kapat

12.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'Yabancı değil Türk kötümser'
YASED Genel Sekreteri Arıman, Türk yatırımcının daha kötümser olduğunu belirtti ve "Yabancı yatırımcı daha objektif ve olumlu " dedi

YabancI Sermaye Derneği (YASED) Genel Sekreteri Abdurrahman Arıman, yabancı yatırımcılarda Türkiye'ye yönelik olumlu bakış açısı bulunduğunu söyledi.

Arıman, "Yatırım yapma konusunda istekliler. Türk yatırımcının ülke ekonomisine bakışı daha kötümser, yabancı yatırımcılar ise daha objektif ve umutlu" dedi.

Arıman, yabancıların olumlu olmasında kendi objektif değerlendirmelerinin yanı sıra Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası ve uluslararası reyting kuruluşlarının pozitif değerlendirmelerinin de etkili olduğunu ifade etti. Türkiye'de yatırıma istekli olan birçok yabancı yatırımcının ve çok uluslu şirketin, politik gelişmelerden çok ekonomik gelişmeleri dikkate aldığını belirten Arıman, şunları söyledi:

'Ekonomik programın hedeflerini de gerçekleştirilebilir buluyorlar. 160 ülkede ve her tür rejimde faaliyet gösteren yabancı yatırımcıların, çok uluslu şirketlerin politikayı çok fazla dikkate almadığını gördük. Ekonomik gelişmeler ve mevcut ekonomik kriterlerle yatırıma yaklaşıyor veya çekimser kalıyorlar. Birçok yabancı yatırım grubunun, Türk ekonomisine yönelik değerlendirmeleri objektif ve pozitif. Bugüne dek onları siyasi istikrarsızlık ortamı ve yüksek enflasyon, yatırımın gerçekleşmesine engel oluyordu. Oysa bugün yaşananlar çok daha umut verici. Birçok yabancı yatırımcı, enflasyon hedefinin yüzde 25'i bulup bulamayacağını tartışıyor. Ama bunun yüzde 20-25 değil de yüzde 30'lara düşmesinin bile sevindirici olacağını dile getiriyorlar.

"Türkiye'de son 20 yıldır yaşanan enflasyonun, dünyanın en yüksek rakamı olduğunu kaydeden Arıman, bunun aşağılara çekilmesine yönelik uygulamaların büyük ölçüde yabancı sermayeye güven verdiğini savundu. Arıman, Türkiye'nin her zaman yatırım konusunda yabancı sermayenin ilgisini çektiğini, ancak bugüne dek uygun ortam bulamadığını ifade etti.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır