kapat

08.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
ŞELALE KADAK(skadak@sabah.com.tr )

Mumcu'nun Formula-1 düşü

Turizm Bakanı Erkan Mumcu'nun bir düşü var. Aslında düş dememeli, çünkü ayakları yere basan bir projeye dönüşmüş bile. Proje, Formula-1 yarışlarını Türkiye'de gerçekleştirme çalışmalarından oluşuyor.

Uluslararası otomobil yarışlarını Türkiye'ye taşımak Türk motor sporları camiasının yıllardır peşinden koştuğu hayaller ancak Ankara bu fikre ısınmadığı sürece gerçekleşmesi pek de kolay olmuyor.

ANAP'ın beyin takımından olan genç Turizm Bakanı, camia için bir şans. Çünkü Mumcu, otomobil yarışlarının bir ülkenin tanıtımında ne kadar etkili olduğunun bilincinde. Dolayısıyla da sadece Formula-1 yarışlarını değil, örneğin Off-Road yarışlarının bir ayağını da Türkiye'ye getirmek için uğraşıyor.

Bakan Mumcu, bir yandan, konunun, bir hayli yoğun görünen Bakanlar Kurulu'nun gündeminde yer almasına çalışıyor, diğer yandan da bu sporlara büyük maddi destek veren sigara firmalarıyla ilgili yasal durumunun nasıl olabileceği konusuna açıklık getirmeye çalışıyor. Formula-1 yarışlarının olduğu ülkelerde sigara özendirilmeden sadece logo kullanılarak reklam yapmak mümkün. Örneğin Marlboro'nun doğrudan reklam yapamadığı için milyonlarca dolarlık reklam bütçesini motorsporlarına kaydırdığı herkesin malumu.

Anlaşılan Mumcu'yu da işin bu kısmı biraz uğraştıracak.

Bir yarış sezon için sadece Ferrari takımının 200 milyon dolarlık bütçeyi gözden çıkardığı ya da sırf amblemi yer alsın diye Marlboro'nun 94 milyon doları bir yarış otomobiline gözünü kırpmadan saydığı düşünülecek olursa, yarışlar tam anlamıyla bir show-business.

Mumcu, Off-Road Şampiyonası için Kapadokya'yı, Formula-1 için ise İstanbul ve Antalya'yı düşünüyor. Sizce Türkiye en erken ne zaman böyle bir yarışa ev sahipliği yapar dersiniz? Bakan Mumcu'ya göre 2001'de. Bu iddialı hedefe ulaşılıp ulaşılamayacağını hep birlikte göreceğiz.

Metin Çağlar'ın ihracat hırsı
Vestel'e hayat öpücüğü veren ve şirketi plazma TV gibi elektronik dünyasının en yeni ürünlerini üretir hale getiren Metin Çağlar, "Yılın Yöneticisi" seçilmişti. Geçtiğimiz haftasonu, Başbakan Ecevit'in de katıldığı Fidyak'ın toplantısında Çağlar'la birlikte Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel'in de aralarında bulunduğu "en iyiler" ödüllerini aldı. Erçel, ödülünü alırken, "Umarım enflasyonu tek haneye indirmeyi başaran Başkan olarak, bu yıl da bu ödülü bana verirsiniz" dedi. Sıra Çağlar'a gelmişti. Metin Bey, ödülünü aldıktan sonra espriyle karışık şöyle söyledi: "Gazi Bey kusura bakmasın ama ben de 20 yıl bankacılık yaptım. Şimdi şirket yöneticisiyim. Zorlu Grubu 1 milyar dolarlık ihracat yapacak bu yıl. Bu ödülü umarım bana verirsiniz." Tören sonunda Ahmet Zorlu'yla sohbet etme fırsatı bulduk. Zorlu, 1999'da 700 milyon dolara yakın ihracatı zorlanmadan yaptıklarını söylerken gözleri parlıyordu.

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır