kapat

08.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İşte Yılmaz Güney'in oğlu
Fatoş Güney'i, babasıyla ilgili projelerde yalnız bırakmayan 24 yaşındaki Yılmaz Güney Jr., "Sürü"nün galasındaydı

Son dönemde lümpenlik tartışmalarıyla kamuoyunun gündeminde yer alan Yılmaz Güney'in "Sürü" filmi, önceki gün Beyoğlu Sineması'nda yapılan galayla yeniden Türk sinemaseverlere sunuldu. Gala gecesinde bütün ilgiyi üzerinde toplayan ise sanatçının 5 yıldır Türkiye'de yaşayan ancak çok fazla ortalaya çıkmadığı için kamuoyunun tanımadığı oğlu Yılmaz Güney oldu.

24 yaşındaki Yılmaz Güney, babasının ömrünün kalan bölümünü geçirdiği Fransa'da yetişti. Öğretimini de bu ülkede sürdüren genç Yılmaz Güney, Paris'te kolejde okudu.

İÇİNE KAPANIK
Yılmaz Güney için konulan yasağın kalkması üzerine, eşi Fatoş Güney'in yıllarca karanlık arşivlerde kalan bu eserleri sanatseverlerle yeniden buluşturma çabasında oğlu da annesini yalnız bırakmıyor. 1995'te Türkiye'ye dönen genç Güney, "Sürü" filminin galasında da konuklarla yakından ilgilendi. Henüz 2 yaşındayken Türkiye'de gösterimi yasaklanın filmin 22 yıl sonraki galasında, bir ara boynuna poşu da taktı.

Babasının eserlerinin Türkiye'de yeniden gösterimi için annesinin başı çektiği çalışmalarda destek olan Yılmaz Güney, gala gecesinde çizdiği güleryüzlü ve ilgili kişiliğin aksine, yakınları tarafından çok utangaç ve içine kapanık olarak tanınıyor.

24 yaşındaki Yılmaz Güney'in çevresinde adeta duvar örülmüş durumda. Ne telefonları öğrenilebiliyor ne de kendisine kolayca ulaşılabiliyor. Ancak genç Güney, babasıyla ilgili etkinliklerde bulunmaktan geri kalmıyor.

22 yıl aradan sonra yeniden Türkiye'de gösterime giren "Sürü" filminin galası ise renkli geçti. Senaryosunu yazdığı "Sürü" için Yılmaz Güney geçmişte şu değerlendirmeyi yapmıştı: "Sürü, evrensel niteliğinden ötürü, izleyicilerini yürekten yakalamayı başarmış bir filmdir. Birçok sinema adamının hâlâ duyarlı bir biçimde bu filmden söz etmesinin nedeni budur. Başarıya ulaşmış, yıllar yılı ayakta kalmış birçok Asya, Afrika, Latin Amerika filmleri içinde aynı şeyi söyleyebilirim". Yönetmenliğini Zeki Ökten'in, müziklerini ise Zülfü Livaneli'nin hazırladığı bu sinema klasiği Tarık Akan, Melike Demirağ, Tuncel Kurtiz, Şenel Kökkaya, Levent Yalman ve Savaş Yurttaş gibi başarılı sanatçıları oyuncu kadrosunda buluşturmuştu. Film yasaklandıktan sonra yurtdışında gösterilmişti.

YILMAZ GÜNEY'İN BOL ÖDÜLLÜ FİLMİ
1978 yapımı film Lovarno Film Festivali 1979 Altın Leopar Ödülü, Antwerp Film Şenliği 1979 Büyük Ödül, 29. Berlin Film Şenliği Otto Dibelius Ödülü, Belçika Kraliyet Film Arşivi 1979 Ödülü, Londra Film Festivali 1980 Ödülü gibi pek çok uluslararası ödüle layık görüldüğü gibi İl Tempo, Le Republica, L'unita, La Voix Auri Ere gibi Avrupa yazılı basınının önemli isimlerinde de olumlu eleştirilerle uzun süre adından söz ettirmişti.

Mustafa DERYAHAN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır