, felçli hastaları yeniden ayağa kaldırabilecek bir teknik geliştirdi. SUAW (Ayağa Kalk ve Yürü) adı verilen projeyle, felçli hastanın karın bölgesine 1 satimetrekarelik bir uyarıcı yerleştiriliyor. Uyarıcı, kas ve sinirleri harekete geçirerek kişinin yürümesini sağlıyor.

Bu projeye, İtalyan, Alman, Danimarkalı, Hollandalı, İngiliz ve Fransız doktorlar, mühendis, kimyager ve bilimadamları katılıyor. Ekip, felçli hastaları üzerindeki çalışmalarını, Propara Tıp Enstitüsü'nde gerçekleştiriyor.

KASLAR GÜÇLÜ OLMALI
Bu sistem oldukça etkili ancak, hastanın bazı özelliklere sahip olması şart. Profesör Rabischong'un geliştirdiği EXOSTIM elektro uyarıcı sisteminin denenebilmesi için, hastaların karın, bacak ve kol kaslarının güçlü olması gerekiyor. EXOSTIM, ilk olarak kas testlerinden geçirilen 29 yaşındaki Marc Merger üzerinde denendi.

1 santimetrekarelik IBM çipi bulunan uyarıcı, 6-7 saatlik bir operasyonla hastanın karın bölgesine derinin altına yerleştirildi. Uyarı sinyallerini, kablolarla bağlı olduğu bilgisayar sisteminden alan sinir ve kaslar harekete geçti; hastayeniden ayağa kalktı.

Profesör Rabischong, 2 ya da 3 yıl içinde cihazın, yürüteç veya koltuk değnekleri üzerine takılacak verici düğmelerle çalışmasını sağlayacaklarını belirtiyor. Vücudun dışına, pille çalışan ve uyarıcı komutları bu düğmelerden alan bir anten takılacak. Böylece hasta, daha rahat yürüme alanı kazanacak. Profesör Rabischong, sistem için "Projenin avantajı, insanların hayal kırıklığına uğramaması. Çünkü yürüme şansı olmayan hiç bir felçli hastaya bu cihazı yerleştirmiyoruz" dedi.

DIŞ HABERLER

Depremde sakat kalanlara

ÖNEMLİ DUYURU!
İSTANBUL Türkiye Sakatlar Derneği, deprem bölgesinde sakat kalanlara yardım elini uzatıyor. Depremde sakat kalıp tedavilerini yaptıramayan vatandaşlar derneğin Genel merkezini arayarak yardım alabilecekler. İstanbul Türkiye Sakatlar Derneği'nin telefon ve faks numaraları şöyle:

Tel: (0212) 521-49-12 / 534-59-80 Faks: (0212) 631-90-84 / 631-84-70


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır