kapat

12.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Polis 'Maraşlı Fransız'ın peşinde
Tarihi Maraş Kalesi'ndeki Türk bayrağı indirilerek yerine Fransız bayrağı asılınca Maraşlılar'ın bir kısmı savaş çıktığını sandı! Polis "Maraşlı Fransız"ı bulabilmek için "Ufuk Operasyonu" başlattı

HER şey, kimliği henüz belirlenemeyen birinin Tarihi Kahramanmaraş Kalesi'ndeki Türk Bayrağı'nı indirerek, yerine Fransız bayrağı çekmesi ile başladı. Bu işi yapan kişi ya da kişiler, bununla da kalmadı, bayrak direğinin altında bulunan, "28'inci teşrin 1919'da Türk Maraş, silah gücü ile inen bayrağını iman gücü ile yeniden dalgalandırdı" yazılı kaideyi de sprey boya ile boyadı. Olayın ertesi günü kalede Fransız bayrağı gören Maraşlılar büyük bir şok geçirdi. Bu şoku ilk yaşayan kişi ise bir an şehrin düşman işgaline uğradığını düşünen geçici köy korucusu Ekrem Karalar'dı.

'SAVAŞ MI ÇIKTI?'
Fransız bayrağını görerek polise haber veren Karalar, "Maaşımı almak için erkenden şehre gelmiştim. Atatürk Bulvarı'nda yürürken, kalede dalgalanan bayrağı gördüm. Önce rüya sandım. Ama gerçek olduğunu anlayınca, 'Savaş mı oldu, yoksa Maraş düştü de haberim mi olmadı' diye düşündüm. Şaşkınlığım geçince hemen polisi aradım. 81 yıl önce yüzlerce kişiyi şehit vererek ay yıldızlı bayrağını dalgalandıran Kahramanmaraşlı, bayrağına, Cumhuriyetine ve Atatürk İlkeleri'ne uzanan elleri kırmaya hazırdır. Bunu art niyetli kişiler bilmelidir" dedi.

UFUK OPERASYONU
Şimdi Kahramanmaraş polisi, Tarihi Kahramanmaraş Kalesi'ndeki Türk Bayrağı'nı indirerek yerine el yapımı Fransız bayrağı çeken "Fransız"ı arıyor. Bu amaçla başlatılan "Ufuk Operasyonu"nu yöneten Emniyet Müdürü Sadullah Akan, "Türk Bayrağı'nı Kale'den indiren kişi ya da kişileri yakalamamız an meselesi. Elimizde söz konusu kişinin olaydan sonra el yazısı ile yazarak eylemini haber verdiği ve bazı işyerlerine attığı bildiri mevcut. Şüphelilerin yazılarıyla karşılaştırma yapıyoruz. Şu anda elimizde 2 şüphelinin eşgali var. Araştırmamız sürüyor" dedi.

24 SAAT NÖBET
Kahramanmaraş Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek de, "Böyle bir hainliğin yapılabileceğine ihtimal verilmediği için bekçimiz gece 12'ye kadar görev yapıyordu. Artık vardiye usülü ile 24 saat bayrağı bekleteceğiz" dedi.

Tarihi kalede dalgalanan Türk bayrağının, Maraş tarihinde çok özel bir yeri var. Fransızlar, 27 Kasım 1919'da kenti işgal ettiklerinde kaledeki bayrağımızı indirip, yerine Fransız bayrağını çekti. 2 gün sonra halk, Ulu Cami'de toplandı.

Sütçü İmam, okuduğu hutbede, "Kalesinde düşman bayrağı dalgalanan bir yerde Cuma namazı kılmak caiz değildir" dedi. Bu söz üzerine halk, kaleye saldırıp bayrağımızı yeniden dalgalandırdı. Ve Maraş, tarihimizde kendisini kurtaran şehir' olarak geçti. TBMM de, Maraş'a, 'Kahraman' payesini verdi ve İstiklal Madalyası ile onurlandırdı.

Sırrıberk ARSLAN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır