kapat

12.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber Ýndeksi
Yazarlar
Günün Ýçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Ýstanbul
Ýþte Ýnsan
Astroloji
Reklam
Sarý Sayfalar
Arþiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGÝ BASIM YAYINCILIK SANAYÝ VE TÝCARET A.Þ.
SELAHATTÝN DUMAN(sduman@sabah.com.tr )


Avrupa'yý yine geçtik

Biri çýkýp "Türkiye'nin Avrupa'dan ileri nesi var?" diye sorsa "Hacý Bekir'in lokumu var, bir de cezaevleri.." derim.. Lokumu bilirler de mapushane düzeninde yaptýðýmýz reformlarý bilmediklerinden þaþýrýp kalýrlar..

Adalet Bakanýmýz'ý geçtiðimiz 8 Mart Dünya Kadýnlar Günü vesilesiyle tebrik etmek isterim.. Ayrýca Galatasaray'ýn Dortmund'u elemesini vesile bilip bir kez daha tebrik ederim..

Bu da yetmezse önümüzdeki aylarda kutlanacak Kabotaj Bayramý etkinliklerini bahane edip bir kez daha tebrik ederim.. Yine de kutlamaya doydum, diyemem.. Son olarak da sebepsiz yere tebrik ederim..

***

Ýnsanlýðýn geçirdiði evrime þöyle bir dönüp bakýn.. (Kaynak: Sabah'ýn kupon karþýlýðý verdiði National Geographic seti)

Hapishanenin icad edildiði tarihten bu yana hiçbir memlekette, hiçbir yerde mahkžmlar bu kadar mutlu olmamýþtýr.. Yeryüzünde kurulu hiçbir mapus düzeninde mahkumlar, kendilerini buralara týkan yönetime karþý üstünlük saðlayamamýþlardýr..

Bu sessiz sedasýz devrimi sadece Türkiye baþarmýþtýr..

Ne mutlu sana Türk..

Baþardýk dediysem, akþama kadar televizyon karþýsýnda oturan; elini eþofmanýn altýndan içeri sokup organlarýnýn yerinde olup olmadýðýna bakan vatandaþlara pay çýkarmayýn..

Haftanýn altý günü Sayýsal Loto oynayýp hayal kuran, sonuçlarýn açýklandýðý gün önüne gelene sövüp sayan ahalinin bunda hiç dahli yok.. Bu iþin bütün þerefi Adalet Bakanýmýz Hikmet Sami Türk'e aittir..

Belki biraz da bu mümtaz þahsiyeti bulup, Adalet Bakanlýðýmýz'ýn baþýna diken büyüklerimizden Ecevit'in payýna bir þeyler düþer..

Sadece mahkžmlarýn "bahis oynatmak için" düzenledikleri gardiyan yarýþlarý bile Adalet Bakanýmýz'ýn kurduðu düzenin ne kadar yaratýcýlýða açýk olduðunu gösterir..

Bu yarýþýn ayrýntýlarýný baþka bir yazýda anlatmýþtýk.. Mahkžmlar aralarýnda "filanca gardiyan daha hýzlý koþar.." diye iddialaþýyorlar.. Koridorda üç beþ gardiyaný bir arada gördüklerinde biri koþuyor..

Gardiyanlardan birinin ense köküne bir tokat patlatýyor.. Gardiyanlar can havliyle kaçarken, arkalarýndan bakýp derecelerini tesbit ediyorlar.. Koridorun sonuna ilk varan gardiyana kim para yatýrdýysa bahsi o kazanýyor..

Tabii bu yarýþlardan þýp diye para kazanmak kolay deðil.. Bir kere gardiyanlarýn form durumlarýný takip edeceksin.. Öyle ensesi kalýn, yani besili olanlar iyi koþmaz..

Bileklerine dikkat edeceksin.. Bileði ince olan kaçarken keklik gibi seker.. Yemek yemelerine bakacaksýn.. Vakitli vakitsiz týkýnanlar iyi derece yapamaz.. Koridorun yarýsýnda týkanýp kalýr..

***

Bu mevzu eskidiðinden üzerinde fazla durmuyorum.. Asýl cezaevlerinde yapýlan son reform önemli..

Gazetelerden okudum.. Karýsýzlýktan bunalan mahkžmlara cezaevi yönetimi kadýn buluyor.. Üstelik bu kadýnlar içeriye gardiyan kýlýðýnda sokuluyor.. Yaratýcýlýða bakýn emmiler!

Yattýðýnýz koðuþa gardiyan kýlýðýnda bir kadýn giriyor.. Siz temsili gardiyanýn üzerine hamle edip, oracýkta halvet oluyorsunuz..

Böylece iki türlü rahatlýyorsunuz.. Þeyinizin keyfi tamam olurken, ayrýca sizi oraya týkan düzene karþý da ruhen deþarj olmanýn yolunu buluyorsunuz..

Ben bu haberi okuduðumda "Ýþte.." dedim.. "Dünyanýn önüne koyabileceðimiz müthiþ bir model.."

Ertesi günden itibaren de medya leþkerlerinin bunu deðerlendiren övücü yazýlarýný bekledim.. Ne gezeeer? Tam tersine.. Sanki bizim cezaevlerinin düzenini ilk kez duymuþlar gibi akýllarýna geleni yazýyorlar..

Yok koðuþlarda mahkžmlar birbirlerine cep telefonu ikram ediyormuþ.. Yok bilmem ne?

Cep telefonu ikram etmeyip de ne edeceklerdi yani? Koðuþlarýn arasýna manyetolu telefon çekseler daha mý iyiydi?

Heykeli dikilmeli..

Aklýna esen, konusuz kalan ne kadar köþe yazarý varsa; Adalet Bakanýmýz'a bulaþýp iki laf sokuþturdu..

Haliyle Bakanýmýz da bunlara alýndý.. O da kalkýp, bazý gazete haberleri ile televizyon programlarýný eleþtirdi..

Geçenlerde medya esnafýna verdiði demeç de bunun etkisiyledir.. Hani "Yerli dizilerde kanun adamlarý kötü gösteriliyor, Adalet mekanizmasý bundan zarar görüyor.. Bu tür diziler yasaklanmalý.." diye konuþtu ya! Ondan söz ediyorum..

Bakan Bey kibar adam.. Eleþtirilere cevap verirken bile kibarca yapýyor bu iþi..

- "Ýyice azýttý yine medya esnafý.. Küçüðün büyüðün yoktur insafý.." demiyor.. "Adalet mekanizmasý zarar görür.." diyor.. Anlayana eþeðin kulaðý, þeker külahý..

Bunun istisnasý yok mu derseniz, cevabým "yok" olur..

Þahsen bugüne kadar Bakanýmýz'ýn kýymetini bilen bir medya leþkeri görmedim.. Gazetesinden, televizyonuna; bir Allah'ýn kulu çýkýp "Sayýn bakanýmýzýn bronzdan büstü yapýlsa da vekalet binasýnýn önüne dikilse.." diye yazý yazmadý..

Yazýlsaydý biz de fikrimizi söyler, temsil "Bakanýmýzýn büstü Þakir Zümre sobalarýnda kullanýlan yaldýzlý boyayla boyanmalý ki geceleri ayýn þavký vurduðunda cillop gibi parlamalý.." derdik..

***

Ayrýca televizyon dizilerinde kanun adamlarýnýn kötü gösterilmesine ben de karþýyým..

Sinema filmiydi, televizyon dizisiydi dediðin þey bir nevi masal sayýlýr.. Masal dediðin de seyredenleri alýp bir yerlere götürmeli; günlük hayatýn gailesinden uzaklaþtýrmalý.. Ýlle de "mesaj vereceðiz.." diye kendini yýrtmamalý..

Filmlerde, dizilerde kanun adamlarý sevecen, þefkatli ve kül yutmaz gösterilmeli ki vatandaþýn rüyasý kabusa dönüþmesin..

Eski filmlerde böyleydi..

Esas oðlan kötülerin hakkýndan gelir; tam kýzý kucaklayýp, etini burarken perdede bir Jeep görünürdü.. Ýçinden atlayan polisler kötüleri derdest edip götürürlerdi.. O nostaljiyi çok özlemiþim..

Þimdiki dizilerde utanmasalar, suçlularla birlikte polisi de içeri atacaklar..

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGÝ BASIM YAYINCILIK SANAYÝ VE TÝCARET A.Þ. - Tüm haklarý saklýdýr