kapat

08.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
FP ile pazarlık yok
'Anayasa değişikliği konusunda FP ile pazarlığa girilmeyecektir. 69. madde değişikliği, hükümetin önerdiği şekliyle Meclis gündemine getirilecek'. 3 ayrı Anayasa değişikliği Meclis gündemine hemen getirilecek, imzaya açılacaktır. Üç değişiklik ayrı ayrı oylanacaktır'.

ANKARA- ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, dün partisinin Meclis grup toplantısında, liderler zirvesinde Anayasa değişikliğine ilişkin vardıkları mutabakatı açıkladı. FP ile hiçbir şekilde pazarlık yapmayacaklarını belirten Yılmaz, üçlü paketin kurban bayramından sonra Anayasa Komisyonu'nda görüşüleceğini bildirdi. Parti kapatmayı zorlaştıracak şekilde Anayasa'nın 69. maddesinin değiştirilmesi teklifini FP'nin pazarlık konusu yapmaya çalıştığını ve 7. fıkranın değiştirilmesi talebinde bulunduğunu anlatan Yılmaz, "Parti kapatma, güçleştirilmeli, ama muhafaza edilmelidir. Çünkü hadisenin bir de bölücü partilerle ilgili boyutu vardır" dedi.

Yılmaz, Yargıtay Başsavcısı Vural Savaş başta olmak üzere bazı çevrelerin, 69. maddedeki değişikliğe itirazı olduğunu belirtirken, Savaş ile yaptığı özel görüşme hakkında milletvekillerine bilgi verdi. Yılmaz, Savaş'ın 69. madde değiştirilirse, parti kapatmanın imkansız hale gelmesinden endişe duyduğunu söyledi.

BAŞSAVCININ GÖRÜŞÜ
Yargıtay Başsavcısı'nın, bir parti hakkında kapatma davası açılabilmesini mahkeme kararına bağlayan 69. madde değişikliğine de karşı çıktığını belirten Yılmaz şöyle dedi: "Sayın Başsavcı diyor ki, milletvekillerinin yasama dokunulmazlığı olduğu için bunların beyanlarına ilişkin bir mahkeme kararı verilemez, dolayısıyla parti kapatma neredeyse imkansız hale gelir. Bu görüş, dikkate alınması gereken görüştür."

Yılmaz, bu sakıncanın giderilmesi için, miletvekili dokunulmazlığının, kapatma davalarına konu olan suçlarla ilgili olarak daraltılmasını önerdi.

ANAP lideri, liderler zirvesindeki mutabakatı da şöyle açıkladı:

* Anayasa değişikliği konusunda FP ile hiçbir şekilde pazarlığa girilmeyecektir. 69. madde değişikliği, hükümetin önerdiği şekliyle Meclis gündemine getirilecektir.

* 3 ayrı Anayasa değişikliği Meclis gündemine hemen getirilecek, imzaya açılacaktır. Üç teklifin tek madde olarak görüşülüp oylanması önerisi vardı, bundan vazgeçildi. Üç değişiklik ayrı ayrı oylanacaktır.

* 101. madde değişikliği teklifiyle ilgili imzalar daha önce toplanmıştı. 69 ve 86. maddeyle ilgili teklifler bugün imzaya açılacak. Uygun gören arkadaşlar imzalayacaklar. Teklifler Anayasa Komisyonu'nda paket haline getirilecek ve ayrı ayrı Genel Kurul'a sunulacak. Paket olsa bile görüşmeler tek madde değil ayrı ayrı olacak.

* Üç teklifi, iktidar ortaklarının teklifi olarak gündeme getiriyoruz. DYP'ye çağrı yapacağız. Eğer isterlerse imza verebilirler. Bayramdan sonra da görüşmeler başlar. Ümit ediyorum üç teklifi Meclis'ten geçiririz.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır