kapat

12.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Fazilet'in Mekke'de demokrasi duası
Erbakan'a bir yıllık hapis cezasının verildiği haberi Mekke'de bulunan hacı adayı FP'liler üzerinde bomba etkisi yarattı

Kapatılan Refah Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'a verilen bir yıllık hapis cezasının haberi Mekke'de bulunan milletvekillerinde bomba tesiri yarattı. Özellikle Fazilet Partili milletvekilleri büyük tepki gösterirken Musa Demirci, hacda "demokrasi duası"na çıktı. Türkiye'de demokrasinin sınıfta kaldığını söyleyen Devlet eski Bakanı Musa Demirci, Necmettin Erbakan'ın üstün hizmetlerinden söz ederek "Türk demokrasisi sınıfta kalmıştır" dedi. Hacı olmak için geldiği Mekke'de Türkiye için de tavaf yapıp dua eden Musa Demirci "Bu sene hacda en çok demokrasi adına dua edeceğiz herhalde" şeklinde konuştu. Kapatılan Refah Partisi eski milletvekili Şener Battal ise Türkiye'de demokrasinin dikenli bir yol olduğunu, uzun yıllardır mücadele verdiklerini belirterek, "Ne yaparsak yapalım demokrasi adına yazık oluyor" dedi.

Çankırı Milletvekili Hüseyin Karagöz de kararın temyizden döneceğini umut ederken, Kadın Kolları Başkanı Gülten Çelik, "Karara inanmak mümkün değil" dedi. Refahyol hükümetinin Çalışma Bakanı Necati Çelik, son yıllarda bu tip kararlara alışık olduklarını ifade ederek, "Son olur inşallah" yorumunu yaptı.

BAYRAK KRİZİ
Türk hac kafilesinin Türk bayrağı kullanımı, Suudi Arabistan yetkilileri tarafından bu yıl sınırlanmış durumda. Çok sayıda hacı adayının yolunu kaybetmesi de buna bağlanıyor. Dün itibariyle 2 bin 613 hacı adayı kayboldu ve Diyanet ekipleri tarafından bulunarak evlerine götürüldü. Kızılay Ekip Başkanı Kadir Kurt yaptığı açıklamada, "Türkiye olarak, Mekke'de bir bayrak krizi yaşıyoruz" dedi ve şöyle devam etti: "Diğer ülkelerin bayrakları misafirhanelerinin binalarında dalgalanırken, biz Türk bayrağını asmak için büyük mücadele veriyoruz. Kızılay bayrağı ile birlikte, Türk bayrağını astık. MİT raporları da ortada Mısır'ın desteği ile özellikle İran ve Suriye'nin Türkiye aleyhine tezviratları var. Suudi Arabistan yetkililerine 'Suudi Arabistan Türkler'in mi yoksa Araplar'ın mı?' diye soruyorlar. Kızılay ve Diyanet hastaneleri, Mekke'de yıllardır hem Türk hem de İslam alemi hacılarına şifa dağıtırken, bu hizmeti bile vermekte güçlük çekiyoruz. Bize resmen Riyad'daki toplantıda sağlık hizmetine gerek olmadığını, Suudi Arabistan'ın yeteri kadar hizmet içinde olduğu bildirildi. 'Size ihtiyacımız kalmadı' dediler. Biz de 'Kovarsanız kovun. Ama hizmete devam edeceğiz' dedik." MHP'li Devlet Bakanı Şuayip Üşenmez de Mekke'ye intikal etti ve hemen tavfat yaparak ihramdan çıktı. Üşenmez, milletvekillerinin kaldığı misafirhanede yer ayrılmasına rağmen Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 4.700 dolarlık evlerinde kalmayı tercih etti.

Önce oy, sonra tövbe
Mekke'de FP'nin renkli isimlerinden Prof. Dr. Eyüp Sanay da bulunuyor. Eşi ve oğlu ile birlikte hacca gelen FP Ankara Milletvekili Eyüp Sanay, 18 Nisan seçimlerinden önce medya mensuplarıyla birlikte pavyonları dolaşmış ve konsomatrislerden oy istemişti. Sanay, şimdi de Mevlana'nın "Kim olursan ol gel" deyişinden yola çıkarak konsamatrisleri ve hatta eşcinselleri tövbe edip, kutsal topraklarda hac görevini ifaya çağırıyor.

İnsanoğlunun doğuş itibariyle aynı olduğunu ancak sosyo-ekonomik nedenlerden dolayı ve kalıtım yoluyla başka yollara sürüklendiğini ifade eden Eyüp Sanay, "Akıl bali olunca tövbe edilmelidir" dedi. Toplum olumsuz yöne sürüklendiği insanoğluna doğru yolu göstermenin de insanlık görevi olduğunun üstüne basan Eyüp Sanay, "Pavyonda çalışanlar da bizim kardeşlerimizdir. Yine gider, isteklerini sorarım" dedi.

Taki DOĞAN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır