kapat

12.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Avrupa tamam sıra Amerika'da
Dünya devi Dupont ile bir süre önce ortaklığa giden Sabancı Grubu şimdi Atlanta'da 300 milyon dolarlık bir fabrikaya ortak olmak için kolları sıvadı

DupontSA'nın Almanya ve İngiltere'deki tesislerinde düzenlenen basın gezisinde konuşan Sabancı, "bu fabrikalarda üretilen polyesteri biz de SASA'da üretiyorduk. Ama hep Türkiye sınırları içinde, yatırım yapıyorduk. Ama global dünyada sadece kendiniz için üreterek başarılı olamıyorsunuz" diye konuştu.

Almanya'daki Uentrop ve İngiltere'deki Wilton, Garforth ve Pontypool fabrikalarında yapılan üretimle Avrupa, Afrika, Orta Doğu ve Türki Cumhuriyetleri pazarlarına hitap edeceklerini belirten Sabancı, kısa süre sonra da ABD'de Miami ile Atlanta arasında 54 bin ton kapasiteli bir iplik fabrikasında ortaklık kuracaklarını söyledi.

300 milyon dolarlık fabrika ile Amerika pazarına da açılacaklarını belirten Sabancı, "Biz yabancı ortaklıklarla belli bir yere geldik. Bu devam edecek. Çünkü sanayinin sonu yok. Sen yüzde 50 ortak olmadığın zaman sana yeni teknolojiyi satmıyor. Seninde kendini yenilemen lazım. O zaman yabancıdan korkmayacaksın, ondan birçok şeyi dinleyip öğreneceksin" dedi.

Mevzuatla, kanunlarla ilgili sorunların, bu ortaklıkları engellediğine de değinen Sakıp Sabancı, "Devlet çoğu yerde verdiği sözü tutmadı. Mesela ben Toyota ile anlaştım. Devletin verdiği yatırım indirimi sözleri vardı. Zaten bizi de bunlar fizibl kılıyordu. Ama devlet sözünde durmadı, ortağımın bana güvenini sarstı. Eğer bu sorunlar olmasa, şu anki 17 ortaklık yerine 40 yabancı ortağım olurdu" dedi.

Dupont Başkan Yardımcısı Ed Van Wely de "Bu şirket, DuPont'un kurulacak ortaklıklar kanalıyla polyester işini güçlendiren, yatırım tutarını azaltıp hissedar değerini artıran iş modelinin yeni bir uygulaması. Bizim de Sabancı Grubu'ndan öğrendiğimiz çok şey var. Ortaklık bizim içinde diğer pazarlara açılma imkanı verecek" diye konuştu. Welly, şirketin ciro hedefinin 1 milyar dolar olduğunu da belirtti.

ChampionSA geliyor
Sakıp Sabancı, "Yeni ekonomide yapmak mı önemli, satmak mı?" sorumuzu yanıtlarken, satışın çok önemli olduğunu, ama Türkiye'nin satış konusunda başarısız olduğunu söyledi. Sabancı Topluluğu'nun satış ve pazarlamanın önemini gördüğünün, bunun için Carrefour zincirini genişlettiğinin altını çizen Sabancı, "Bu da yetmez. Şimdi, daha küçük boyuttaki ChampionSA'lar geliyor. Onun da altına bakkalın biraz daha büyüğü olan DİA marketler zincirini koyacağız. Yani satışta da durmak yok. Çünkü Allah bize her şeyi vermiş ama biz satamama şampiyonu olmuşuz" diye konuştu.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır