kapat

12.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Bakan Durmuş'un kan davası
Sağlık Bakanı Osman Durmuş, kayıp 20 bin Türk kanının peşini bırakmayacağını, Amerikalıların para talep etmeleri üzerine de pazarlığa oturduğunu açıkladı

Sağlık Bakanı Osman Durmuş, Doktor Oktar Babuna kampanyası nedeniyle yurtdışına gönderilen kanların peşini bırakmıyor. Durmuş, önceki gün Sağlık Bakanlığı'nda Amerikalılarla görüşerek, kanları istedi ve "mahkemeye veririm" diye tehdit etti.

Durmuş, "20 bin kanın nerede olduğunu tespit edemedim. ABD'deki kanları geri istedim. 600 bin dolar istediler. Taksit yaparlarsa öderim, yapmazlarsa mahkemeye veririm" dedi.

İADE PAZARLIĞI
Sağlık Bakanı Osman Durmuş, SABAH'ın konuyla ilgili sorusu üzerine, ABD'deki 75 bin kan örneğini Türkiye'ye geri getirmek için görüşmelerini sürdürdüğünü, önceki gün de Amerika Kemik İliği ve Transplantasyon Derneği, Bilgi Bankası Derneği başkanları ve kanların gönderildiği laboratuvar sahibi olmak üzere 4 kişiyle görüştüğünü söyledi.

Kanların bin tanesinin Almanya'da, bin tanesinin Kanada'da geri kalanının da ABD'de olduğunu hatırlatan Durmuş, kayıtlara da alınan görüşmeyi şöyle anlattı:

"Bu kişiler, bizden 600 bin dolar istiyor. Ben 'nakit veremeyiz, biz sipariş vermedik ki' dedim. Bunun yüzde 20'sini veririm ya da 4 bin dolar taksitlerle parayı ödeyebileceğimizi söyledim. Prensip olarak tamam dediler. Aksi takdirde mahkemeye gideceğimizi belirttim. Kan örneklerinin inceleme için Hindistan'a, Tayvan'a dahi gittiğini ifade ettiler. 135 bin kandan 75 bini için söz aldık."

Kan örneklerinin yurtdışından getirilmesinden sonra Ankara Numune Hastanesi'nde kurulan Kemik iliği Bankası'nda saklanacağını kaydeden Durmuş, Türkiye'deki üniversitelerdeki 30 bin kanın da burada toplanacağını kaydetti.

20 bin kanın ise kayıp olduğunu ifade eden Durmuş, "Güvenli, düzenli kontrol ve denetim mekanizması oluşturmakta kararlıyız" dedi.

Nevin BİLGİN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır