kapat

12.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
AB'ye giremezsiniz
New York Times, Türkiye'nin ceza kanununu değiştirmezse AB'ye giremeyeceğini belirtirken diğer Avrupa gazeteleri de yargının kararının AB'ye aykırı olduğunu vurguladı

The Newyork Times:

AvrupalI yetkililer, Türkiye'yi daha fazla demokratik olmaya çağırırken, mahkeme eski Başbakan Necmettin Erbakan'ı 1994'te yaptığı bir konuşmadan dolayı bir yıl hapse mahkum etti. Bu ceza, Avrupalı liderlerden yeni bir eleştiri dalgası getirecek gibi görünüyor. Hatta bazıları önümüzdeki haftalarda Türkiye'yi ziyaret edip, bu ülkenin Avrupa Birliği'ne girme ümidi olmadığını söyleyecek.

AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Günter Verheugen, Türkiye'yi ekonomik, kültürel ve tarihi açılardan Avrupa'nın bir parçası olarak tanımlarken, AB'ye girebilmesi için siyasi sisteminde kökten değişiklik yapması gerektiğini vurguladı. Türkiye'de düşünce özgürlüğünü kısıtlayan kanunlar kalırsa, dinci partiler kapatılırsa Türkiye belki de hiç AB'ye giremez.

TO VIMA: Yunan To Vima gazetesi "Ecevit Avrupa istiyor ama Türk mahkemeleri hala aynı tempoyu sürdürüyor" başlığı attı. "Ecevit'in AB Komiseri Verheugen'den Türkiye'nin AB ilişkilerinde daha hızlı adımlar atılmasını istediği bir anda Türk yargı organlarının AB standartlarına aykırı olarak Erbakan'ı siyasi tutumu nedeniyle mahkum etmesi büyük bir tezat oluşturuyor" denildi.

Eleftherotypia: "TÜrkİye AB adaylık şartlarına rağmen aynı yargı yöntemlerini sürdürüyor" başlığını kullanan Yunan Eleftherotypia gazetesi şöyle devam etti: AB'nin insan hakları şartlarına rağmen, Türk mahkemeleri Erbakan'ı din fanatizmini körüklediği ve Ahmet Kaya adlı bir şarkıcıyı Kürt yanlısı olduğu gerekçesiyle yargılayıp mahkum etmesi AB kurallarına taban tabana zıttır.

LE FİGARO: İslamcI lider hakkındaki bu karar, 1998 yılında ülkenin laik anayasasına saldırı nedeniyle partisi yasaklanan eski başbakanın siyasete dönmesini engellemek amaçlı.

BBC: Türkİye ilk İslamcı Başbakan'ını hapse mahkum etti. Diyarbakır'da görülen davada Erbakan, 6 yıl önce yaptığı bir konuşmada halk arasında düşmanlık yaymaktan suçlu bulundu. Erbakan, 1994 seçimleri kampanyasında yaptığı konuşmasında Türk hükümetini, İslami kurallar yerine laik ve ulusçu bir ideoloji getirerek Türk ve Kürtleri birbirinden ayırmakla suçlamıştı. Aynı zamanda Türk öğrencilerin okullarının ilk gününü Besmele ile açmamasına tepki göstermişti.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır