kapat

12.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Çağlayan: Tedirgin bir iyimserlik içindeyiz
Üyelerin çoğunun enflasyon hedefinin tutmayacağına inandığını söyleyen Zafer Çağlayan, "Ama desteğimiz sürüyor" dedi

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan, Oda üyesi sanayici ve işadamlarında, hükümetin açıkladığı enflasyon hedefinin tutmayacağı görüşünün hakim olduğunu söyledi. Çağlayan, ASO tarafından "Ankara Sanayiinde Durum Tespiti ve Beklentiler" başlığı altında gerçekleştirdikleri anket sonuçlarını açıkladı.

Ankete katılan üyelerin, geçen yıl, 4798 işçiyi işten çıkarmak zorunda kaldığını, bu rakamın toplam istidamlarının yaklaşık yüzde 5'ine karşılık geldiğini ifade eden Çağlayan, şunları söyledi:

"Bu, çok yüksek bir orandır. Bu oranı üyelerimizin tamamı için uygularsak 15 bin yeni işsiz, aileleri ile birlikte geçim sıkıntısı içindekilere katılan 60-75 bin insan demektir. 2000 yılında üyelerimizin yüzde 33'ü istihdamda bir artış, yüzde 26'sı da azalma bekliyor. İstihdamda değişiklik olmayacağını belirten üye oranı ise yüzde 42."

Üretim-İÇ SATIŞ
Geçen yılın ikinci yarısında firmaların yüzde 26'sının üretimlerini artırırken, yüzde 52'sinin azalttığını anlatan Çağlayan, "Bu rakam, 1999'un ilk yarısına göre hafif bir iyileşmeyi göstermekle birlikte, durgunluğu aşmak için gerekli ivmeyi sağlamaktan uzaktır" dedi.

Üyelerin yarısında iç satışların 1999'un ikinci yarısında azalma olduğunu, yüzde 22'sinin değişmediğini, yüzde 28'inin de arttığını ifade eden Çağlayan, bu rakamın da güçlü bir canlanma olarak nitelendirilmeyecek kadar zayıf olduğunu söyledi. Çağlayan, sonuçların Ankara sanayiinin ikinci yarıda küçük bir iyileşme belirtisini ortaya koyduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

"İyileşmenin hızı çok yavaştır. Diğer yandan uygulamaya konulan enflasyonla mücadele programının bu iyileşme eğilimini ne yönde etkilediği henüz belli değildir. En olumlu gelişme ise beklentiler. Üyelerimiz, 2000 yılında önemli bir iyileşme beklemektedirler. Üyelerimizin yüzde 88'i TEFE enflasyonunun, yüzde 20'nin; yüzde 92'si ise TÜFE enflasyonunun yüzde 25'in üzerinde olacağını beklemektedirler. Enflasyonla mücadele programı konusunda üyelerimizde tesbit ettiğimiz bu güven bunalımı, programın en büyük zaaflarından biri. Enflasyonla mücadele en az bir namus meselesi kadar önemli bir meseledir. Ama geçmişte olduğu gibi bugün de enflasyonla mücadele ederken reel sektörümüzü öldürmemek gerektiğini belirtmek istiyorum."

'Hedef tutmazsa bunalıma girmem'
Enflasyon ile ilgili bir soruya verdiği yanıtta Çağlayan, yüzde 25 ve yüzde 20'lik enflasyon hedefinin tutmayacağı konusunda üyelerinde bir kanaat olduğunu belirterek "Ben de bunun gerçekleşmeyeceğini söylüyorum. Varsın enflasyon yüzde 35-40 olsun. Bu bence çok önemli değil. Bu bende bunalım yaratmayacak. Biz bu programa sonuna kadar destek vermek istiyoruz" dedi. İlk 2 ayda ortaya çıkan enflasyon rakamını pek önemsemediğini, çünkü bu dönemde enflasyonu düşürme konusunde pek birşey yapılmadığını belirten Zafer Çağlayan, üyelerinin enflasyonun düşürülmesi konusunda kendilerine güvendiklerini ancak siyasilerin ne yapacağı konusunda endişeleri bulunduğunu söyledi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır