kapat

08.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üç vekil yatla kaçacaktı
Refahyol hükümetinin istifasından 7 gün önce, 12 Haziran 1997'de askeri darbe beklentisindeki üç ANAP milletvekili İstanbul'a gelip, bir tekneye bindi: Müdahale olursa yurt dışına kaçacaklardı!

Aradan üç yıl geçti ancak 28 Şubat sürecinin perde arkasındaki olaylar yeni yeni açığa çıkıyor. Bunlardan biri dün ortaya çıktı. Zaman gazetesi yazarı Nuh Gönültaş'a göre, "Refahyol Hükümeti 28 Şubat kararlarını uygulamıyor, yeni bir hükümet de kurulamıyor, bu nedenle 12 Haziran 1997'de asker yönetime el koyacak," söylentisi üç milletvekilinin yurt dışına kaçmasına neden olacaktı. Bu tip söylentileri yayanlar arasında Verso Araştırma Şirketi'nin sahibi Erhan Göksel de vardı. Nuh Gönültaş'ın, "Yazılmamış Bir 28 Şubat Hatırası" adlı makalesi, bugüne kadar basına yansımayan bir olayı gözler önüne serdi. Gönültaş önce Ankara'daki havayı anlatıyor:

"28 Şubat 1997 önemliydi. Fakat asıl önemli gün 12 Haziran 1997'ydi. O gece birçok önemli kişi uçak biletleri ceplerinde askeri müdahaleyi bekledi. Birçok ünlü kişi, birçok işadamı bavullarını toplamıştı. Müdahale olursa hemen hepsinin düşüncesi bir şekilde misak-ı milli sınırları dışına çıkabilmekti." Gönültaş bu tespitinden sonra, "Şimdi anlatacağım hikâye tamamen gerçek hayattan alınmadır" diyerek vekilin darbe korkusuyla nasıl yurt dışına kaçma planları yaptığını yazdı:

DENİZE AÇILDILAR
"Refahyol koalisyonunun istifa ettirilmesinden sonra (SABAH'ın notu: Erbakan görevi 19 Haziran'da bıraktı) iktidara gelen partinin üç milletvekili 12 Haziran günü bir şeyler olacağını seziyorlar. Bir gazeteci arkadaşlarının kendilerini uyarması sonucunda o gece bir şeyler olacağına dair kanaatları güçleniyor ve o gün soluğu Kızılcahamam'da alıyorlar. Daha sonra eğer bir müdahale olursa burada da yakalanabileceklerini ve Ankara dışına çıkmak gerektiğini düşünüyorlar. İstanbul'a gidiyorlar. Florya'dan bir yat kiralayıp denize açılıyorlar. Bu arada gazeteci arkadaşları onlara bir akıl veriyor: Eğer cep telefonlarınız susarsa bilin ki darbe olmuştur.

Üç milletvekili yata biniyorlar, radyoyu açıyorlar, cep telefonlarını da masaya bırakıyorlar. Kulakları radyoda, gözleri de cep telefonlarında. Saat 23 sularıdır. O ara cep telefonlarının ekranındaki görüntüler kaybolur gibi oluyor. Telaşlanıyorlar. Hemen denize açılıyorlar. Az sonra telefonların ekranları yeniden geliyor. Fakat yat yol almaya devam etmektedir. Saat 24 gibi hepsinin cep telefonunun ekranı aynı anda kayboluyor. Anlıyorlar ki harekât başladı, önce iletişimi susturdular.

Oysa gerçek böyle değildi. Onlar denize doğru ilerleyince telefonlar şebekenin kapsama alanından çıkmışlardı. Fakat o an zihnen bir müdahaleye kilitlendikleri için bu ayrıntıyı düşünememişlerdi...

Bir müddet sonra telefonlar yine çalışmaya başlıyor. Radyoda herhangi bir müdahale haberi yoktur. Dönmeye karar veriyorlar. Fakat geceyi gün aydınlanana, müdahale olmadığından emin olana kadar aç b”ilaç yatta geçiriyorlar. Eğer bir müdahale olsaydı bu vekiller önce Yunanistan'a oradan da Avrupa'ya geçme düşüncesindeydi.

Şimdi ne yapıyorlar: Onlardan birisi Refahyol'un istifasından sonra kurulan hükümette bakanlık yaptı. Şimdi partisinin üst düzey yönetiminde...

Diğeri, şimdiki ANASOL M hükümetinde bakan. Üçüncü ise sade vatandaş."

Yazar Gönültaş makalesini şöyle bitiriyor: "Lütfen gülmeyin, anlattığım hikâye ve kişiler gerçektir. Bu konu çok ciddi bir memleket meselesinin aynamıza yansıyan trajikomik bir görüntüsüdür."

ÜÇ MİLLETVEKİLİ KİM?
Nuh Gönültaş, SABAH muhabirine, "Üç milletvekilinin ismini kesinlikle açıklayamayacağını," söyledi. Gönültaş, olayı bizzat üç milletvekilinin anlatımlarına dayanarak yazdığını da belirtti. Gönültaş sadece şu açıklamayı yaptı: "Üçü de ANAP'lıdır."

Zaten Gönültaş'ın isim vermeden belirttiği üç milletvekilinin özellikleri de ANAP'a uygun düşüyor. Çünkü DSP'nin kadrolarında yazılanlara benzer milletvekili yok. Örneğin ANASOL-D hükümetinde bakanlık yapmış da bugün DSP üst düzey yöneticiliği yapan hiç milletvekili yok. Bu nedenle Gönültaş'ın işaret ettiği ANAP adresi doğru gözüküyor. Peki kim bu üç ANAP milletvekili?

BİRİNCİ İSİM KİM?
Peki bu üç ANAP vekili kimlerdi? Yazıya göre biri o dönemde bakanlık yaptı. Şimdi partisinin üst yönetiminde. Bakanlık yapıp da bugün ANAP Başkanlık Divanı üyesi olan isimler şunlar: Mustafa Taşar, Ahad Andican, Işın çelebi, Ersin Taranoğlu, Salih Yıldırım.

ANASOL-D Hükümetinde bulunup da bugün MKYK üyesi olanların isimleri ise şöyle: Yücel Şeçkiner, Burhan Kara, Cavit Kavak, İbrahim Halil Özsoy.

İKİNCİ İSİM KİM?
İkinci vekil, şimdiki ANASOL-M Hükümeti'nde bakan, yani geçen dönemde de vekil olan, halen bakan olan bir ANAP'lı. Adaylar şöyle: Mehmet Keçeciler, Yüksel Yalova, Edip Safter Gaydalı, Yaşar Okuyan, Erkan Mumcu, Rüştü Kazım Yücelen.

ÜÇÜNCÜ İSİM KİM?
Gönültaş'a göre üçüncü milletvekili bugün sade bir vatandaş. Yani son seçimlerde aday olmamış veya seçilememiş bir ANAP'lı. Uğur Aksöz, İmren Aykut, Muzaffer Arslan, Refik Aras, Adil Aşırım, Bülent Atasayan, Ahmet Alkan, Yıldırım Aktürk, Abdullah Akarsu, Lale Aytaman, Cemal Alişan, Abdülkadir Baş, Şerif Bedirhanoğlu, Mustafa Balcılar, Yusuf Selahattin Beyribey, Esat Bütün, Mete Bülgün, Halil Cin, İbrahim Çebi, Tevfik Diker, Hüsnü Doğan, Halit Dumankaya, Yusuf Ekinci, Metin Emiroğlu, Seyyit Eyüboğlu, Hasan Tekin Enerem, Kaya Erdem, Naim Geylani, Akın Gönen, Safa Giray, Necati Güllülü, Ali Günaydın, Ülkü Güney, Metin Gürdere, Abbas İnceayan, Süleyman Hatinoğlu, Aslan Ali Hatipoğlu, Avni Kaboğlu, Mustafa Kalemli, İlhan Kesici, Bahri Kibar, İrfan köksalan, Sami Küçükbaşkan, Mustafa Küpeli, Hasan Korkmazcan, Yavuz Köymen, Emin Kul, Necdet Menzir, Recep Mızrak, Haluk Müftüler, Yusuf Namoğlu, Ahmet Neidim, Metin Öney, Ali Talip Özdemir, Biltekin Özdemir, Yusuf Pamuk, Feridun Pehlivan, Nabi Poyraz, Rüştü Saraçoğlu, Hüsnü Sıvalıoğlu, Mahmut Sönmez, Oltan Sungurlu, Mehmet Sağdıç, İlker Tuncay, Yaman Törüner, Hayrettin Uzun, Nuri Yabuz, Bahattin Yücel, Ünal Yaşar, Hüseyin Yayla, ibrahim Yılmaz, Adem Yıldız.

Şimdi herkes bu üç ANAP'lının kim olduğunu merak ediyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır