kapat

08.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Off-shore'a formül arayışı
Bankalar operasyonu sonrası 38.8 trilyonu Yurtbank'tan, toplam 78.8 trilyonluk alacağı olan off-shore'zedeler için formül aranıyor

Hükümet, 22 Aralık 1999 Bankalar Operasyonu'ndan sonra kanayan yara haline gelen off-shore hesaplar konusuna kökten çözüm getiriyor. Hazine Müsteşarlığı'nda hazırlıkları süren yasa tasarısı ile el konulan bankalar kanalıyla açılan off-shore hesapların garanti kapsamına alınarak ödenmesi formülleri araştırılıyor.

Merkez Bankası yetkilileri, off shore hesapların ciddi bir toplumsal sorun haline geldiğini ancak yasal düzenleme olmaksızın çözüm getirilemeyeceğini belirttiler ve şu bilgiyi verdiler:

"Kağıt üzerinde, Türkiye'deki bir bankadan, tüzel kişiliği farklı bir başka bankaya havale yapılmış ve off-shore hesap sıkıntısı yaratılmış. Sorun ağırlıklı olarak Yurtbank'ta düğümleniyor. 3 bin 800 civarında mevduat sahibinin alacağı 38.8 trilyon lirayı buluyor. Diğer bankalardaki münferit sorunlarla fatura büyüklüğü 40 trilyon lirayı aşıyor. Burada dikkat edilmesi gereken nokta mevduat güvencesi sisteminin dışına çıkan bazı insanların kurtarıldığı şeklinde görüntü verilmemesi. Teknik olarak bu tür bir ödemenin yapılması tartışılır ama siyasi olarak bakıldığında çıkış yolu bulunması kaçınılmaz olabilir. Ancak, off-shore hesapların tamamının güvence kapsamına alınması ya da bu bankacılık türünün kısıtlanması, ortadan kaldırılması doğru olmaz. Yasa hazırlığı Hazine merkezli sürdürülüyor. Ege, Es, Yaşar, Sümer ve Yurtbank'taki off-shore'ların dağılımını aldık. Şimdi, banka bilançolarını görmek gerekiyor.

İşte formüller
Teknisyenler, çkarılacak yasa ile off shore hesaplar ve halka açık hisse senetleri sorunlarını aynı anda çözmeyi planlıyorlar. Buna göre, el konulan bankalar kanalıyla açılan off shore hesaplar da garanti kapsamına alınacak ve vadesi gelenler için ödeme yapılacak. Ödemelerin, bankalar kaynaklarından mı fondan mı yapılacağı ise henüz tartışılıyor. Vadesi gelen hesapların taksitle ödenmesi üzerinde de duruluyor. Üzerinde durulan belli başlı formüller şunlar:

1- Off-shore'ların garanti kapsamına alınması, vadesi gelenlerin ödenmesi, ödemelerin taksitle yapılması gündemde.

2- Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na, mevduat sahiplerinden prim kesilerek, off shore hesapların ödenmesi üzerinde duruluyor.

3- Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na, bankalardan prim kesilmesi, ödemelerin bankalardan ya da Fon'dan sağlanacak kaynaklara yapılması tartışılıyor.

4- Off-shore hesapların ödenecek tutarının bankanın eski sahiplerinin malvarlığından tahsil edilmesi düşünülüyor.

Yılmaz: Yasa çıkarılacak
ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz liderler zirvesinde off-shore'zedelerin durumunun ele alındığını belirterek özel bir yasaya gerek duyulduğunu söyledi. Grup toplantısında bir konuşma yapan Yılmaz Merkez Bankası'nın yasa taslağı hazırladığını ve Hazine'nin de bunu incelediğini belirtti. Yılmaz "Bu tasarı ivedilikle Meclis'e gönderilecek. Devlete yükü olmayacak, Fon'dan karşılanacak" dedi."


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır