kapat

08.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Kriz vurgunu 3 sektör
İSO'nun Durum Tespit Anketi'e göre, ekonomik krizde en fazla zarar gören sektörlerin başında deri-ayakkabı geldi. Onu, metal eşya ve giyim izledi

İstanbul Sanayi Odası'nın üyeleri arasında yaptırdığı ve 1999 yılının birinci ile ikinci yarısını değerlendiren Durum Tespit Anketi, geçtiğimiz yıl yaşanan ekonomik krizden tüm sektörler olumsuz etkilenirken, bazılarının krizden diğer sektörlerden daha fazla zarar gördüğünü ortaya çıkardı.

Raporun İstihdamdaki Değişim bölümünde, "Çıkarılan İşçi" sayısında Deri ve Ayakkabı Sanayi yüzde 26.6 ile deri ve ayakkabı sanayi birinci sırada yer alırken onu yüzde 18.3 ile metal eşya sanayi, yüzde 14.4 ile taşıt araçları, yüzde 10.2 ile tekstil izledi.

1999'un ikinci yarısına ait üretim rakamlarında da üretimin azaldığını söyleyen firmalar arasında yine deri ve ayakkabıcılar yüzde 56.3 ile birinci sırada yer aldı. Onu yüzde 48.4 ile taş ve toprağa dayalı sanayii, yüzde 44 ile makina sanayi, yüzde 40.4 ile metal eşya ve kimya sanayi izledi. Üretimde azalma giyimde yüzde 20.6, tekstilde 32.4 oldu.

İç satışlardaki azalmalarda da deri-ayakkabı yüzde 57.1 ile başı çekti. Onu yüzde 52.2 ile makina sanayi, 43.2 ile metal eşya sanayi, 40.2 ile kimya sanayi izledi. Dış satışlara ilişkin değerlendirmede de ihracatı en fazla düşen sektör yüzde 50 ile orman ürünleri, yüzde 46 ile metal ana sanayi, yüzde 38 ile makina sanayi oldu.

İSTİHDAM
İstihdamda azalma bildiren sektörlerin başında da yüzde 57.1 ile deri sanayi gelirken, onu yüzde 55 ile taş ve toprağa dayalı sanayi, 46.4 ile metal ana sanayi, 45.2 ile metal eşya sanayi izledi. Kapasite kullanım oranlarında da yüzde 0-50 oranında kapasite kullandığını söyleyen sektörler içinde en büyük payı yüzde 39 ile kimya, yüzde 37.9 ile taşıt araçları, yüzde 33.3 ile orman ürünleri, yüzde 31.3 ile deri ve ayakkabı sanayi aldı.

AB sürecinde firmaların yapması gerekenler

Küçük Ölçekli Firmalar:
* Daha fazla katma değerli ürünlere geçiş,

* E-ticaret,

* Sektör bazında AB mevzuatı takibi ve adaptasyonu,

* Planlama, organizasyon,

* İstihdam sorunları,

* Kapasitenin yeni teknoloji kullanılarak artırılması,

* Büyüme hızını artırmak için özkaynak yaratmak,

* Markalaşma,

*Toplam kalite çalışmaları.

Orta Ölçekli Firmalar:
* Çevre konularına ağırlık verilmesi,

* Kalitenin belgelenmesi, (ISO 9000 vb)

* Zorunlu hammadde kullanım standartlarına uyulması,

* Pazarlama,

* Finansman,

* Kurumsallaşma ile ilgili eksikliklerin giderilmesi, pazarlama tekniklerinin geliştirilmesi,

* Ekipman yatırımı konularına ağırlık verilmesi,

* Düşük faizli kredi temin ederek yatırım ve ihracatın artırılması,

Büyük Ölçekli Firmalar:
* Gıda kodeksinin daha iyi anlaşılması ve uygulanması

* Tesislerin modernleşmesi, Teknolojiyi yenilemesi, üretim artışı

* Otomasyon sürecinin hızlandırılması,

* Yabancı ortaklıklar tesis edilmesi,

* Yeni pazarlama konuları oluşturularak ihracat pazarı edinme,

* Marka olmak için çalışması

* Katma değeri daha yüksek ürünler,

* AB mevzuatına uyum çalışmaları

* Uluslararası standartlara uygun üretimin sağlanması,

* Maliyet düşürücü, verimliliği artırıcı çalışmalar,

* Personel eğitimi,

Sektörlerin sorunları...
GIDA, İÇKİ VE TÜTÜN

Dolar kurundaki artış, iç piyasada üretilen yan ürünlerin dövize endekslenmesi ve alım gücünün azalması sonucu satışlar ve istihdam düştü. Tahsilat zorlaştı, finansman bulmakta zorluklar yaşandı. Yatırımlar ve ihracat yapılamadı, üretim beklenen oranda artmadı.

DOKUMA
Maliyetler arttı, satış daraldı, üretim düştü. Maliyetlerindeki artış, kur artışının üzerinde olduğu için pazarlanan mallar DM bazında pahalılaştı, rekabet gücü azaldı. Üretim ve satış artışın sabit tutulması hedefleniyor.

DERİ İŞLEME VE AYAKKABI
2. yarıda istihdam, üretim ve iç satışlarda düşüş yaşandı. Üretim kapasitesi düştü, yatırım yapılamadı, yüksek maliyetle imal edilmiş mamuller düşük fiyatlarla satıldı. İhracatta fiyat zorladı.

METAL EŞYA
Nakliye ücretlerinin yüksekliği, rekabet koşulları piyasayı kötü yönde etkiledi.1999'da mevcut yatırımlar durdu, finansal darboğaz yaşandı. 2000 yılında yatırım ve satışlar düzelecek.

KİMYA VE PETROL ÜRÜNLERİ
Satış ve kârlılık düşünce yatırımlar da ertelendi. Yatırım projeleri piyasalardaki dengeler sağlanıncaya kadar askıya alındı, iç satışlarda tahsilatlar zorlaştı, vadeler uzadı, devletin piyasalardaki baskısı arttı.

GİYİM EŞYASI
Yatırım yapılamadı, iç ve dış piyasadaki satışlar önemli ölçüde azaldı, çekler karşılıksız çıktı. İhraç mallarında fiyat değişmediği halde Türkiye'deki fiyatların sürekli artması ihracatçı firmaların kayıplarını büyüttü. Dövize dayalı hammadde alışı maliyetleri artırdı.

ORMAN ÜRÜNLERİ
1999 yılı kaos bir yıl olarak tanımlandı. 2000'in ikinci yarısından itibaren büyüme hedeflendi. Yeni ürün ve teknoloji hazırlıkları sürdürülüyor. Finans sorunu küçülmeyi getirdi. Firmalar kurtuluş umudunu inşaat sektörünün ve piyasaların canlandırılmasına bağlıyor.

TAŞ VE TOPRAĞA DAYALI SAN.
1999'un ilk yarısında ekonomik olarak gidişat (-) bir grafik çizmeye başladı ve devam etti. Sektör olağan dışı kriz yaşadı. Talep zayıflaması firmaları birim maliyet azaltıcı girişimler uüzerine çalışmaya itti.

MAKİNE VE TEÇHİZAT
Deprem, kriz, ek vergiler satışı olumsuz etkiledi. Siparişler, vade uzatılması ve kâr düşürülmasi ile dengede duruyor. 2000'de kapasite paylaşımları sağlayan ortaklıklara açılınacak.

OTOMOTİV END. VE YAN SAN.
1999 yılının her iki yakasında malzeme fiyat artışlarının, satış fiyatlarına intikal ettirilememesinden dolayı ancak üretim yapılabildi ve yatırım imkanı olmadı. Üretimin azalması ve finansman problemleri yüzünden iç satışlar olarak azaldı ve kriz yüzünden fiyatlar istenilen seviyeye erişemedi.

ANA METAL SANAYİ
Üretim ve satışlar düşme eğilimi gösterdi. İkinci yarı ilk yarıya oranla daha iyi durumda ve iş potansiyelinde yükselme ile devam etti. Yılın ikinci yarısında piyasa daraldı ve kapasite kullanımı düştü, istihdama dokunulmazken birim maliyet arttı ve fark piyasadan karşılanamadı. Kredi faizlerinin yüksekliği ve pazarların daralması, sektörü sıkıntıya soktu. En büyük sıkıntı tahsilat yönünde oldu.

KAĞIT VE ÜRÜLERİ, BASIM
Yatırım projeleri askıya alındı, üretim ve satışlar daraldı, istihdam geriledi. Kredi faizlerinin yüksek olması sektörü olumsuz etkiledi. Daralan pazar ve aşırı rekabet, ucuz hammadde, işletme maliyetlerini indirme gibi pek konuda proje geliştirmeyi zorunlu kıldı.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır