kapat

12.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Halka açık hisseleri fon alacak
Fon'a devredilen Esbank ve Yaşarbank'ın halka açık hisseleri Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu tarafından son üç aylık ortalama fiyat üzerinden satın alınacak. Fon'a yük üstüne yük biniyor.

Fon, elkonulan bankalardaki off shore hesapların ödenmesinin yanısıra, bu bankaların halka açık hisse senetlerinin de bedelini ödeme yüküyle karşı karşıya kalacak.

Merkez Bankası Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TSMF) yük üstüne yük biniyor. Fon, 22 Aralık 1999'da elkonulan bankalardaki off shore hesapların ödenmesi yükümlülüğünün yanısıra, bu bankaların halka açık hisse senetlerinin de bedelini ödeme yüküyle karşı karşıya kalacak.

Off shore hesaplar ve halka açık hisselerin Fon'a maliyeti 125 milyon dolar olarak hesaplandı.

Fondaki erime
TSMF'de halen 8 banka bulunuyor. Türkbank, Bankekspres, İnterbank, Yaşarbank, Egebank, Esbank, Sümerbank ve Yurtbank için fon 2 milyar doların üstünde kaynak kullandı. 2.5 milyar dolarlık prim birikimi bulunan Fon, bu tutarın yüzde 80'ini banka operasyonları kapsamında eritti. Fon'un halen 500 milyon doların altına inen prim tutarının, en az 125 milyon dolarlık kısmı da Yaşar ve Esbank'ın halka açık hisselerinin satın alınmasında kullanılacak. Bu bankalara elkonulmadan önceki son 3 aylık dönemdeki ortalama fiyat üzerinden hisseler Fon tarafından alınacak. Fon'daki birikim 300 milyon dolar düzeyine inecek. 3 ayda bir ortalama 80 milyon dolar primi akışı bulunan TSMF, bu ay sonundan itibaren Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) kontrolüne geçecek.

Üst Kurul'un İlk işi
Hazine yetkilileri, BDDK'nın ilk işinin TSMF'nin nakit akış yapısının iyileştirilmesi ve bünyedeki bankaların satışı olacağını belirterek şu bilgiyi verdiler:

"Mali sektöre yönelik operasyon ve Dünya Bankası ile yapılan görüşmelerden sonra gelinen nokta şu. Dünya Bankası, 1.5 milyar dolarlık mali sektör yapısal uyum kredisini 4 taksitte verecek. Birinci dilim 375 milyon dolar ancak Mayıs ayında kullanılabilir hale gelecek. Bu kaynağın kullanımı, BDDK'nın oluşturulması ve kamu bankalarının özerklik yasalarının hazırlanması ön şartına bağlı.

Dolayısıyla, Fon'daki bankaların 5 milyar doları bulan faturasına uluslararası kaynak olasılığı zayıf. Yapılacak iş en az 3 bankanın süratle satışı yoluyla Fon'a kaynak temin etmek. Son olarak Fon'a alınan 5 bankadan 4'ü için dava açıldı. Eski sahiplerinin, gerek bankalarını geri almak adına gerekse Bakanlar Kurulu kararının hukuka aykırı olduğu iddiasıyla yaptıkları girişimler, bu bankalara alıcı bulunmasını zorlaştırabilir. Mali sektörde, uzun ince bir yol olduğunu kabul etmek zorundayız.

BDDK, Fon'a, ister Merkez Bankası'ndan ister Hazine'den isterse bankalardan olsun yeni kaynaklar bulma sorununu öncelikle çözmek durumunda kalacak."


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır