kapat

15.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
ABD'nin F-16'da denge oyunu
Türkiye ile Yunanistan arasındaki dengeyi korumak isteyen Amerika Atina'ya sayıca az ancak daha gelişmiş özelliklere sahip F-16 sattı

New York Times gazetesi, Amerika'nın müttefiklerine silah ve uçak satarken, stratejik bir denge izlediğini yazdı. Bu dengeyi Türkiye ve Yunanistan'a sattığı F-16 saldırı uçaklarında gösterdiğini de belirtti.

Washington yönetimi, dünyanın en gelişmiş saldırı uçaklarından biri olan F-16'ların Block 50 modelinin Türkiye ve Yunanistan'a satılmasına izin verdi. Ancak rakip olarak görülen her iki ülkeye satılan uçaklar arasında, aradaki stratejik dengeyi bozmayacak kadar farklar vardı.

Türkiye'ye F-16'ların gece görüşüne sahip, tam isabetli bombardıman yapabilecek silahlarla uyumlu, sonradan monte edilen hedef ve yön bulmayı sağlayacak bir projektör sistemine sahip modeli satıldı.

Türkiye'ye nazaran daha küçük bir uçak filosuna sahip olan Yunanistan'a ise F-16'nın daha gelişmiş özelliklere sahip "Block 50 Plus" modeli satıldı. Bunların menzili daha uzun, iç elektronik sistemi daha gelişmiş ve Türkiye'nin radar sistemini karıştırabilecek özelliklere sahip.

Ancak Türk ordusu, elindeki diğer uçaklarla Yunanistan'ın F-16'larındaki özellikleri karşılayabiliyor. Türkiye'nin Yunanlılar'ın elindeki F-16'lar gibi uzun menzilli uçağa ihtiyacı yok. Çünkü, tanker uçakları var. Ayrıca uçakların modernizasyonu çerçevesinde alınan F-4 uçaklarının elektronik sistemleri çok daha gelişmiş. Amerika benzer bir dengeyi Çin ile Tayvan arasında da izliyor. Çin ile ilişkileri bozmamak için Tayvan'a F-16'ların yeni modellerini değil de eski Block 20 modelini sattı.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır