kapat

12.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Dünya Gay'lerini birleştiren Türk
Uluslararası Gay ve Lezbiyenler Birliği'nin Türk başkanı Kürşat Kahramanoğlu 1951 Samsun doğumlu. ODTÜ'de mühendislik ve İngiltere'de felsefe okuduktan sonra eylemci kişiliğiyle ön plana çıkmış

UluslararasI Gay ve Lezbiyenler Birliği'nin başkanlığını Kürşat Kahramanoğlu adlı bir Türk yürütüyor. ODTÜ'de mühendislik ve İngiltere'de felsefe eğitimi gören Kahramanoğlu İngiltere'de yaşıyor. 1951 Samsun doğumlu Kürşat Kahramanoğlu çocukluğunu şöyle anlatıyor: "Oldukça liberal bir aileden geliyorum. Ben de kız kardeşim de güçlü bir dini eğitime zorlanmadık. On dört on beş yaşlarında varoluşçuluğu keşfettim."

YATILI OKUL YILLARI
Ortaokul lise yıllarını yatılı bir okulda geçiren Kahramanoğlu yatılı okulları "Bir eşcinsel için çok iyi bir yer" olarak niteliyor. "Sınıftaki 24 çocuktan üçü hariç tamamı birbirleriyle ya da toplu halde cinsel deneyimler yaşıyordu. Okul yönetiminin bunun farkında olmadığını sanmıyorum. Ama ne bir kez olsun kınandın ne de cezalandırıldık." Kahramanoğlu, yatılı okul sayesinde eşcinsellerin sık sık yaşadığı yalnızlık duygusunu yaşamadığını söylüyor ve kendi gibilerin milyonda bir çıkmasına rağmen kendisine destek olan ve seven ailesi sayesinde yalnızlık hissetmediğini ve iyi bir eğitim aldığını söylüyor.

Liseden sonra resim ya da felsefe okumak istemesine rağmen doktor ya da mühendis olmanın teşvik edildiği toplumsal baskılar yüzünden mühendislikte karar kıldı. Gençlik hareketlerinin en yoğun olarak yaşandığı 1969-1976 yıllarını Ankara'da ODTÜ'de zorla sokulduğu mühendislik bölümünde geçirdi. Arkadaşları sayesinde yavaş yavaş politikayı tanımaya başlayan Kürşat, Dev-Yol'a sempati duyduğunu saklamıyor. Bu ilgisinde "sosyalistlerin ezilenlerin yanında olduğunu" söylüyor.

İNGİLTERE YILLARI
Üniversite eğitimi aldığı Kanada Vancouver'den Türkiye'ye dönüşte bir hafta kalmak niyetiyle geldiği İngiltere'de olaylar ardı ardına gelişince İngiltere'ye yerleşmeye karar vermiş. Gezerken tanıştığı bir eşcinselle iki buçuk yıllık bir ilişkisi olmuş. Ancak adamın evli, iki çocuklu olması; ailesine karşı duyduğu sorumluluk ve kendisine karşı duyduğu sevgi arasında kalması üzerine bu ilişki yürümemiş. Adamın karısının da ilişkiden haberdar olduğunu ve çok medenice karşıladığını söylüyor.

Bu "yürek burkucu" deneyimin ardından Manchester'a taşınarak 1978 -1980 yılları arasında Bolton Teknoloji Enstitüsü'nde okumuş. Manchaster'da eşcinselllerin politik hareketlerine katılmaya başlayan Kahramanoğlu Eylemci Eşcinsel Birliği'ne ve öğrenci birliğine üye olmuş. Okulun ardından başka polutik hareketlere katılmış. Ancak 1982 yılında askerlik için tekrar Türkiye'ye dönme vakti gelmiş.

İngiltere'ye dönünce Manchester Üniversitesi'nde ders vermeye başlayan Kahramanoğlu Manchester Şehir Konseyi'nde de çeşitli görevler almış.

Kürşat İngiltere'de ilk kez Manchester zenci ve beyaz eşcinseller örgütünü 6 Ocak 1986'da kurduğun ve kendisinin de Başkan olduğunu söylüyor. "İşçi Partisi'nin aşırı sol kanadından büyük yakınlık gördüm. Yine İngiltere'de ilk kez Manchester Eşcinseller Derneği'ne İngilizler dışında da üye kaydettik. Asyalı, Afrikalı, Batı Hint Adalarından Avustralyadan, Güney Amerika'dan üye kaydettim. Etnik köken ne olursa olsun eşcinsel olan herkesi Manchester Lezbiyen ve Homoseksüel Derneği'ne üye olarak aldık. Dünya çapında bir üne ulaştık. Eşcinseller arasında renk ırk ve etnik farklılık gösterilmeyeceğini ilk kez biz kanıtladık..."

EYLEMCİ KİMLİK
Kahramanoğlu eylemci kişiliğini şöyle anlatıyor:"Manchester de gelmiş geçmiş en büyük gay ve lezbiyen yürüyüşünü ben düzenledim. Londra'dan sonra İngiltere'nin en büyük kentleri arasında olan Manchester'de yer yerinden oynadı. Sesimizi yalnız başkente değil dünyüyü duyurduk."

Jan DEVLETOĞLU - LONDRA MUHABİRİ


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır