kapat

12.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Hoca'nın mahkumiyeti hangisine yarayacak?
Yenilikçiler arasında, Erbakan'ın ömür boyu siyasi yasaklı olmasıyla Kutan'ın şansının azalacağı konuşuluyor
Ali Ekber ERTÜRK

R ecai Kutan'a karşı Abdullah Gül'ün yarışacağı 14 Mayıs kongresi, aslında iki adayın yarışından çok, parti içindeki gelenekçi ve yenilikçi kanatların savaşına sahne olacak.

Kongre bu nedenle "Milli Görüş tabanı" açısından bir bakıma "Erbakan mı Erdoğan mı?" sorusuna da yanıt verecek: Zafer, Kutan'ı destekleyen Erbakan'ın mı yoksa Gül'ü destekleyen Tayyip Erdoğan'ın mı olacak?

YENİ TARTIŞMA
Bu noktada Erbakan Hoca'nın ömür boyu siyasi yasaklı hale gelmesi yeni bir tartışma başlattı. Yenilikçiler arasında, Erbakan'ın ömür boyu siyasi yasaklı olmasıyla Erbakan'ın emanetçisi Kutan'ın şansının azalacağı, teşkilatın yeni bir ismi Genel Başkan seçeceği konuşuluyor. Gelenekçiler ise aldığı cezanın Erbakan'a vefa duygularını yeniden canlandıracağı ve onun işaretine uyarak sahip çıkacağı umudunu taşıyor.

Mevcut duruma göre rengini belli eden milletvekillerinden Kutan'a 50'nin üzerinde destek bulunuyor. Kutan'ın "kurmay heyeti" arasında teşkilat üzerinde çok etkili olan ve neredeyse delegeleri işaret parmağıyla tek tek belirleyen Malatya Milletvekili Oğuzhan Asiltürk başta olmak üzere, Mardin Milletvekili Fehim Adak, teşkilatın diğer güçlü isimlerinden Genel Başkan Yardımcısı Lütfü Esengün, Sivas Milletvekili Temel Karamollaoğlu, partinin kongre çalışmalarını el altından yürüten siyasi yasaklı Ahmet Tekdal ve siyasi yasaklı Şevket Kazan bulunuyor.

Aday olmaya soyunan grup başkanvekilleri Bülent Arınç ile Abdüllatif Şener'i de yanına alarak "Yenilikçiler'in tek adayı" olarak Kutan'a karşı bayrak açan Gül'ün en büyük ümidi ise siyasi yasaklı Recep Tayyip Erdoğan. "Erdoğan'ın emanetçisi" olarak görülen Gül, Kutan'ı destekleyen Erbakan'a karşı Erdoğan'ın "mutlak desteğine" güveniyor. Erdoğan ise şimdilik "sessiz destek" vermeyi yeğliyor.

GÜL'ÜN DESTEKÇİLERİ
Gül'ü açıkça desteklemekten çekinmeyen 30 milletvekili bulunuyor. Bazı milletvekilleri de deşifre olmamak için gizli destekte bulunuyor. Gül'ün kurmay heyeti arasında partinin önemli isimleri olan Bülent Arınç, Abdüllatif Şener, Cemil Çiçek, Ali Coşkun, Abdülkadir Aksu, Melih Gökçek, Mustafa Baş, Mehmet Ali Şahin, Nazlı Ilıcak, Ömer Vehbi Hatipoğlu, Kemalettin Göktaş, Zeki Karabayır, Azmi Ateş gibi isimler bulunuyor.

FP'nin bugüne kadar 62 ilde kongresi yapıldı. Kongrelere genellikle tek liste halinde gidildi. Listeler de ağırlıklı olarak, Oğuzhan Asiltürk, Ahmet Tekdal, Lütfü Esengün gibi ağır toplar tarafından belirlendi. Bu yüzden il başkanlarının ezici bir çoğunluğu Recai Kutan'ı destekliyor.

Şavaş: Erbakan için konuşmak erken
YARGITAY Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, kapatılan Refah Partisi'nin siyasi yasaklı Necmettin Erbakan'a Diyarbakır DGM tarafından verilen hapis cezası konusunda konuşmanın erken olduğunu söyledi. Kurban Bayramı tatiline çıkan Savaş öğle yemeğini dün uğradığı Konya'da yedi. Savaş çıkışta gazetecilerin bu konudaki sorusu üzerine "Dosya daha bize gelecek. Onun için peşin peşin konuşmak doğru değil. Dosya geldikten sonra bakacağız. Bakmadan konuşmak yanlış ve şu an için çok erken. Zamanını beklemek lazım" cevabını verdi. Savaş, "Tüm Konyalılar'ın ve herkesin Kurban Bayramı'nı kutluyorum" dedi. Eşi Nermin Savaş, kızları Alev ve Zeynep ile birlikte tatile çıkan Vural Savaş'ın Antalya ya da Mersin'e gideceği öğrenildi. İrfan DONAT

Hapisten kurtaracak 4 mucize
ANKARA- Diyarbakır 1 Nolu DGM tarafından" halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçundan bir yıl hapis cezasına çarptırılan, kapatılan Erbakan'ın cezaevinden kurtuluşu için dört mucize gerekiyor:

Kararın Yargıtay'ca Bozulması: Diyarbakır 1 Nolu DGM'nin mahkumiyet kararının temyiz incelemesini yapacak olan Yargıtay 8'inci ceza dairesi kararı bozar ve Erbakan'ın konuşmasının "suç teşkil etmediği" yönünde görüş bildirirse Erbakan için cezaevinden kurtuluş ümidi doğacak. Ancak bu durumda Erbakan'ı mahkum eden Diyarbakır DGM'nin Yargıtay'ın bozma kararına uyması gerekiyor.

- 312'nci Maddenin İptali: 312'inci madde FP'nin talebi doğrultusunda kaldırılırsa, Erbakan hakkında verilen bir yıllık hapis cezası da bütün sonuçlarıyla ortadan kalkmış olacak.

- Cumhurbaşkanı'nın sağlık nedenleriyle affetmesi: Bu olasılık gerçekleşse dahi Erbakan sadece cezaevine girmekten kurtulacak, 312'inci maddeden mahkum olduğu için "ömür boyu siyaset yasağı" ortadan kalkmayacak.

- AİHM'nin Kararı Bozması ve Yeniden Yargılama Sisteminin Getirilmesi: Erbakan Yargıtay'ın mahkumiyet kararını onaması halinde AİHM'e başvuracak. AİHM'in mahkumiyet kararını bozar Türkiye de AİHM'nin kararları doğrultusunda yeniden yargılama sistemini kabul ederse Erbakan AİHM'in gerekçeleri doğrultusunda yeniden yargılanabilecek. Ersin BAL


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır