kapat

12.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Hakeme küfür rahatlatıyor
Futbol maçlarında hakeme küfretmenin insanı rahatlattığı bilimsel olarak kanıtlandı. Güncel olaylar sonucu biriken zararlı enerji küfürle atılıyor

Dünyanın dört bir yanından psikologların katıldığı "toplum psikolojisi" konulu konferans İngiltere'nin başkenti Londra'da yapıldı. Konferansta insanların öfkeleri ve rahatlama yöntemleri bilimsel araştırmalarla gösterildi. Amerikalı psikolog doktor Jim Patten'in araştırmasına göre çeşitli güncel olaylar sonucu biriken zararlı enerjinin küfür ve karşısındakini aşağılama şeklinde boşalması sağlık açısından yararlı oluyor. Dr. Patten'e göre futbol karşılaşmalarında seyircilerin hakem ve oyunculara söyledikleri sözlerin gerçekle hiçbir ilişkisi yok. Tribünlerden sözle yapılan taşkınlık, zararlı enerjinin eyleme dönüşmesini engelliyor.

Futbol karşılaşmalarından örneklerin verildiği konferansta seyircinin hakemin kararlarına veya oyunculara küfür etmesinin, hakemin veya oyuncuların erkekliklerinden kuşkusu olmasından değil öfkelesini boşaltmak istemelesinden kaynaklandığı belirtildi.

RAHATLAMA MERKEZİ
Konferansta, ABD'de kurulan "rahatlama merkezlerinin" çok sayıda işçi çalıştıran firmalarda çalışanların öfkelerini şiddete dönüştürmelerini önlediği belirtildi. Chicago'da bir otomobil fabrikasında boksörlerin kullandığı antrenman topundan makineli tüfeğe kadar bir dizi spor aleti ve silahın bulunduğu rahatlama merkezinin açılmasından sonra iş kazalarının azaldığı açıklandı.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır