kapat

08.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Öldürdükçe yaşıyorlar
Kaçak av yüzünden Türkiye'de nesilleri tükenme noktasına gelen sülünlerin imdadına "belgeli avcılar" yetişti. Yetiştiricilere her sülün için para ödendi; Türkiye sülün cennetine döndü

TÜRKİYE'DE başta Karadeniz ve Güney Marmara olmak üzere nem oranının yüksek olduğu bölgelerde yaşam olanağı bulan sülünler, bundan 10-15 yıl önce yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldılar.

Kaçak avlanma ve doğal ortamın tahribi, sülünlerin Türkiye genelindeki sayısını dramatik bir biçimde düşürdü. Tüm Türkiye'deki sülün sayısı, kısa zaman öncesine kadar ancak yüzlerle ifade edilebiliyordu.

Kaçak avcılığın yok etme derecesine getirdiği sülün neslini kurtaran ise "belgeli avcılık" oldu. Çünkü belgeli avcılar vurdukları her sülün için 20 Mark (yaklaşık 5 milyon 700 bin lira) vermeye hazırdılar. Bunu öğrenen girişimciler harekete geçti. Çiftliklerde yetiştirilen sülünler özel av alanlarına (avlak) salındı. Nazilli'de ya da İstanbul'daki Durusu gibi özel avlaklarda avlanan belgeli avcılar, öldürdükleri her sülün için gerçekten de 20 Mark ödediler. Sonuç olarak tehlikedeki sülün nesli kurtulmakla kalmadı, sülünlerin sayısı da hızla arttı.

PARALI AV ÇOĞALTIR!
Kaçak avcılarla, bilinçli-belgeli avcılar arasındaki fark bir dönem Türkiye'nin başını ağrıtan kaçak sigara ile vergisi ödenmiş, resmen ithal edilmiş yabancı sigara arasındaki farka benziyor. Kaçak avcılar, aynı sigara kaçakçıları gibi hiçbir yükümlülük almadan, bedel ödemeden kaynakları yok ediyorlar. Belgeli avcılar ise tam tersine çevreye olumlu katkıda bulunuyor.

Onlar sayesinde, sülünler belki birey olarak hayatlarını tencerede kapatıyor ama tür olarak çoğalıyor. Böylece sülün nesli daima varlığını koruyor. Bu açıdan bakıldığında çevrecilerin (hatta hayvanseverlerin) belgeli avcılığın yanında yer alması gerekiyor. Çünkü sülün resmen para ettikçe çoğalarak, yok olmaktan kurtuluyor. Yani öldükçe yaşıyor...

SÜLÜN BUDU DOLMASI NASIL YAPILIR?
SÜLÜNÜN tüyleri yolunur; içi temizlendikten sonra 2 but gövdeden çıkarılır. Yalnız ayak kemiği derisinin üzerinde bırakılır, öteki kemikler keskin bir bıçakla kesilerek alınır. Butlar, deri zedelenmeden hafifçe dövülür. Sülünün katısı, karaciğeri ve yüreği bir kaşık yağla kavrulduktan sonra ince ince kıyılır. İçine kıyılmış sosis, yumurta, maydanoz, kekik, tuz ve karabiber katılır. Bu karışım sülünün butlarına doldurulur ve açık uçları dikilir. Butlar önce kızartılır, sonra et suyu ve şarap katılarak hafif ateşte pişirilir. Dilim dilim kesilerek servis yapılır. Afiyet Olsun


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır